5 plekken in Parijs waar iedere foodie geweest moet zijn

Poepiechic, superhip of juist traditioneel…Parijs heeft het allemaal.

Parijs is sowieso al magisch, maar als je ook nog eens gek bent op eten tja dan zit je in deze Franse hoofdstad gewoon geramd. De Fransen nemen het bereiden van eten verdraaid serieus en hebben er een talent voor er vooral ultiem te van genieten. Ga je naar Parijs dan struikel je over de restaurants. Aan de ene kant fijn, maar niet altijd makkelijk om een keuze te maken aan het grote aanbod. Hieronder in ieder geval de spots die je niet wilt missen als je een serious foodie bent. Van de plek om de beste croissants te scoren tot aan een theeboetiekje dat bekend is uit Chef’s Table waar je te gekke bao’s kunt happen.

Le Chateaubriand*

Bij Michelin restaurant Le Chateaubriand staat geen Chateaubriand op de kaart. Wat dan wel? Prachtig uitgevoerde gerechten die ogenschijnlijk eenvoudig zijn. Grandioze gerechten waar je jezelf moet bedwingen om niet met je tong over het bord te gaan omdat je niets maar dan ook niets van de heerlijke vinaigrette verloren wilt laten gaan en waarbij sommige gerechten je doen huilen van geluk. Dit restaurant is mijn absolute nummer 1 van Parijs (maar hé ik heb nog lang niet alle Parijse tenten geprobeerd), maar Le Chateaubriand is er zeker eentje om vaker terug te gaan.

Chateaubriand restaurant Parijs Michelin
alleen de gevel van Le Chateaubriand is al geweldig
er wordt vrolijk gegeten en gedronken

Het feest begint al zodra je binnenkomt. Hectiek alom. Obers, serveersters en een sommelier die druk rondrennen en gasten die gezellig eten, kletsen en de tussenpauzes vullen met lurken aan hun wijnglas. Heerlijk! We krijgen een tafeltje achterin de zaak om de hoek van de keuken. Normaliter een plekje waarvan je denkt oh jee hier gaan ze ons vergeten. Maar niets van dat alles. De bediening is snel en efficient. De sommelier lijkt wel duizend benen te hebben, want hij doet in zijn eentje alle glazen van de gasten lijkt wel, maar dat doet hij snel, vriendelijk en hij heeft ook het geduld om even met je te babbelen over wijn. Bij Le Chateaubriand eet je een meerdere gangen maaltijd. Wij kregen:

cheesepuffs
filodeeg met worst koriander en vis
kokkels met room en algenpoeder

De gerechten bij Le Chateaubriand zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar stiekem passen ze hele mooie kooktechnieken toe. Opvallend is hoe mooi de ingrediënten zijn. Zoals de kokkels. Ze vers en mooi dat ze niets nodig hebben dan alleen wat dikke zure room en algenpoeder. Zo’n fantastische mooie smaak en geur. Ik moest er bijna van huilen zo fijn was het.

consommé van selderij en een ravioli met ui
kabeljauw met groen

Ik geloof dat dit de mooiste kabeljauw was die ik ooit gegeten heb. Ernaast een salade met een waanzinnige vinaigrette.

duif
sinaasappel met wat kruiden

Dit restaurant is er zo eentje waar je steevast naar toe gaat als je je weer in Parijs bevindt. Echt zo goed en zo leuk. Dit is met stip mijn favoriet in Parijs.

