Pittige gehaktsaus gemaakt in de Fast Slow Pro

Koken in een slow cooker of een instant pot is helemaal in.

Niet zo gek natuurlijk want koken in zo’n pot is ontzettend handig. Je bereidt namelijk alles in één pan wat heel veel afwas scheelt. Daarnaast zorgt het apparaat ervoor dat alle heerlijke smaken in de pan blijven wat de smaak ten goede komt. Wanneer je een instant pot of fast cooker gebruikt kook je als het ware snel, het apparaat sealt zichzelf en bouwt de druk op waardoor je gerecht sneller klaar is. Superhandig als je wel een mooie stoofpot wilt maken, maar net wat minder tijd hebt. Gebruik je een slow cooker (ook wel bekend als crock pot), dan doe je juist het tegenovergestelde. Je kookt je gerecht op lage temperatuur en dat uren lang zodat bijvoorbeeld je suddervlees extra mals wordt.

Ik heb al een tijdje een instant pot, dus ik ben al helemaal pro zo’n apparaat, maar ik wilde ook heel graag een slow cooker. Ik zag mezelf al helemaal uberzacht draadjes vlees op tafel toveren, maar tja je kent het wel, ruimtegebrek. En daar heb ik nu wat op gevonden: de Slow Fast Pro van Sage Appliances, een slow cooker en fast cooker in één. Briljant gewoon! Nu heb ik nog maar één apparaat nodig en kan ik zowel ultiem snel als heerlijk langzaam koken.

Het oog wil ook wat

Hoe handig mijn oude instant pot ook was, hij was nou niet bepaald een beauty om te zien. Dus meestal was het snel wat bereiden en terug in de kast met dat ding. Maar de Slow Fast Pro is werkelijk waar een plaatje om te zien. Met haar roestvrij stalen buitenkant, stevige stalen handvatten en fraai vormgegeven knoppen heeft hij een mooi stoer uiterlijk. En de grote coole knop bovenop maakt het uiterlijk van de cooker extra intrigerend. Ik denk dat ik hem wat vaker op mijn aanrecht laat staan om zo wat oeh’s en aah’s in ontvangst te nemen van mijn gasten.

Hoe werkt de Fast Slow Pro?

Zoals ik al vertelde kun je met de Fast Slow Pro zowel snel (onder druk) en langzaam (op lage temperatuur) mee koken. Maar wat ontzettend handig is aan deze cooker is dat hij ook een reductie-, stoom-, schroei- en sautéstand heeft. Groenten stomen, rijst koken, risotto koken, het kan allemaal. En waar ik heel erg blij mee ben is de schroei- en sautéstand. Hoe vaak moet je eerst vlees dicht schroeien of je uitjes en knoflook aanbakken voordat je gaat stoven? Meestal doe ik dat in een aparte pan en probeer ik zoveel mogelijk van de inhoud van de pan (lees: alle mooie smaken) over te hevelen naar mijn instant pot. Maar nu kan dat dus gewoon in dezelfde pan. Zo fijn!

Bij de Fast Slow Pro krijg je een rekje en een stevig stoommandje bijgeleverd om helemaal voor het stomen te gaan. Ook zit er een solide plastic bakje bij dat het vocht opvangt.

Verder zit er een mooie uitneembare kookpan in met een anti-aanbaklaag.

Inclusief handige maatstreepjes.

In het bijgeleverde boekje staat beschreven hoe de cooker werkt.

Koken met de Fast Slow Pro

Ik heb helemaal zin gekregen om te koken met deze mooie cooker. Ik ga eerst de fast-functie uit proberen. Ten eerste omdat ik al bekend ben met deze manier van koken, maar ook omdat ik al een tijdje sta te trappelen om een kruidige gehaktsaus voor over de spaghetti te maken. En nu deze instant pot ook een sautéstand heeft pak ik mijn kans om deze pastasaus hierin te maken.

