5 x zeker doen in de Bourgogne voor een ultieme wijntrip.

Denk je aan Franse wijnen, dan denk je aan de Bourgogne, de wijnstreek bij uitstek. Het is vanaf Amsterdam maar 7,5 uur cruisen en toch ben ik er schandalig genoeg gewoon dus nog nooit geweest. Hoog tijd om dus koers te zetten richting Beaune, het epicentrum van deze wereldberoemde Franse wijnstreek. Wij vertrokken op donderdagnacht om 4.30 uur en reden via Maastricht waardoor we zonder ook maar enige ongewilde vertraging rond het middaguur het schattige dorpje Beaune binnenrijden.

  

Slapen in een Frans sprookjeskasteel

We hebben niet 780 kilometer asfalt getrotseerd om dezelfde dag weer richting huis te gaan. Nee nee, we zijn voorlopig nog niet weg te slaan uit de Bourgogne. En we verblijven in stijl bij Chateau de Challanges, een hotel net buiten Beaune dat precies zo is als het klinkt: Grandioos en sprookjesachtig. Wanneer je de hoek om rijdt heb je gelijk een oeh en ahhh moment te pakken. Want zodra je de hoek om stuurt spot je het felgroen gras, de dromerige fontein en dan weet je dit wordt een fijn verblijf. Hotel Chateau de Challanges heeft meer weg van een landhuis dan een kasteel, maar is precies wat wij wilden tijdens een weekendje in de Bourgogne. Het interieur lijkt te stammen uit Napoleons tijd, de klimop groeit dramatisch langs de gevel, de fontein zorgt voor extra grandeur en om de hoek ligt het zwembad waar je even verkoeling kunt vinden als de warmte van de zon je even teveel wordt. En chillen lijkt hier soort van verplicht, althans iedereen lijkt in de relaxmodus te blijven hangen. Je kunt net zoals wij kiezen voor een standaard kamer in de chateau of voor een roundhouse kiezen bij het zwembad.

Bekijk (en boek) het hotel in Beaune


Ook in deze prachtige chateau slapen? Dat kan!

Wijnproeven in de Bourgogne

Natuurlijk komen we voor de prachtige wijnen die er in de Bourgogne gemaakt worden. En we willen dan ook een paar wijnmakers en wijnhandelaren bezoeken. Maar ohhhh er zijn er zoveel, dus waar te beginnen? Op de pof even bij een wijnmaker naar binnenstappen voor een kijkje in de wijnkelder en een proeverij van een paar wijnen is niet altijd mogelijk. Het is verstandig om van tevoren een tour te boeken of even te mailen om aan te geven dat je langs komt.

 Louis Jadot Bourgogne wijn

Wijntour bij Maison Louis Jadot

Aangezien wij best wel verzot zijn van de wijnen van Louis Jadot, besloten wij daar een kijkje te nemen. Je kunt online een tour boeken door te mailen naar visit@louisjadot.com. Maandag tot en met vrijdag is er een tour om 15.00 uur en op zaterdagen wordt je om 10.00 uur verwacht. Louis Jadot stamt uit 1859 en is er eentje die van generatie op generatie is gegaan. Ze zijn dan ook een van de grootste wijnmakers van de streek en bezitten zo’n 210 hectare aan wijngaarden in verschillende streken: Van Côte d’Or tot aan Mâconnais en Beaujolais.

Het leuke aan Louis Jadot is dat ze ondanks dat ze zo groot en daardoor ook ontzettend professioneel zijn geworden, ze hun wijnen maken op de manier zoals ze vroeger deden. De processen zijn hetzelfde (ok ok hier en daar met wat betere machines dan vroeger), maar de kwaliteit van de wijnen staat hoe dan ook voorop. In 1,5 uur tijd vertelt Pierre ons (eerst in het Frans en daarna in het Engels) zoveel mogelijk over de geschiedenis en filosofie achter hun Bourgogne wijnen. Daarna lopen we langs de wijnmakerij, waar hij wat meer vertelt over hoe ze de wijn maken. Ook vertelt hij hoe ze de druiven in verschillende vaten laten rijpen om later met elkaar te mengen totdat ze de perfecte smaak te pakken hebben.

Vervolgens duiken we de wijnkelder voor een proeverij. Pierre laat ons zeven verschillende wijnen proeven: Drie witte en vier rode wijnen. Hij laat ons ook proeven hoe druiven die op maar een paar honderd meter van elkaar groeien zo anders kunnen smaken door het verschil in grond waar ze op groeien.

wijnkelder louis jadotwine cellar louis jadot beaune

Wow het is te gek om zo tussen al die eiken houten vaten gevuld met wijn te lopen. Alsof je door een schatkamer loopt.

Het is verstandig om de wijnen die je proeft uit te spugen als je met de auto bent. Daarnaast vond ik het ook prettig omdat je op deze manier helder genoeg bent om de hele dag door wijnen goed te kunnen blijven proeven. Uiteraard maken we nog een rondje door de wijnwinkel en verlaten we de wijnmakerij niet zonder een doosje of twee gevuld met wijnen. Oh ja de tour kost € 20,= per persoon, maar als je wijntjes koopt wordt deze prijs verrekend met je aangeschafte wijnen.