Le Chateaubriand
129 Avenue Parmentier
75011 Parijs

Boutique Yum’Tcha

Misschien heb je die Chef’s Table aflevering wel gezien van de Franse vrouwelijke chef Adeleine Grattard die Aziatische gerechten serveert in haar één sterrenzaak. Het is haast onmogelijk om een tafeltje te bemachtigen bij Yum’Tcha (wat letterlijk thee drinken betekent en dit is wat Chinezen zeggen als ze gaan dim summen). Maar wat wel heel erg goed te doen is, is aanschuiven bij de theeboetiek van haar man. Reserveren is niet nodig, dus ga gewoon richting Boutique Yum’Tcha als je trek hebt in een Asian bite. Haar Chinese echtgenoot is waus van thee (en als je geen Frans spreekt, maar wel Kantonees kun je lekker Kantonees met hem kletsen) en in zijn stijlvol ingerichte theezaakje kun je aan de lange tafel plaatsnemen en theeslurpen. En nu komt het, je kunt er ook bao’s en dumplings eten. Jaaah! Dit zijn Kantonese bao’s, dus van die dichte bolletjes gevuld met lekkers. Heb je haast, dan kun je je bao to go bestellen bij the hole in the wall.

Maar als je even wilt bijtanken, neem dan plaats en bestel dan wat jiao zi met grandioze huisgemaakte sausjes en bao’s. Alles wordt in de kleine ruimte aangrenzend aan de theeboetiek klaargemaakt. Door de glazenwand kun je zien hoe ze alles met de hand maken.

We beginnen met de dumplings gevuld met vlees en garnalen. Bij de dumplings wordt een dip van azijn, soja en citroen geserveerd. En die is wauw zo mooi. De dumplings hebben een mooi deegje. Niet te dik, niet te dun, maar precies goed. En ze zijn mooi gestoomd.

Daarna is het tijd voor wat bao fun! We nemen de tasting van vijf verschillende gestoomde buns (€16). De broodjes hebben zoals het hoort een mooi glanzend buitenkantje dat niet te nat is en uit elkaar spat als je erin bijt of prikt. Daaronder zit een deeg zo mooi zacht en wolkerig. Perfect gewoon. En eet je verder, dan krijg je te maken van een kern van smaak. We hebben vandaag de volgende smaken: eentje met cochon basque en Sichuan aubergine, eentje met groenten, gerookte tofu en piment, een bao gevuld met stilton en Amarenakers, een uien-comté-bao met currykruiden (echt niet te doen goed) en nog een bao van de dag waarvan ik de vulling niet meer weet. Man man wat zijn de bao’s hier goed! Hier kan ik er tig van op.

ok, geen mooie foto, maar wel bizar lekker

We nemen nog een bao met een vulling van chocolade uit de Dominicaanse Republiek om het af te leren en gaan weer verder met onze zoektocht naar eten in Parijs.

Boutique Yum’Tcha
4 Rue Sauval
75001 Parijs

Au Passage

Wat ik zo heerlijk vind aan Frankrijk en de Fransen is dat ze lekker tot laat tafelen. Wij kwamen op donderdagavond ergens om half tien aan met de trein en konden nog zo hop om tien uur ’s avonds terecht bij Au Passage.

Het was nog lekker druk toen we aankwamen en vrolijk gestemde meiden liepen rond met gevulde bordjes en glazen natuurlijke wijn (want dat is het tegenwoordig helemaal in Parijs).

Bij Au Passage serveren ze verschillende eenvoudige maar o zo smaakvolle gerechten. Prachtige worsten, grandioze vis uit blik, mooie in zuur gegaarde pulpo etc etc. Een heerlijke bar om de hele avond lekker te blijven plakken en verschillende dingen te bestellen om van te snoepen.

Au Passage
1bis Passage Saint-Sébastien
75011 Parijs

Comptoir de Gastronomie

Heb je behoefte aan traditionele Franse gerechten, dan is Comptoir de Gastronomie echt een aanrader.

Het is eigenlijk een winkel en soort van bar restaurant in één. In de winkel verkopen ze de meest lekkere Franse dingen zoals patés, worstjes, gekonfijte eend in blik, marmelades, jam, wijnen, foie gras, rillettes, etc etc. En om bij te komen van al die indrukken kun je plaatsnemen in het kleine en knusse restaurant.

Bestel vervolgens een glas wijn. Één van de weinige plekken waar je geen vin naturel, maar een ‘gewoon’ wijntje kunt krijgen. Een aanrader is de cassoulet of een gerecht met foie gras.

