Wauw dit vegan diner is er eentje om nooit meer te vergeten

Wauw Schilo van Coevorden laat zien hoe mooi een vegan diner kan zijn.

Wat chefs tegenwoordig met groente en vruchten kunnen creëren is zo onwaarschijnlijk tof. Keer op keer gaat deze fervente carnivoor toch enigszins sceptisch naar een vegan diner en negen van de tien keer verlaat ik het restaurant volledig geïnspireerd en tjokvol enthousiasme. Afgelopen donderdag bij Taiko was het niet anders. Ik was uitgenodigd om het nieuwe vegan omakase menu van chef van Coevorden te komen proeven en ondanks dat ik weet dat de chef ongelooflijk goed kan koken vroeg ik mezelf toch af. Ga ik negen gangen zonder vlees of vis spannend genoeg vinden?

Sakura lente fruit met koolrabi en rabarber. Behoorlijk spannend voor de mond.

Taiko Asian Restaurant

Voor iedereen die Taiko Asian Restaurant op de Van Baerlestraat nog niet kent. Het prachtige restaurant bevindt zich in het luxe Conservatorium Hotel. Ah een hotelrestaurant hoor ik je denken, maar Taiko is één van de weinige restaurants die je doet vergeten dat je in een hotel zit te eten. Het interieur is alles behalve standaard, het is lekker edgy, cool en mysterieus. Iets wat je toch vaak mist in hotelrestaurants omdat tja je moet het maar net mooi vinden. Ik vind het ongelooflijk tof en gezien het feit dat het hele restaurant vol zit op een donderdagavond ben ik niet de enige.

Vegan Hanami omakase

Hanami laat zich letterlijk vertalen naar ‘naar de kersenbloesem kijken’. En ik kan je één ding vertellen, de Japanners zijn er gek op. Niet zo vreemd eigenlijk want een kersenboom in bloei is gruwelijk mooi. Als je niet weet hoe het eruit ziet. Google het maar eens en ik wed dat je verstelt staat. De Japanners hebben zelfs een feest om deze bloei heen gebouwd en dat is dus de Hanami. Ze feesten en eten om de sakura heen. Taiko is een Japan geïnspireerd restaurant en om die reden trappen ze ieder jaar tijdens de Hanami af met een nieuw menu. Dit jaar heeft de chef een vegan omakase gecreërd. En deze mocht ik dus proeven afgelopen donderdag.

maar eerst een G&T met Japanse gin, kumquat en een ijsblokje met hun eigen logo!

Negen gangen vegan

En daarna is het aan tafel en begint het festival van kleurrijke plant based kleine en grote eetbare kunstwerkjes.

Taiko Asian Restaurant Amsterdam centrum
gerookte sobanoedels met verse en gevriesdroogde frambozen

Sowieso ben ik al weg van mooie soba. En deze gerookte soba is wel heel erg bijzonder en te gek met de friszure frambozen. Ok, mijn smaakpapillen zijn wakker en vragen om meer van dit lekkers.

Dit bericht bekijken op Instagram

V e g a n o m a k a s e 🌸 🍃 Last Thursday I was invited to try the vegan hanami omakase at the gorgeous restaurant Taiko. Hanami means literally ‘viewing the cherry blossoms’ and is the colorful celebration of the Spring. Chef Schilo van Coevorden created a vegan menu to honor the Spring and the sakura (cherry)blossom which we ate omakase style. Omakase means I will leave it up to you in Japanese. And that results in depending on the chefs vision to serve whatever he thinks is suitable. Well I can tell you one thing. You can leave it up to chef Van Coevorden. We enjoyed an eight course meal. Whicj was actually a fifteen course meal since almost each course was spread out over multiple plates. Eventhough I’ve had the chefs food before I was still curious if I would miss my protein. Especially the fish. That is what Taiko is known for. But the whole meal was umami all over. From delicate subtle flavors like the silke tofu to strong explosive ones like in the tom kha yen (which was my fave dish). I also absolutely loved the bao filled with caramalized black garlic and onions served with soy bean sprout salsa and the seaweed pizza. So no I did not miss my protein at all. Have you’ve ever had an omakase before? #japanesefood #omakase #vegan #plantbased #veggiefest #taiko #amsterdamrestaurant #food #foodie #foodblogger #foodporn #amsterdam #chefsfood #baobun #sakura #hanami #seriousfoodie #bysamnl #bringoutyourchopsticks

Een bericht gedeeld door Serious Foodie (@bysam.nl) op

Als dit soort goed gelukte gerechten zoals de sashimi van aardbeien met myoga (Japanse gemberbloemknoppen) voor je op tafel verschijnen word je toch blij? Ieder gerecht is met zoveel aandacht bereid. Het is bijzonder hoe puur ieder ingrediënt smaakt. De aardbei is een ware explosie van al het mooie van de vrucht en wordt dan zo mooi gecombineerd waardoor voor een te gek ooempf effect. Zo mooi.

Taiko restaurant Amsterdam Schilo van Coevorden
tartaar van wortel met verse wasabi

Al het mooie van wortel, de bite en de textuur vind je terug in dit fotogenieke gerecht. Te gek met de verse wasabi.

