Meer kon ik echt niet meer eten, dus maar snel terug om de rest te testen.
The Food Department is de nieuwe foodhal op de bovenste etage van de Magna Plaza. De Magna Plaza, het kan zijn dat er bij jou net zoals bij mij bij het horen van die naam hele nostalgische gevoelens naar boven komen. Ohhh jaaaah de Magna. Tiener Sam ging daar naartoe om te shoppen, want de eerste Mango shop opende daar. Maar toen ik eenmaal in Amsterdam ging wonen liet ik deze mall links liggen. Net zoals velen. Tenminste als ik de comments op mijn Instagrampost moet geloven.
Zie comments hieronder. En zwiep naar links om meer foto’s te zien.
The Food Department foodhal Magna Plaza
Maar vorige week vrijdag werden de Magna Plaza en ik herenigt. Iets voor zeven uur stond ik voor het voormalig postkantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal en ik voel zelfs een kleine kriebel in mijn buik wanneer ik op de roltrap sta. Een gevoel van ‘daar zijn we eindelijk weer’. Ik was haast vergeten hoe prachtig dit monumentale pand ook alweer was. En het leuke aan de komst van The Food Department is dat het team achter de foodhal in Amsterdam Centrum, te weten conceptontwikkelaars Laurens van Rooijen en Edwin Spier en oprichter Robert Bukvic, hebben de dichtgetimmerde ramen opengemaakt zodat gasten van The Food Department een grandioos uitzicht hebben terwijl ze wat eten en/of drinken bij de foodhal. Nice nice. Edwin: ‘Voorheen zaten er winkels en die hadden geen opslag, dus gebruikten ze het achterste deel als voorraadruimte. Dit was automatisch het deel grenzend aan de ramen, dus timmerden ze die dicht zodat ze een voorraadhok hadden, met als resultaat dat de bezoekers het mooie uitzicht werd ontnomen.’ Maar dat is nu allemaal anders. Dus tuur vooral ook uit de ramen als je bij deze nieuwe foodcourt bent.
15 foodstands onder één dak
Er zijn 15 foodstand bij The Food Department. ‘We werken met veel lokale ondernemers,’ aldus Spier. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de Magna Plaza wat meer voor de Amsterdammer wordt in plaats van alleen voor de toerist. ‘We hebben ons best gedaan om een zo divers mogelijk aanbod van eten aan te bieden.’ En dat is ze aardig gelukt. Zo kun je er een visje op z’n Frans scoren, maar ook pizza’s, taco’s, Grieks streetfood, dim sum, Chinese hartige pannenkoeken, pita, mini gebakjes en nog veel meer. En dat komt blijkbaar ook de onderlinge sfeer bij de standhouders ten goede. Iedereen werkt goed samen en heeft er zin in.
Bierbar en cocktailbar
Maar wat ook zeker een vermelding waard is dat ze bij The Food Department ook een gigantisch mooie mainbar hebben. Inclusief palmbomen en een bar waar je ‘u’ tegen zegt.
Voor bierliefhebbers hebben ze een bierbar en cocktailfreaks kunnen naar hartenlust cocktails nippen bij de cocktailbar.
Vis bij Brut de mer
Maar we zijn gekomen om wat te eten. Dus laten we beginnen. Gewapend met een glas wijn begeef ik me naar Brut de Mer. Dé plek waar je moet zijn om Franse lekkernijen te snoepen. We slurpen van alle drie de oesters er eentje naar binnen en nemen nog een pulpo. Mjam dit is een feestje.
Hotdogs en curly fries bij Matts Wonderland
Daarna door naar Matts Wonderland. Een mini kermisje waar je kunt zondigen met hotdogs, curly fries en (vegan) milkshakes.
We krijgen een fijn plankje met allemaal lekkers. Te weten een hotdog met pastrami en zuurkool en een kippenhotdog met krokante bacon (my fave) en curly fries. Steffie Burgemeestre en Thijs van Kroesveld hebben de foodstand vernoemd naar hun zoontje Matts. Leuk om te weten, ze zitten ook achter het bekende en succesvolle concept Bulls and Dogs. Je weet wel met die stand in de Foodhallen en hun tentje op de Van Woustraat. Daar hebben ze hun worstjes in een pretzelbroodje (love it), maar hier hebben ze zachte rolls. En ik kan je vertellen, dat is ook erg fijn!
