De goedheilig man is weer in het land en dat betekent dat we legitiem pepernoten mogen snoepen. Oh yes! Natuurlijk kun je kruidnoten in de supermarkt of winkel kopen, maar het is natuurlijk tig keer leuker om ze zelf te maken. Zelf pepernoten maken is namelijk supermakkelijk en het is wel heel erg gezellig om te doen. En wat is er nou lekkerder dan kruidnoten snoepen die nèt uit de oven komen? Toch? Het leek me leuk om een kleine Aziatische twist te geven aan de traditionele kruidnoten. Bij deze pepernoten heb ik een klein beetje five spice poeder toegevoegd zodat je een oosterse smaak krijgt. Daarnaast worden de pepernoten ook iets minder zoet en worden ze een tikkie hartiger. Veel plezier met het maken van deze pepernoten met een Asian touch.
Benodigdheden voor ongeveer 45 kruidnoten
- 100 gram zelfrijzend bloem
- 2 eetlepels melk
- snufje zout
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel vijfkruidenpoeder
- 40 gram koude harde boter
- oven
- bakpapier
- vershoudfolie
Hulpmiddelen
Zo maak je de pepernoten
Zeef het bloem boven een middelgrote kom. Doe vervolgens de basterdsuiker, speculaaskruiden, vijfkruidenpoeder en zout erbij en roer alles even door. Doe de boter en het melk erbij en roer met je handen tot een kruimelig deeg. Kneed vervolgens het deeg tot een bal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg het zo’n dertig minuten in de koelkast zodat het een harde deegbal kan worden.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol kleine balletjes met een diameter van 1 tot 1,5 cm en druk de balletjes iets plat op de bakplaat.
Bak de kruidnootjes in twintig minuten gaar en goudbruin.
Haal de kruidnootjes van het bakpapier en laat afkoelen.
Je kunt de kruidnootjes bewaren in een koektrommel.
Snoep ze!