Leuk: Aardige tour guide, duidelijke uitleg (in goed Engels), een kijkje in de keuken, pure passie en expertise en een bizar grote wijncollectie om van te proeven (en mee naar huis te nemen). Van goedkope(re) wijnen tot aan een-rib-uit-je-lijf-exemplaren.

Minder leuk: De wijnmakerij is groot en gelikt en de wijngaarden zijn in geen velden of wegen te bekennen. Zeker geen sprake van cuteness overload.

Wijnproeven bij Claude Nouveau

Een collega van mijn vriend tipte ons Domaine Claude Nouveau ‘wel even van tevoren mailen’, luidde het advies. En op dat moment kwam de Guide Hachette des Vins 2017 app goed van pas. De guide is de bijbel voor Franse wijnen. Al jaren keurt een soort van jury tig wijnen en degenen die goed genoeg zijn staan in deze gids. Je moet wel een aardig woordje Frans kunnen, want alles is in het Frans. Je kunt het boekwerk zelf meenemen (wat we uiteraard hebben gedaan, alleen al voor het idee), maar ze hebben ook een app met te handige zoekfuncties. We hadden Claude Nouveau met contactgegevens zo gevonden en natuurlijk ook de wijnen die ze aanraadden.

Domaine Claude Nouveau

Leuk: De locatie is te dottig. De wijnwinkel zit in een soort van schuurtje bij het huis waar de wijngaarden achter liggen. Over het ultieme wijnproefgevoel gesproken! En ook hier zijn ze weer super lief. Vol trots tonen ze de prijzen die ze hebben gewonnen en vertellen ze over de wijnen die ze maken.

Minder leuk: Hun wijncollectie is minder groot, dus als je veel keuze wilt is dit wellicht niet je eerste keuze.

Wijnhandelaren en wijnmakers in de Bourgogne

Je kunt natuurlijk ook gewoon bij wat wijnhandelaren binnen poppen. Wij rolden het slaperige dorpje Puligny-Montrachet binnen dat midden tussen de wijngaarden ligt en proefden wat wijnen bij Sylvie Bavard. Een wijnmaakster dat een paar hectare aan wijngaarden heeft en een stuk of acht wijntjes maakt waaronder een cremant de Bourgogne.

Ze heeft altijd een paar wijntje openstaan die je mag proeven en over ambachtelijk gesproken, de wijnetiketten en lijm liggen klaar om gebruikt te worden.

Ik vond haar wijnen het minste van de wijnen die we die dag proefden, maar dat ligt aan het feit dat haar wijnen friszuur zijn terwijl ik bijzonder hou van complexe wijnen die veel hout hebben gehad. Haar aligoté is vooral een prima doordrink wijntje.

Wine cellar Patrick Javillier

Onderweg terug naar Beaune struikelen we nog over de wijnkelder van Domaine Patrick Javillier in Meursault. Even de Guide de Hachette app checken en ja hoor een paar van zijn wijnen staan erin. Dus hop we duiken onder de grond.

Domaine Patrick Javillier

En wauw wat een fijnen wijnen! De wijnen van Patrick Javillier bevatten zijn wat ouder en hebben flink wat hout gehad, dus helemaal naar mijn zin. Hoppa ook hiervan gaat er een doosje de auto in. En zo rijden we met een paar doosjes van iedere wijnmaker die we hebben bezocht weer richting onze chateau.

wijngaarden

Fietsen door de wijngaarden

Het is verrekte cliché, maar wat is het verdraaid leuk om te doen. Een fiets pakken en met je velo dwars door de wijnstokken cruisen. Er zijn meerdere fietsroutes en je kunt ook een deel van de route de Grand Crus pakken. Met de wind in je gezicht en op links, rechts, voor en achter wijnstokken zover je kunt kijken…echt dit wil je! Picknickmandje mee met een baguette en flesje wijn en je hebt een perfect namiddag in de Bourgogne.

Wij hadden een fietsie van het hotel mee en dat was op sommige heuvel op stukken best een uitdaging. Mocht je gaan en de gelegenheid hebben om je eigen fiets mee te nemen, zou ik dat zeker doen. En heb je een elektrische fiets, dan is het nog beter, dan kun je tenminste je volledig focussen op het uitzicht en de omgeving in plaats van ploeteren op de feits. Ik heb in ieder geval een van de elektrische fietsen van Bikester op mijn verlanglijstjes staan. Eindelijk een e-bike die ook nog eens knap eruit ziet. Vooral die stadsfiets of trekkingfiets is best wel heel erg fijn.

   Wijngaarden Bourgogne

Wij hadden er ook nog eens een zonsondergang bij (echt hou op met me) voor het totale joie vivre effect. Echt dit is alles wat je wilt.