Booking.com

Deux Frères

Wat is Deux Frères toch fijn! Deze kleine bar heeft een heerlijke Franse buzz en je drinkt hier een vin naturel vergezeld met fijne gerechten. Wij waren hier voor een borreltje, maar ik wil hier graag nog een keertje terugkomen voor een lunch.

Au Deux Amis
45 Rue Oberkampf
75011 Parijs

Du Pain et des Idées

Wie bakt de beste croissants van Parijs. Je kunt je voorstellen dat dit een punt ter discussie is. De croissants van Du Pain et des Idées werden door verschillende mensen aangeraden, dus wij zetten koers naar deze mooie bakkerij. Je moet er heel even voor in de rij staan, maar dat mag de pret niet drukken.

En terwijl je wacht staren deze goudgele rakkers je aan. Ik moest mezelf bedwingen om niet alles mee te nemen.

Maar dit is em dan: de mogelijk beste croissant van Parijs. Ik vond hem goddelijk. Mooi krokant van buiten en luchtig van binnen zonder te vettig te zijn. Wel met een fijne botersmaak. Wat mij betreft zeker een van de beste croissants die ik ooit gegeten heb.

Du Pain et des Idées
34 Rue Yves Toudic
75010 Parijs

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken in Parijs waar je als serious foodie naartoe moet, maar deze vijf zijn zeker aanrader.

Clownbar een deceptie

Doordat Parijs zulke hoge standaarden heeft qua eten en je bijna overal goed kunt eten, zijn de verwachtingen vaak hoog gespannen. Maar soms kun je ook flink teleurgesteld worden. Ik doe altijd behoorlijk wat vooronderzoek, ik vraag het aan chefvrienden, lees blogs, check reviews etc etc. Tijdens mijn research naar waar te eten in Parijs kwam de Clownbar een paar keer voorbij. Het was niet een beetje goed, maar zo goed dat je hoofd ervan uit elkaar spat. Dus we reserveerden een tafeltje en gingen met volle moed naar dit restaurant. Maar het maakte de verwachtingen niet waar. Het was een prima restaurant, wel een beetje overpriced voor de kwaliteit en uitvoering van de gerechten, maar je zit wel in een te gekke spot. De naam van Clownbar is een knipoog naar de clowns die na een voorstelling bij het naastgelegen circus even kwamen bar hangen.

Het restaurant ziet er te gek uit met de plafondversiering. In je tafel zit een verborgen lade met je gereedschap voor de avond. Maar het personeel is redelijk ongeïnteresseerd en heeft geen zin om hun werk te doen. Wat voor ons best wel even wennen was nadat we al twee dagen getrakteerd werden op supervriendelijk bediening. Daarnaast klopten sommige gerechten gewoon niet. Smaken waren vlak, borden waren koud en daardoor de gerechten ook minder warm dan je zou willen.

Hier en daar was er een goed gerecht (ik vond mijn hersenen mooi van smaak), maar we keken elkaar aan en vroegen ons af what the fuss over dit restaurant nou was. Bij terugkomst had ik het er met meerdere chefs over en wat blijkt? De Aziatische chef die de sterren van de hemel kookte in dit restaurant was plotsklaps vertrokken. Niemand weet exact waarom. En blijkbaar zijn ze bij Clownbar na zijn abrupte vertrek even de weg kwijt. Dat zou onze deceptie verklaren. Ik hoop dat ze snel weer hun weg terugvinden en kunnen knallen als voorheen, maar voor nu zou ik zeggen even niet naar Clownbar gaan en een ander etablissement kiezen om je avond te spenderen en je geld uit te geven, want Clownbar is niet perse heel erg zacht voor je portemonnee.

Translate»
Lees vorig bericht:
Restaurant Domenica Amsterdam
Restaurant Domenica op de Noordermarkt getest

Hier zou ik iedere avond wel een pasta'tje aan de bar kunnen eten. Lees verder

Sluiten