Goddelijke sushi eet je in de haven van IJmuiden

Het zou het uitstekend doen als set voor één of andere gangster film schiet het door mijn hoofd als ik mijn auto parkeer voor de deur van Hokkai Kitchen.

De omgeving wordt gedomineerd door grote rolluiken, containers, hijskranen en gigantische reclameborden. Ik ben namelijk op een industrieterrein aan de Haringhaven in IJmuiden. En zoals ieder bedrijventerrein op vrijdagavond is het ook hier uitgestorven op straat.

Ik ben hier niet zonder reden, want vanavond schuif ik aan bij schijnbaar één van de beste sushirestaurants van Nederland. En dit restaurant zit dus gesandwicht tussen autobedrijven, metaalhandelaren en pakbedrijven. Niet echt in de loop dus.

Sushirestaurant IJmuiden Hokkai Kitchen

Tijdens een opname van een kookprogramma voor de Duitse tv ontmoette ik Marinus Noordenbos, de eigenaar van deze sushizaak in IJmuiden. We waren gevraagd om de pekingeend te keuren voor de camera en terwijl ik uiteraard extra moeite had gedaan voor mijn voorkomen want tja er was een cameraploeg aanwezig kwam Marinus aanwaaien op het moment dat we al aan tafel zaten. In zijn werkkleding en bepakt met drie bakken vol met sushi plofte hij naast me neer. Uiteraard trok hij mijn aandacht want wie neemt er nou zijn eigen eten mee naar een restaurant? Maar nadat ik Noordenbos sprak en zijn sushi at was ik meer dan dankbaar dat hij zijn eigen sushi had meegenomen die middag. ‘Kom een keertje eten in IJmuiden.’ En nu dik 1,5 jaar later dan eindelijk ben ik beland op dit industrieterrein onder de rook van Amsterdam.

Rederzoon wordt sushikenner

De vader van Marinus was reder in de haven van IJmuiden. Hij ontdekte dat veel vissers de horsmakreel links lieten liggen. Dit visje heeft namelijk hele venijnige vinnen en als dit visje met andere vissen in een net zit beschadigt hij alle andere vissen. Het gevolg, een waardeloze vangst want niemand wil beschadigde vissen kopen. Om ervoor te zorgen dat deze horse mackerel niet meer in de netten terecht zou komen gebruikten vissers speciale sensoren zodat ze wisten waar deze scherp gevinde visjes zwommen zodat ze daar hun netten niet uit gooiden. Marinus z’n vader kwam erachter dat Japanners juist wel interesse hadden in dit smakelijke visje. En in Japan was er door overbevissing nauwelijks aan te komen. Dus de slimme man besloot al die horsmakreel op te vissen die de vissers links lieten liggen. Hij hoefde alleen maar dezelfde sensoren te gebruiken om de vis op te sporen. Japan ontving zijn vis met open armen en een nieuwe handel was geboren voor Noordenbos. Marinus belandde al op jonge leeftijd in de vishandel en vertrok voor bijna een jaar naar Japan om meer over vis te leren. Hij was destijds nog een tiener en sindsdien is hij tig keer in Japan geweest. Hij leerde zelfs zijn vrouw kennen in Japan. Marinus spreekt vloeiend Japans en weet indrukwekkend veel over vis. Wist je bijvoorbeeld dat je tonijn op -60 graden moet bewaren omdat het anders bruin kleurt? Of dat Japanners geen sushi van zalm eten. Nou dat was ook nieuw voor mij. Dat Marinus schandalig veel kennis heeft over vis ontging NPO ook niet. In de documentaire Aardappeleters neemt Noordenbos presentator Joris mee sushi eten in het item over sushi.

Hokkai Kitchen chef team uit eten
Sushi eten restaurant IJmuiden beste

Sushi eten

Zodra je de deur opentrekt van Hokkai Kitchen is het een totaal andere wereld. Want terwijl je buiten een speld kunt horen vallen is het binnen bij dit sushirestaurant juist gezellig druk. Achter de counter die zich rechts van het kleine zaakje bevindt staat een team van vijf man sushi en andere Japanse gerechten te bereiden. De rest van het restaurant is gevuld met tafels. Hoge, kleine en grotere tafels. En op twee tafels na is iedere tafel bezet. Wij klimmen op de barkrukken aan de counter bij de chef.

