Ramen Day een ramen event dat je zeker niet wilt missen

Ramen, ik kan maar geen genoeg krijgen van dit Japanse noedelsoepgerecht.

En als je net zoals ik verzot bent hierop dan heb ik goed nieuws voor je want ramenrestaurant Tokyo Ramen Iki en ik gaan samen een speciale ramendag organiseren: Tokyo Ramen Iki Day! Een soort van Ramen Day maar dan met een Tokyo Ramen Iki sausje eroverheen. Dit ramenevent vindt plaats op zondag 29 september 2019 en staat uiteraard geheel in het teken van ramen!

Tokyo Ramen Iki Day

Tijdens deze Tokyo Ramen Iki Day worden er speciale kleine porties ramen geserveerd zodat je van hun verschillende ramensoorten kunt proeven. Maar daarnaast is er ook een spicy ramen challenge, zullen er Japanse snacks, Japanse muziek en natuurlijk ook Japanse drankjes zijn. Eigenlijk alles om je ramenhart sneller te doen kloppen.

Tori paitan vs tonkotsu

Tokyo Ramen Iki bestaat inmiddels al weer twee jaar en iedereen die weleens bij ze is geweest weet hoe gruwelijk fijn hun chicken ramen is. Een mooie rijke bouillon met hierin mooie dunne noedels, chicken char siu, huisgemaakte kippenballetjes, flinterdunne bosui, gekookt eitje en nori. Precies zoals ik mijn ramen graag heb. En hun spicy chicken ramen oei oei die is al helemaal fijn. Chicken ramen, oftewel tori paitan, is waarmee ze begonnen zijn. In Japan is het al jaren een hype, maar in Nederland zitten we nog een beetje met z’n allen aan de tonkotsu, de bouillon op basis van varkensvlees. En ik had het er dus met Ken, de eigenaar van Tokyo Ramen Iki over. Ik ben gek op tonkotsu, maar ik ben ook verzot op hun tori paitan. En ik heb vaak het idee dat mensen kiezen voor tonkotsu omdat ze daarmee wat bekender zijn. Of heb ik het mis? Misschien moeten we het de rameneters vragen, stelde ik voor. We maken van Tokyo Ramen Iki Day een tori paitan vs tonkotsu challenge en vragen mensen te stemmen op hun favoriet. Tja en de meeste stemmen die gelden gewoon. Ken was ook wel benieuwd en dus de tori paitan vs tonkotsu challenge is een feit.

Kom dus ook naar Tokyo Ramen Iki Day en stem op jouw favoriet!

Niets missen over Tokyo Ramen Iki Day? Volg hun Instagramaccount voor updates of zet jezelf op aanwezig bij hun Facebookevent.

Tokyo Ramen Iki Day tori paitan vs tonkotsu
links tonkotsu en rechts tori paitan

Over Tokyo Ramen Iki

Ken Claes is het brein achter Tokyo Ramen Iki. Hij is geboren in Korea en heeft een Japanse moeder en Belgische vader. Zijn vader werkte voor Philips en werd voor een project naar Japan ingevlogen om wat meer erover te vertellen. Zijn moeder, destijds lerares Engels, was één van de weinigen die goed Engels sprak en werd gekoppeld aan meneer Claes om zo wat meer info te vergaren. En zo hebben de twee elkaar ontmoet. Toen Ken twee was gingen zijn ouders terug naar Japan, Kobe om precies te zijn waar hij tien jaar woonde. Daarna volgenden San Francisco en Frankfurt. Dat is wanneer Ken in aanraking kwam met ramen. Hij studeerde destijds nog en werkte in een ramenrestaurant. ‘Ik deed eigenlijk alles. Ik werkte in de keuken, maar ook in de bediening.’ Hij zag hoe de gasten reageerden op het Japanse gerecht.

‘De gasten werden zo blij van ramen. Dat is mij altijd bij gebleven.’

Ken ging werken bij Menya Takeichi. Een bekende ramenketen met meerdere ramenrestaurants in Azië. Hij zette voor hen meerdere ramen shops op en zorgde dat alles logistiek pico bello in orde was. Hij herinnerde nog zijn tijd bij het ramenrestaurant in Frankfurt en besloot dat Menya Takeichi naar Europa moest. Waar precies? Daarvoor ging hij op onderzoek uit. Hij bezocht meerdere steden en plekken, at bij verschillende ramenrestaurants en praatte met mensen. Uiteindelijk besloten ze dat Amsterdam het werd. ‘Amsterdammers staan open voor nieuwe dingen, daarnaast is het multicultureel,’ vertelt Ken (hieronder een foto van Ken in de keuken).

