Het perfecte recept voor pizzadeeg met zuurdesem. De zoektocht.

Pizza ik kan er geen genoeg van krijgen. Tenminste als het een goede pizza is.

Het liefste dus met een dunne bodem en een luchtige doch krokante korst. Mjam!!! We bakten al regelmatige een pizza’tje in de oven, maar sinds we een Big Green Egg hebben met een pizzasteen worden onze pizza’s steeds mooier en beter. We bakten al kick ass pizza’s met gist, maar nu hebben we sinds anderhalve week Sean. Sean is onze zuurdesemstarter die we in eerste instantie dagelijks te eten gaven. En nu hij leeft voeren we hem twee keer in de week. Sean is low maintenance en ook geen luxe poes. Beetje water en bloem en hij groeit als kool. Nu Sean is ons leven is besloten we om zuurdesempizzadeeg te gaan maken. Week 1 hadden we een recept, maar dat was matig. Dus op zoek naar een ander recept. Ik vond een recept op La Cucina Italiana voor een Napolitaanse pizza met zuurdesem. En deze komt in de buurt van hoe ik

Dit heb je nodig om het pizzadeeg met zuurdesem te maken

  • 453 gram tipo 00 bloem (pizzadeeg)
  • 28 gram zuurdesemstarter
  • 311 gram lauwwarm water
  • 1 eetlepel zout

Zo maak je het zuurdesempizzadeeg

Mix in een kom de zuurdesemstarter en het lauwwarme water en zorg dat de desemstarter goed is opgelost in het water. Laat het 10 minuten rusten. Doe vervolgens het bloem erbij en kneed alles 15 tot 20 minuten tot een soepel deeg. Doe het zout erbij en kneed het pizzadeeg nog een minuut. Doe het deeg in een kom en dek het af met plastic folie of een theedoek en laat het vier tot vijf uur rijzen.

Volgens het recept kun je vervolgens het deeg gebruiken om pizza’s te bakken. De eerste dag heb ik van de helft pizza’s gemaakt. Bollen rollen en deze platdrukken en vormen tot pizzabodems. Ik heb de Big Green Egg opgestookt tot 300 graden (uiteraard met pizzasteen) en de pizza’s in 7 tot 8 minuten bruin gebakken. Deze pizza’s waren prima. De helft van het deeg heb ik in de koelkast gezet en een dag later pas gebruikt om bollen van te maken en tot pizzabodems te vormen. Ik vond dit tot een beter resultaat leiden. De smaak was beter en de korst werd luchtiger. Zie hieronder het resultaat. De pizza is getopt met een mengsel van venkelworst en pecorino, pancetta, een heerlijke tomatensaus, cavolo nero en witte ui.

recept pizzadeeg zuurdesem

Niet slecht dus. Maar ergens las ik dat het nog beter is om het deeg drie dagen te laten rusten. Dan wordt de smaak nóg mooier en de korst nóg luchtiger. Dus dat ga ik nu proberen. Met weer een ander recept als basis. Uiteraard doet Sean ook weer mee. Het deeg staat nu in de koelkast en moet nog twee dagen rusten. Dus binnenkort vind je dit recept (mits succesvol) op bySam. En de zoektocht naar het perfecte recept voor pizzadeeg met zuurdesem gaat door.

Tags: recept pizza | recept pizzadeeg | recept pizzadeeg met zuurdesem | zelf pizzadeeg maken | zelf pizzadeeg met zuurdesemstarter maken

Translate»
Lees vorig bericht:
recept pizza tomatensaus
Recept tomatensaus voor pizza

Ik ben best een tijdje op zoek geweest naar de ideale tomatensaus om zelf pizza's te maken. De ene was...

Sluiten