Vanavond eten we een omakase menu. Bij een omakase wat letterlijk ‘ik laat het aan u over’ betekent leg je je lot in de handen van de chef. Voor even dan, want je laat hem of haar bepalen wat je gaat eten. En vanavond betekent het dat we de volgende gerechten voorgeschoteld krijgen.

gefrituurde zalm

Allereerst een amuse van gefrituurde zalm. Het is een klein hapje, maar wat een smaak spat er vanaf.

mosselen

De eerste gang is flinterdun gesneden aubergine in dashi. Erbij mosselen, knapperige doperwten en een pasta van maïs. Heerlijk die texturen en complexiteit van smaken. Ik lepel vrolijk het glazen kommetje leeg met mijn houten lepel.

Japans restaurant Hokkai Kitchen IJmuiden
hun signature dish

Het volgende gerecht is hun signature gerecht dat de naam sashimi cocktail heeft gekregen. In het mat zwarte glas op een pootje liggen mooi gesneden plakken van zalm, tonijn en king fish uit Japan. Er bovenop sojasaus met geraspte ui een prachtige combinatie met de rauwe vis. Verder ragfijn gesneden shisoblad, gefrituurde ui en ei. En dat ei is niet zomaar een ei. Ze vriezen een rauw ei in en na een tijdje bevriest het eigeel en ontdooit ook niet meer. En het eiwit vriest dus niet mee. Pel het ei en haal het eiwit weg en je houdt een eigeel over met een bijzondere romige structuur en mooie smaak.

De gerechten bij Hokkai Kitchen zijn zo heerlijk spannend. Zuur, zout, zoet en met verschillende texturen. Het is duidelijk dat chef Kuniyoshi Ohtawara (Kuni) en zijn team heel goed nadenken over de gerechten en de uitvoering is waanzinnig.

En voor ons voelt het voor even alsof we ons weer in Japan bevinden, want de gerechten van Hokkai doen zeker niet onder voor wat ze in Japan doen.

Rondje Hokkai

Terwijl we aan onze hoge bartafel zitten komt Marinus aangelopen. ‘Ik kom jullie zo even halen voor een rondleiding’ deelt hij ons mede. En na een tijdje laat hij de rest van het bedrijf zien. Ik heb vaker bedrijfsrondjes gemaakt en soms sta je dan met z’n allen naar een pallet van spullen te staren terwijl een medewerker erop wijst en vertelt nou dit is dus dit of dat. Iedereen knikt een beetje en staat er verveelt bij. Maar vandaag bij Hokkai is dit geenszins het geval. Want dit bedrijf heeft zo’n toffe historie, een geweldige bedrijvigheid en een nog bijzondere missie. Allereerst is er Marinus zelf, van hem spat het enthousiasme eraf. Hij heeft zoveel passie voor wat hij doet dat hij uren kan praten over zijn werk en zijn bedrijf. En wij luisteren met open mond naar alles wat hij ons vertelt.

Visgerechten voor thuis

Zo kwamen ze in de jaren ’80 erachter dat er veel Japanse expats zijn die niet aan de visproducten kunnen komen die ze in hun thuisland zo graag eten. Dus begon Hokkai met het maken van visgerechten die de Japanners zelf thuis konden ontdooien en even oppiepen in de oven. Wederom een goede zet en inmiddels rijden er drie grote bussen van Hokkai gevuld met diepgevroren visgerechten vanuit IJmuiden naar Parijs, München en andere plaatsen in Europa. Viscurry’s, vis met miso, garnalenkroketjes en andere lekkernijen bestel je gewoon via hun webshop.

Pas in 2010 werd Hokkai Kitchen geopend. Eerst als afhaal omdat ze toch al zulke fantastische vis hadden. Maar al snel werd het een restaurant. Toen chef Kuni ook nog eens interesse had in de chefspositie begon het balletje pas echt te rollen. De uit Tokio afkomstige chef zat inmiddels al in de vierde rang bij het bekende sushi restaurant Yamazato in het Okura Hotel en had dus al behoorlijk wat sushi gemaakt.

Hokkai Kitchen Marinus Noordenbos IJmuiden
Marinus links en chef Kuni rechts samen met de onderscheiding

Laatst heeft Marinus een onderscheiding gekregen van Jetro (Japan External Trade Organization) als supporter voor Japans eten en Japanse ingrediënten. Zijn doel: een onderscheiding krijgen van de Japanse keizer voor zijn werk namelijk de Japanse eetcultuur verspreiden buiten Japan. Hij is aardig onderweg dus wie weet!

We klimmen weer op onze barkrukken en ons diner vervolgt zich.