Vegan uit eten Amsterdam Taiko
zeewierpizza met soja moromi, zee boerenkool en emulsie van algen

Hoe exciting kan een pizza van zeewier zijn? Nou blijkbaar behoorlijk, want van deze pizza met toppings uit de zee is er eentje waarvan je blijft eten.

Taiko uit eten Amsterdam Conservatorium Hotel
boerenkool uit de zee, algenemulsie en aardappel

Zo simpel en toch zo bomvol smaak en spannende texturen. Een nadeel, er zit te weinig in want ik wil meer!

Taiko Amsterdam Conservatorium Hotel
Tom Kha Yen = koude avocadosoep met een basis van groene curry, zwarte knoflook, cashewnoten, zwarte sesam, bonen, Thaise basilicum en ijs van groene curry

En dan volgen twee van mijn favorieten van de avond. De koude avocadosoep is echt niet normaal goed. Zoet en zout, krokant en romig tegelijk. Wauw wauw wauw. Dit is bizar lekker. Zo zo fijn.

Maar ook de bao bun met een umami all over vulling van gekarameliseerde knoflook en ui met een saus van sojabonenkiempjes is gruwelijk goed. Deze twee gerechtjes kan ik iedere dag wel snoepen.

Vegan bao buns Amsterdam Taiko
zwarte bao buns gevuld met gekarameliseerde zwarte knoflook en uien met een sojaboonkiemensalsa
Taiko Amsterdam vegan
witte asperges, zwarte sesam en raap

We zijn beland bij de vijfde gang. Ik moet spieken op mijn menukaart want ik ben inmiddels de tel wel kwijt. Deze gang bestaande uit twee gerechten is een ode aan de witte asperge. En wederom een kunstig geheel dat al het mooie van de asperge naar boven haalt.

Vegan sushi Taiko Amsterdam
gunkan van rauwe en geblancheerde asperges en donkere miso
Taiko restaurant Conservatorium Hotel
pakketje van hoba (blad van de Japanse magnolia)

Ik hou zo van bloemkool. Ik denk dat het mijn favoriete groente is. En deze in hobablad gewikkelde geroosterde bloemkool is waanzinnig. Mooi zout door de miso en tja hazelnoot en bloemkool bouwen altijd samen een feestje.

Taiko Amsterdam restaurant vegan menu
erin: geroosterde bloemkool met in miso gemarineerde hazelnoten

We moeten even plaats maken want er arriveert een shiitakeboot met schaaltjes ernaast van zijdentofu met kombu en geroosterde prei, shiitake met xo saus en gefrituurde aubergine met Szechuansaus.

We kregen nog een prachtig dessertgang met een kersengelei, sakura mochi en een cakeje, maar die ben ik gewoon vergeten te fotograferen 🙂

Taiko Amsterdam dessert
verschillende bereidingen van kers en chocolade

Het 100% vegan omakase menu kost €85 per persoon en is tot en met eind juli verkrijgbaar bij Taiko. Vind je all the way vegan toch iets te uitdagend, je kunt het menu uitbreiden met black cod of black angus (+€20).

Wauw wat was dit ge-wel-dig. Dit nieuwe veganmenu zal iedere vleesfan kunnen bekeren tot een plantaardig dieet. Zoveel mooie smaken, umamifestijnen in je mond en ook niet geheel onbelangrijk een traktatie om naar te kijken. Dus zeker het vegan hanami omakase menu bij Taiko proberen!

Omakase menu

Oma wattes? Je hebt het wellicht al eens voorbij zien komen op bySam, maar om je geheugen even op te frissen. Omakase is een Japanse term. Het woord betekent letterlijk ‘ik laat het aan jou over’. En dat zeg je als het ware tegen de chef. Je kunt het in een restaurant zeggen of je kunt naar een omakase restaurant gaan of een omakase menu kiezen. En daarmee geef je je als het ware over aan de expertise van de chef. De chef verrast je meestal met tig gangen. In Japan bieden omakaserestauranst om die reden dan ook maar plek aan slechts een select groepje gasten. Soms acht, soms negen en dan weer tien, maar meestal niet veel meer dan dat. Op die manier kan de chef de kwaliteit en snelheid van de gerechten garanderen. Want meestal zit er ook een heel schema achter hoe lang er tussen iedere gang mag zitten en mag je maximaal een bepaalde tijd aan de keukentafel zitten.

Reserveren bij Taiko

Zin om bij Taiko te gaan eten? Hieronder kun je een tafel reserveren bij dit restaurant. Wil je het vegan omakase menu, dan kun je dat van tevoren even aangeven.

Restaurant Taiko
Van Baerlestraat 27
Amsterdam Centrum
Diner

Openingstijden Taiko:
Maandag tot en met donderdag van 18.30 uur tot 22.30 uur
Vrijdag en zaterdag van 18.30 uur tot 23.30 uur

[mapsmarker marker=”179″]

Tags: vegan uit eten | waar kun je goed vegan eten in Amsterdam? | restaurants in Amsterdam waar je vegan kunt eten | plant based restaurants | restaurant in het Conservatorium Hotel Amsterdam | omakase | vegan omakase menu

Translate»
Lees vorig bericht:
Cold Brew Coffee
Why I love cold brew coffee

Deze zomer slurp je van een cold brew coffee, oftewel een koud gezette koffie. Niet alleen te gek om van...

Sluiten