Dit heb je nodig voor de pittige gehaktsaus

4 personen | bereidingstijd 10 minuten | kooktijd 40 minuten | nachtje in de koelkast

 • 1 ui (fijn gehakt)
 • 2 grote tenen knoflook (fijn gehakt)
 • 450 gram rundergehakt
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • halve blik gepelde en fijngehakte tomaten
 • 350 ml water
 • 0,5 theelepel kaneel
 • 0,5 theelepel komijnpoeder
 • 0,5 theelepel pimentpoeder
 • 2 kruidnagels
 • snufje cayennepoeder
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel Worchestersaus
 • 0,5 eetlepel sherryazijn
 • 1,5 eetlepel chilipoeder
 • 25 gram hele pure chocolade (gehakt)

Zo maak je de pittige gehaktsaus

1.
Zet de Fast Slow Pro aan en draai de startknop totdat het pijltje de sautéstand aangeeft.

2.
Druk de startknop in en draai de temperatuurknop zodat je op mediumhoogte (MED) sauteert.

De Fast Slow Pro zal nu op de display aangeven dat hij gaat voorverwarmen.

3.
Wanneer de cooker op temperatuur is (als PREHEATING uit gaat) doe je vervolgens de tomatenpuree in de uitneembare kookpan en bak een paar minuten aan totdat de tomatenpuree bruin kleurt.

4.
Voeg de uien en de knoflook toe en bak kort.

5.
Giet het water en de kruiden erbij, roer door en laat even pruttelen.

6.
Doe het gehakt erbij, maak los met een roerspaan of spatel en roer het gehakt door de saus.

Fast Slow Pro koken gehaktsaus

7.
Stop met sauteren door op de stopknop te drukken.

8.
Doe de deksel dicht en draai de dekselknop naar rechts zodat de deksel gelocked wordt.

9.
Selecteer nu de stand PRESSURE COOK door aan de startknop te draaien en het in te drukken wanneer de pijl PRESSURE COOK aangeeft.

10.
Draai de startknop totdat het pijltje bij de Bolognesestand staat en druk de startknop in.

11.
Stel de tijd in op 30 minuten. Gebruik hiervoor de tijdsduurknop.

Wanneer de tijd is verstreken zal de cooker vanzelf stoom releasen. Wacht totdat de druk op laag staat en draai de dekselknop naar links om de deksel te openen. Bij twijfel kun je op de stoomvrijgave knop drukken om er zeker van te zijn dat alle stoom uit de pan is.

12.
Laat de gehaktsaus afkoelen op kamertemperatuur. Wanneer de saus koud genoeg is zet je het een nachtje in de koelkast totdat het er zo uit ziet:

13.
Verwijder met een plastic of houten lepel het vet en gooi weg.

14.
Zet de kookpan terug in de cooker en selecteer de sautéstand.

15.
Doe de sherryazijn en chocolade erbij en roer totdat de chocolade is gesmolten en de gehaktsaus goed warm is.

16.
Je kunt de saus warm houden met de warm houd functie totdat je het serveert.

17.
Serveer de pittige gehaktsaus met al dente spaghetti.

Recept pittige gehaktsaus Fast Slow Pro

Wat ik van de Fast Slow Pro vind

Het was liefde op het eerste gezicht met de cooker. Hij ziet er zo mooi en tof uit, echt een apparaat om met trots te showen. Daarnaast voelt alles zo stevig en kwalitatief goed aan. De knoppen draaien soepel, maar hebben ook een lichte weerstand. De sautéstand is ontzettend handig en mijn pittige gehaktsaus zag er niet alleen mooi uit, maar smaakte ook te gek. Wat mij betreft dus zeker een aanrader.

Translate»
Lees vorig bericht:
Chef Joris Bijdendijk
1+1 gratis lidmaatschap voor Cheflix; Masterclasses van sterrenchefs via bySam

Pssst heb je het al gehoord? Sterrenchefs zoals Joris Bijdendijk en Ron Blaauw geven hun kookgeheimen prijs. Lees verder

Sluiten