Oh en ik denk dat ze de aller aller lekkerste curly fries van Amsterdam hebben. Want jemig hoe crunchy zijn ze. En dan met een topping van knoflookmayo en Parmezaanse kaas. Dit is comfort food to the max!
Bao buns en dim sum bij Dim Sum District
Ok, we gaan door. Door naar Dim Sum District. Het Asian all over foodstall van Tim van Hattum en Corria Houthuizen. Misschien ken je ze wel van Shanghai Bistro dat eerder op de Van Woustraat zat. Nou ze zitten nu dus bij The Food Department. Fans en vaste bezoekers van Shanghai Bistro zullen de bao’s en dim sum wel herkennen. Net zoals bij de andere standjes is service with a smile is wat er hier voorop staat en dat maakt de avond nóg fijner.
En hoppa daar zijn ze onze gyoza. Bijzonder aan deze dumplings is dat ze naar het bakken nog even een extra lakje hebben gekregen wat de smaak zeker ten goede komt. Ik ben gek op de extra crunch bovenop.
Bao buns met soft shell crab zijn het helemaal voor mij. Daarvoor kun je mij altijd wakker maken. Deze variant heeft een heerlijk vers zacht broodje. Ik haat het zo als die broodjes droog en hard zijn, maar niets van dat hier bij Dim Sum District. En in het midden een droogkrokant krabbetje in schil. En niet zomaar droogkrokant, maar echt echt heel erg krokant. Dikke like, want niets is zo vies als een slecht gefrituurde soft shell krab dat zich heeft volgezogen met vet. Iek. Maar deze is waanzinnig. Erbij frisse bosui, zoetzure komkommer en de signatuur limoenzest. Duim omhoog voor deze bao.
Tenslotte nog een siu mai om het af te leren. Mooie bite, deegje heeft een perfecte dikte en de toppings geven zeker een extra dimensie. Nice!
Zoete lekkernijen bij Petit Gâteau
Ik kan uren staren naar de kleine kunstwerkjes bij Petit Gâteau. Eigenaresse Meike Schaling en Patrice Andrieu maken alle mini gebakjes nog steeds zelf en het is duidelijk dat ze er talent voor hebben. ‘Ze zijn zo goed met zuren,’ zegt Tim. We zitten nog steeds aan de keukentafel bij Dim Sum District wanneer Meike de petit fours maar komt brengen omdat we blijkbaar nogal behoorlijk overal blijven plakken en haar standje is inmiddels al dicht. Vier kleine eetbare artworks staren me aan. Wauw! Ze zien er prachtig uit, maar smaken nog fijner. En ja ik hou niet van zoet, maar wanneer het in balans wordt gebracht met zuren en hartigheid heb je me.
Ik wil niet naar huis, maar The Food Department gaat dicht en dat betekent dat wij weg moeten. Want jemig wat is het leuk hier! Deze nieuwe foodhal in Magna Plaza wordt door zoveel lieve, enthousiaste en gezellige mensen gerund. Iedereen heeft een lach van oor tot oor. En het leuke is dat alle barkrukken en hoge tafeltjes om de open keukens opgesteld zijn, dus je zit echt dichtbij waar het eten bereid wordt en je hebt interactie met de standhouders. En dat vind ik altijd waanzinnig tof.
Aanstaande donderdag is het openingsfeest, dus ik ga zeker weer even buurten en wat gezelligheid opsnuiven.
The Food Department
Nieuwezijds Voorburgwal 182II
Amsterdam Centrum
Ontbijt | lunch | koffie | brunch | borrel | diner
Openingstijden The Food Department:
Maandag tot en met zondag van 10.00 uur tot 22.00 uur
The Food Department
Tags: foodhal Amsterdam Centrum | The Food Department is open in Amsterdam Centrum | food court Amsterdam Centrum | foodhal in Magna Plaza Amsterdam | Matts Wonderland | Dim Sum District | Brut de Mer | Petit Gateau |