Is dit de beste nieuwe Indonees van Amsterdam?

Er is geen Aziatische keuken zo verweven met de Nederlandse eetcultuur als de Indonesische.

Dat merkten de Chinezen die naar Nederland waren gekomen ook toen ze massaal in de jaren zeventig restaurants gingen openen. Chinees eten? Wat is dat? Maak er een Chinees-Indonesisch restaurant van en de Hollanders snappen het wel. Maar ondanks dat er tal van Indonesische toko’s te vinden zijn in Amsterdam is het niet zo dat je op iedere hoek van de straat een goed bordje Indonesisch kunt scoren. Ik ben al regelmatig thuisgekomen met taaie rendang en heb ooit mijn vriend per ongeluk getrakteerd op droge en zelfs beschimmelde spekkoek. Meh, niet echt iets om enthousiast van te worden. Waar ik wel bijzonder excited van word is de nieuwe Indonees in de Baarsjes. Afgelopen vrijdag streek ik neer op het terras van Intisari Bistro Indonesia en ik werd begraven onder een giga rijsttafel en als kers op te taart kreeg ik een stuk heerlijke, verse en fluweelzachte spekkoek. Eindelijk weer een goede Indo en dat middenin de Baarsjes.

Intisari Bistro Indonesia Amsterdam West

‘Het zijn familierecepten,’ vertelt eigenaresse Serena Tjhia. ‘Maar ik heb ook zo’n dertig jaar ervaring opgedaan in verschillende Indonesische keukens. Iedere regio en ieder eiland in Indonesië heeft haar eigen variant van een gerecht. Het ene is niet beter of slechter dan de ander, maar ik merkte wel dat ik mijn eigen voorkeur had. Dan dacht ik ok zoals jij het maakt vind ik het lekker.’

‘En al die ervaring en persoonlijke voorkeur proef je nu terug in mijn gerechten.’

Intisari Indonesisch restaurant Amsterdam West nieuw
achter de counter Serenas dochter en in de keuken de chef zelf

Serena staat dus zelf in de keuken samen met haar man. ‘Voorlopig nog wel, we zijn pas net geopend.’ Haar zoon en dochter staan in de bediening. Het is gewoon echt een familiebedrijf. Hoe ontzettend leuk, waar zie je dat vandaag de dag nog?

Vanavond komen wij voor een avondmaal op het terras van Intisari Bistro Indonesia, maar je kunt ook gewoon aan komen waaien om wat Indonesisch eten af te halen of om gezellig een kleine snack te eten.

‘Het is bijna onmogelijk om ergens even een Indonesische snack te eten. Je krijgt meteen een hele rijsttafel. Maar bij ons kun je dus wel gewoon een snack eten.’

Maar je kunt ook gewoon wél een hele rijsttafel bestellen. Dat ziet er dan zo uit.

Indonesische rijsttafel Intisari Amsterdam west restaurant

Op tafel krijgen we: saté ajam (kippensaté), saté kambing (saté van geitenvlees), rendang (gekruid en gestoofd rundvlees), gado gado (groenten met satésaus en ei), ikan belacan (gefrituurde vis in pikante peteh bonensaus), tofu en tempeh in Balinese saus, gulai kambing (lamsvlees gesudderd in kokos-kerriesaus met kardemom en een vleugje kaneel ) en sayur ladeh (groenten in kokossaus).

Wow wat een feest. ‘Er komt nog meer aan.’ zegt de zoon van Serena met een grote glimlach en er verschijnt nog een soto ajam met kerrie (kippensoep) en nasi.

Ik besluit te beginnen met de saté kambing. En ik kauw op heerlijk mals stukjes geitenvlees met een grillsmaak in een mooie ketjapsaus. Een hap gado gado, oef wat een geweldige pindasaus. Een hapje kippensaté volgt en die is zo waar nog fijner dan de kambing. Super supermals kippendijvlees in datzelfde waanzinnige pindasausje. Dit smaakt naar meer!

En dan komt mijn favoriet van de avond: de ikan belacan. De vis heeft een heerlijk krokant korstje en de sambal is zo onwaarschijnlijk goed. Ook de rendang is zoals ik hem graag wil hebben. Zacht gestoofd rundvlees, mooie kruiden en lekker pittig.

Wat ik ook prettig vind aan de gerechten van Serena is dat ze niet te zoet zijn. Een hele bewuste keuze van de chef en eigenaresse. Ze vindt zelf vaak veel gerechten te zoet en teveel suiker vindt ze ongezond, dus ze gebruikt minder suiker in haar gerechten. Ik ben er blij mee.

spekkoek Indonesisch gebak taart Intisari Amsterdam restaurant
spekkoek

En als ik hoor dat ze spekkoek als dessert hebben ben ik om. Ik zit bomvol, maar ik moet moet moet gewoon een stuk Indonesische laagjesgebak. En ik krijg geen spijt hiervan, want hij is zo mooi vers en zacht.

Wauw ja dit is fijn. Intisari Bistro Indonesia wordt gerund door de liefste mensen met passie voor de zaak en ze kunnen ook nog eens waanzinnig koken. Echt als je van Indonesisch houdt, ren hier dan als een gek heen en stort je op de gerechten van Serena. Je zult verliefd worden op haar kookkunsten en ook op haar, want ze is een topper. Ik ga in ieder geval heel erg snel terug naar dit grandioze Indonesische restaurant en dan neem ik de pisang goreng want die heb ik niet gehad en daar ben ik ontzettend benieuwd naar wat ik ben er gek op!

Bij deze spot in de Baarsjes kun je cocktails drinken, lekker eten en karaoke zingen.

Intisari Bistro Indonesia
Balboastraat 24
Amsterdam West | De Baarsjes
Diner | drinks & snacks | terras | afhaal/take out

Openingstijden Intisari Bistro Indonesia:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zondag van 16.00 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”215″]

Tags: Indonesisch restaurant Amsterdam West | nieuwe Indonees in de Baarsjes Amsterdam | Indonesische rijsttafel eten in Amsterdam West | spekkoek eten | Indonesische laagjescake | nieuw Indonesisch restaurant in Amsterdam | Indonesisch eten afhalen in Amsterdam West | rendang eten in Amsterdam | Indonesisch restaurant met terras | lekker Indonesisch uit eten

Translate»
Lees vorig bericht:
Tokyo Ramen Iki Amsterdam Amstelveen restaurant
Ramen Day een ramen event dat je zeker niet wilt missen

Ramen, ik kan maar geen genoeg krijgen van dit Japanse noedelsoepgerecht. Lees verder

Sluiten