Tour de France 2019, zo overleef je de Ronde van Frankrijk

De Tour de France is weer begonnen.

Misschien kijkt je partner ernaar er iedere dag naar, vliegen je collega’s iedere middag naar de tv of zijn je huisgenoten fan. Er is een manier om de Tour de France 2019 periode te doorstaan als je zelf geen fan bent. Ik had niets met de Ronde van Frankrijk. Had zeg ik, want vroeger dacht ik altijd dat het alleen ging om mannen in strakke pakjes (eng!) die rondjes reden in Frankrijk. En terwijl ze dat deden vielen ze, hard ook. En viel er eentje dan ging de rest er bovenop. Soms rende er eentje de bosjes in, acute diaree. Ik snapte absoluut niet wat de lol was aan de wielrenrace.

Tour de France fanaat

En toen ontmoette ik mijn vriend, een rasechte Tour de France fanaticus. Zelfs fietst hij ook en rent hij marathons. Duidelijk een passie die we niet delen. Maar de slimmerd heeft een manier gevonden om mij geïnteresseerd in de Tour de France te krijgen. Want één passie die we wel delen is eten en drinken. Wijntjes en lekker eten, samen kokkerellen en alles wat met goed eten te maken heeft. En hij heeft mij zover gekregen dat ik de Tour kijk. En als je weet hoe groot mijn desinteresse in de Ronde van Frankrijk was weet je hoe bijzonder knap dat is.

Ronde van Frankrijk op z’n culinair

‘Wist je dat De Tour langs die en die gebieden gaat,’ vroeg mijn vriend me een paar jaar geleden. ‘Huh? Oh vast.’ antwoordde ik onverschillig. ‘Dat betekent die en die wijnen en die en die gerechten. Zullen we dat dan ook eten en drinken?’ Ping ik was AAN. Oh dat wil ik wel. ‘Laten we om en om voor elkaar iets koken uit de regio waar De Tour langs komt. Dan zeggen we niet wat we koken en verrassen we elkaar en kijken we wie er betere gerechten bedenkt en maakt.’ Nu was ik volledig één en al oor. Ik ben nogal competitief ingesteld dus al snel had ik de Tour de France kaart in mijn handen met de route van de Ronde van Frankrijk en zat ik de hoogste win-kans op een glansrijke kooksessie te calculeren. En zo maakte ik bouillebaisse met een gruwelijk goede rouille want dat was hét gerecht uit Marseille, liet ik biertjes uit België thuis bezorgen omdat het peleton erlangs kwam. Vriendlief toverde een grandioze curryworst compleet met zelfgemaakte currysaus op tafel wat we wegspoelden met Duitse biertjes en terwijl we dat deden keken we of de Ronde van Frankrijk of zaten we te kijken naar de Avondetappe. Ik weet niet of je dat laatste kent, maar dan zitten kenners van de Tour de France in één of ander schilderachtig dorpspleintje aan een twee te lelijke tafels de etappe te evalueren. Van de week zaten ze zelfs in een wijngaard in de Champagnestreek. Het is moeilijk om dat niet met interesse te bekijken.

De Tour de France 2019 komt langs de volgende steden en regio’s.

De Ronde van Frankrijk live meemaken

Dus nu kijk ik de Tour de France en vind ik het zelfs leuk. Vooral toen na jaren eindelijk een Nederlander weer de gele trui won en zelfs twee dagen mocht houden. En ook omdat mijn vriend heeft uitgelegd hoe tactisch het allemaal is en hoe timing alles is. Ik heb mijn vriend vorig jaar verrast en we zijn naar Frankrijk gereden om aan de kant van de weg te staan en het peleton voorbij te zien komen. Het is bizar hoeveel fans de Ronde van Frankrijk heeft en hoe gezellig het is om in de berm te staan en de mannen voorbij te zien komen. We stonden er zo dicht op dat we het zweet en de pijn van de wielrenners konden voelen. En ze zijn in een flits voorbij terwijl je uren staat te wachten, maar het is bijzonder tof.

Dus geef de tour een culinair tintje en wie weet wordt je net zoals ik fan.

Maar je kunt ook gewoon je eigen culinaire Ronde van Frankrijk maken en een wijntour maken. Wat dacht je van een wijntrip naar de Bourgogne? Echt te gek om een keer te doen. Of een wijnreis in combinatie met stedentrip naar Bordeaux ook fantastisch.

Nu rijden we morgen naar de Elzas om wijntjes te drinken en Frans voer te eten. Gisteren waren ze nog in Colmar, het epicentrum van de Elzas en ik weet zeker dat we als we dit weekend in Frankrijk zijn we de Tour de France gaan kijken in één of ander cafétje terwijl we wat lekkers eten en drinken uit het land van de Ronde van Frankrijk.

Tags: Tour de France 2019 | Ronde van Frankrijk | peleton | etappe 2019 | Tour de France op z’n culinair

Translate»
Lees vorig bericht:
sushi etiquette zo eet je het op de juiste manier
Sushi eten, zo doe je het op de juiste manier

Sushi oei oei wat is het lekker. Lees verder

Sluiten