Chicken ramen

Menya Takeichi is ontstaan uit een samenwerking tussen een yakitori (gegrilde kipspiesjes) chef en een ramenchef. Deze twee chefs bundelden hun krachten en creëerden een ramen op basis van kippenbouillon: de tori paitan. In Japan was zo’n zes jaar geleden deze tori paitan, oftewel chicken ramen, een enorme rage. En omdat Ken dit Europese project met Menya Takeichi startte werd het chicken ramen. Na flink zoeken vond hij een beschikbaar pandje op de Vijzelstraat en daar begon hij ramenbroth te maken. ‘Het was een kleine zaak met een mini keuken. Hiervoor was het een Juice & Salad, dus helemaal niet ingericht met een volledige keuken. Ik had maar één gaspit waar ik alles op moest doen. De broth maken, de noedels koken en alles.’ Zijn partner Menya Takeichi was volledig gestoeld op het leveren van de noedels en de broth aan hun vestigingen, dat was hoe ze hun restaurants draaiende hielden. Maar aangezien ze hun productie in Azië hadden en Ken met zijn Europese Menya Takeichi te ver weg zat was het niet mogelijk om de Amsterdamse tak te bevoorraden. Dus Ken moest alles zelf maken. Menya Takeichi zag het niet zitten en trok zich terug.

Ken: ‘Dat was uiteraard even lastig. We zijn nog steeds goede vrienden hoor.

‘Maar ik moest door en besloot alles zelf te maken. De noodles, de broth, alles.’

Gezonde en smakelijke broth

Inmiddels is dit twee jaar geleden en nog steeds maken ze bij Tokyo Ramen Iki (nadat Menya Takeichi zich terug trok hebben ze de naam veranderd) iedere dag alles vers. ’s Morgens vroeg gaat de giga pan op het vuur en hierin gaan kilo’s vers vlees en verse groenten. ‘We werken alleen met verse producten,’ vertelt Ken. ‘Niets wordt ingevroren geleverd.’ Ook de kippengehaktballen en kippen char siu zijn huisgemaakt en dat proef je.

Uren wordt de broth gekookt en geroerd en ik weet niet of je hun broth weleens hebt geproefd, maar deze is goddelijk. Nooit geweten dat een kippensoep zoveel smaak, diepte en vol mondgevoel kan hebben.

‘Er zitten ook geen e-stoffen in,’ vervolgt Claes. ‘In Japan gooien ze overal e-stoffen in, maar wij vinden het belangrijk dat alles zo natuurlijk mogelijk is. Ook gaan er extra veel groenten in de broth. Dat zorgt voor smaak, maar maakt de bouillon ook gezonder.

De basis van het recept komt van Menya Takeichi, maar Ken heeft er tijden over gedaan om de broth zo te krijgen zoals hij nu is. Het moet perfect. Ik herken dit zo van mijn reis door Japan. Het viel mij direct op dat Japanners iets waanzinnig goed doen en anders niet. Ze werken met zoveel focus en passie en gaan door totdat ze in hun ogen perfectie hebben bereikt. En deze instelling heeft Ken ook.

Ramenrestaurants in Amsterdam en Amstelveen

Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft Tokyo Ramen Iki naast hun vestiging op de Vijzelstraat ook een ramenrestaurant op de Amstelveenseweg (Tokyo Ramen Iki Vondelpark) en eentje in Amstelveen. Ook de kaart is continu in beweging. Zo heeft hun Amstelveen vestiging een tsukemen, de dipping noedel, op de kaart staan. En naast ramen hebben ze ook verschillende fijne snacks zoals karage (fried chicken), sweet chili chicken, gyoza (dumplings) en takoyaki (inktvisballetjes).

En voor wie een zoete tand heeft hebben ze dorayaki (pannenkoekjes gevuld met rode bonen) en mochi (rijstballetjes gevuld met ijs of rode bonen).

Dorayaki Tokyo Ramen Iki
dorayaki

Tokyo Ramen Iki Vondel
Amstelveenseweg 83
Amsterdam Zuid

Tokyo Ramen Iki Centrum
Vijzelstraat 135
Amsterdam Centrum

Tokyo Ramen Iki Amstelveen
Stadsplein 18
Amstelveen

Tags: Ramen Day een ramen event dat je zeker niet wilt missen | Tokyo Ramen Iki gaat Amsterdam veroveren met chicken ramen | Tokyo Ramen Iki Day nieuw ramenevent in Amsterdam | tori paitan versus tonkotsu | ramenrestaurant in Amsterdam en Amstelveen | Tokyo Ramen Iki Day een nieuw ramen event in Amsterdam | ramen day

Translate»
Lees vorig bericht:
Cafe Plan West Amsterdam cocktails drinken
Karaoke zingen in de bar waar André Hazes werd ontdekt als zingende barman

Karaoke zingen ik hou er zo ontzettend van, vooral in een private karaokeroom. Lees verder

Sluiten