Vis eten Japans restaurant IJmuiden Hokkai Kitchen

Black cod met miso, saba (makreel) en horsmakreel (je weet wel dat visje met vlijmscherpe vinnen).

beste sushi van Nederland Hokkai Kitchen IJmuiden

De volgende gang eten we van rechts naar links. We eten wijting, rode mul met daikon, coquilles, geep, inktvis en koningsvis uit Japan. De eerste twee sushi en de laatste zijn al op smaak gebracht met soja dus die dopen we niet in de sojasaus. De rest plukken we met onze handen van de schaal, we dopen (alleen de vis!) in de gefermenteerde sojabonensaus en stoppen de sushi in zijn geheel met de viskant onder in onze mond. De rijst is zo mooi gegaard, gezuurd met azijn en een beetje warm. Terwijl we kauwen komen alle smaken vrij en samen. Hop daar is de verse wasabi. Een en al heerlijkheid. Om de rauwe inktvis zo mals te krijgen heeft de chef een heel dun laagje eraf gepriegeld en ook nog eens prachtig ingesneden. Dit is sushi zoals het hoort te zijn.

sushi eten restaurant beste
hoe mooi is de gevlochten vis?
Tonijn sushi Hokkai Kitchen IJmuiden restaurant
tonijnsushi

De laatste gang is een tonijnfestijn. Van links naar rechts het stuk uit de buik, de ōtoro, het vetste deel. Daarna het vlees direct onder de huid, de chūtoro, vervolgens twee stukken magere tonijn en een maki met fijngesneden sushi met een toefje verse wasabi. Volgorde van eten? Zoals je wenst.

Ik word er stil van. De sushi is zo mooi. Je proeft de kwaliteit van de vis, de prachtig gegaarde rijst en de mooie smaken. En dat allemaal bij elkaar is grandioos. En de ōtoro is zo vettig dat hij smelt in mijn mond en wordt geabsorbeerd door de rijstkorrels. Ik ben immens gelukkig.

chef Kuni vormt iedere sushi op de traditionele Japanse manier
Japans sushi restaurant authentiek IJmuiden
mochi

Sinds ik terug ben uit Japan verlang ik hevig naar mochi. Tijdens onze reis door Japan at ik bijna iedere avond deze gevulde sticky rice bolletjes. En yay! Bij Hokkai Kitchen kun je ze als dessert krijgen. Dit restaurant is gewoon de hemel!

Locatie locatie

Wat een avond, wat een diner. Hokkai Kitchen is gewoonweg geweldig. De kwaliteit van de vis is subliem en zo ontzettend vers. En de gerechten zijn creatief en ware smaaksensaties. Dit is er eentje waar ik vaker voor om wil rijden. En omrijden it is, want IJmuiden ligt nou niet echt bepaalt om de hoek voor Amsterdammers. Eigenlijk ligt Hokkai Kitchen voor niemand echt dichtbij, maar toch zit de zaak bomvol. En zo bewijst dit sushirestaurant dat een afgelegen en niet zo fraaie locatie niet altijd nadelig is en zelfs de beleving extra bijzonder maakt. En dat wanneer je zo uitzonderlijk goed kookt mensen er speciaal voor willen (om)rijden.

Dus als je van sushi of geweldige Japanse visgerechten houdt dan mag je Hokkai Kitchen echt niet missen. En check ook even hun webshop want daar kun je hun smakelijke spullen thuis laten bezorgen.

Hokkai Kitchen
Egmondstraat 2
IJmuiden
Lunch | diner | afhaal

Openingstijden Hokkai Kitchen:
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag tot en met zaterdag geopend vanaf 12.00 uur. De laatste bestelling is om 19.00 uur. Daarna kun je gewoon blijven zitten.
Zondag gesloten

[mapsmarker marker=”197″]

Tags: beste sushi van Nederland | lekkerste sushirestaurant | sushi restaurant in IJmuiden | sushi eten | waar kun je goede sushi eten? | sushirestaurants | sushirestaurant op industrieterrein | sushirestaurant uit tv-programma Aardappeleters | Japans restaurant IJmuiden haven| Japans uit eten | Japanse gerechten | chef Okura Hotel

Translate»
Lees vorig bericht:
Pop-up restaurant Hoogtij Amsterdam
Pop-up restaurant, tijdelijk concept is een blijvertje

Pop-up restaurant zijn tijdelijke restaurants. Lees verder

Sluiten