Sushi eten, zo doe je het op de juiste manier

Sushi oei oei wat is het lekker.

En uiteraard heb je zin om gelijk deze heerlijke rauwe vis kunstwerkjes met je stokjes op te vissen en ervan te snoepen, maar ho wacht. Hou je je wel aan de sushi etiquette? De sushi etiquette, je weet wel de regels om sushi te eten want jazeker die zijn er.

Sushi eten, dit zijn de regels

Als je weleens bij een goed sushi restaurant bent geweest, nee dus niet zo’n vreselijke all you can eat sushizaak dan heb je misschien met eigen ogen kunnen zien hoe een sushichef een nigiri maakt. Hij maakt zijn handen nat, lepelt wat lauwwarme rijst uit de rijstkoker of rijstpan en kneedt het tot een langwerpige bal. Vervolgens pakt hij met één vinger een beetje vers geraspte wasabi en smeert dat beetje over de rijst en daarop legt hij een perfect gesneden stukje vis. De rijst houdt hij in zijn ene hand en met twee vingers van zijn andere hand drukt hij de vis op de rijstbal. Het is aan de sushichef om te bepalen of hij wel of geen sojasaus op de nigiri lakt. En als hij sojasaus erover heen smeert doet hij dat met een kwastje. In één soepele beweging.

Geen sojasaus

Als je zo’n perfect in elkaar gezette sushi stuk voor je neus krijgt is het zaak om deze zo snel mogelijk op te eten voordat de smaken teveel in elkaar overlopen. En als de chef er dus voor heeft gekozen sojasaus erover heen te kwasten dan doop je je sushi uiteraard niet nogmaals in de soja. Dat zou gek zijn.

Je wasabi mix je niet met je sojasaus

En aangezien de sushichef al wasabi tussen de rijst en de vis heeft gestopt is wasabi ook overbodig. Dus dat hele ritueel van wasabi in je sojasaus oplossen is complete waanzin. Ik weet niet wie dat bedacht heeft. Vergeet het heel erg snel.

Zo gebruik je sojasaus wel goed

Heeft de chef geen sojasaus op je nigiri gekwast dan mag je zelf aan de slag met de sojasaus. Doe een klein beetje sojasaus in het bijgeleverde bakje. Je hebt echt geen liters nodig want dat verpest alleen maar de smaak van de mooie sushi. Vervolgens neem je met je hand de nigiri van het bord of schaal en dip je alleen de vis in de sojasaus. Dus niet de rijst! Want dat zuigt als een spons de zoute saus op. En dat is hoe je je sushi in de sojasaus doopt.

Zo stop je de sushi in je mond

Nu is het tijd om de sushi in je mond te stoppen. Eindelijk mag je! En de juiste manier om de nigiri te eten is op z’n kop. Dus met de vis aan de onderzijde en de rijst on top. En je stopt de sushi in één keer in je mond zodat de smaken en alle ingrediënten zich goed kunnen mengen.

En dat was het, de goede manier om sushi te eten. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Tags: de juiste manier om sushi te eten | eet sushi niet fout maar op de juiste manier | regels van sushi eten

Translate»
Lees vorig bericht:
Tonijn sushi Hokkai Kitchen IJmuiden
Goddelijke sushi eet je in de haven van IJmuiden

Het zou het uitstekend doen als set voor één of andere gangster film schiet het door mijn hoofd als ik...

Sluiten