Eten als een koning(in)

De Bourgogne is ook een walhalla voor iedereen die houdt van lekker eten. De streek stikt dan ook van de (sterren)restaurants en dat is ook een van de redenen dat we hier zijn. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt (qua prijs) en je kunt het zo traditioneel Frans maken als je wilt.

Lekker uit eten in Beaune

Dineren bij restaurant La Part des Anges in Beaune

In het historische centrum van Beaune kun je voor een goede eetsessie terecht bij La Part des Anges. Bij deze wijnbar eet je Franse klassiekers maar dan net even anders (zoals tempura escargots) en Italiaanse gerechten. De wijnkaart staat vol met fijne druivensappen uit de streek en de bediening is gehaast en doet niet meer dan nodig is. Een prima eetbarretje voor een lekker maaltje.

Lunchen op het terras in Beaune

Het terras van Ecrit du Vin is er eentje waar je wilt blijven hangen: Met wit linnen gedekte tafels staan onder de luifel en aan het pleintje op hongerig gasten te wachten. En koken kunnen ze hier ook. Klassieke gerechten zoals escargots uit de oven en pasta met zalm staan zij aan zij op de kaart. De rollade was overigens eentje waarvoor je me altijd wakker mag maken. Zo mals!

Ecrit du Vin Beaune restaurant

Voor een uber Franse lunch schuif je aan op het terras van Brasserie Le Parisien. Een brasserie aan het plein met op de kaart echte Franse gerechten zoals foie gras en steak tartare. Uiteraard nemen we beiden gerechten en smikkelen we die op vergezeld met een goed glas vin (Pouilly Fuissé). De steak tartare is wat grof gesneden, maar is goed op smaak. En de frietjes ernaast zijn goddelijk.

Huisgemaakte foie gras

le Parisien Beaune

Steak tartare

Eten bij sterrenrestaurant Le Charlemagne

Beaune (en omgeving) telt maar liefst acht sterrenrestaurant, waaronder restaurant Le Charlemagne. Alleen de ligging van dit restaurant is al waanzinnig: Pal tussen de wijngaarden.

Le Charlemagne vineyards

Je kunt een taxi nemen naar het restaurant of net zoals wij de fiets pakken. En ik kan het je aanraden, want ook al is het acht kilometer heuvelopwaarts bikkelen, je uitzicht is formidabel. Ik moest mezelf af en toe even knijpen om te checken of ik niet droomde. Als beloning kreeg ik een glaasje bubbels…wat wil je nog meer?

Le Charlemagne Burgundy

Ook al heeft Le Charlemagne een Michelinster, het is gelukkig allesbehalve stijfjes. Het personeel loopt gewoon in spijkerbroek, kan tegen een grapje en de tafels zijn vrij van wit linnen. Chef Laurent Peugeot houdt van Azië en stopt zijn liefde hiervoor in zijn gerechten. Het resultaat: Franse-Aziatische gerechten met een hele grote voorkeur voor de Japanse keuken.

Amuses: Geleitjes met een vloeibare kern van tomaat, witte asperges en pastinaak.

We waren het erover eens, dit is één van de zo niet de beste culinaire ervaring die we ooit gehad hebben. Onze favoriet: De foie gras met mango en de duif. Echt niet normaal lekker.

Je zou het niet zeggen, maar links is dus foie gras onder een dun laagje mango.

En er volgen meer knappe gerechten om je vingers bij af te likken:

Deze duif…echt niet te doen lekker

Le Charlemagne dinner

Daarna in het pikkedonker terug naar ons hotel. Dat was nog best een uitdaging voor een nachtblindpersoon zoals ik, maar ik heb het overleefd en het was het meer dan waard.

Of rij gewoon een beetje doelloos door dit mooie wijngebied en sla af waar je wilt. Voor je het weet beland je net zoals wij op het terras van een of ander Frans bistro’tje en krijg je een plankje vol lekkers zoals dit voor je neus. Best te doen toch?

Wijn Bourgogne trip Frankrijk

Struinen door Beaune centrum

Beaune is zeker een paar uurtjes van je tijd in de Bourgogne waard. Het schattige stadje heeft kleine straatjes om in te verdwalen en op zaterdagochtend (van 7.00 uur tot 13.00 uur) kun je je ogen uitkijken op de markt. De meest prachtige verse groenten en fruit staren je aan en zelfgemaakte worsten en kazen smeken om een plekje in je koffer.

Markt Beaune Bourgogne

En verder kun je struinen langs de toeristische magneten zoals de gekleurde daken van de Hospices de Beaune of je vergapen aan de lekkere dingen in de vitrines bij de lokale bakker, kaaswinkel of gewoon zien waar je uitkomt. Wat een topstreek voor een (lang) weekendje weg!

Beaune Bourgogne

Translate»
Lees vorig bericht:
La Fiorita Amsterdam Italiaans restaurant
Dit zou zomaar de leukste nieuwe Italiaan van 2019 kunnen worden

Ik heb een zwak voor tentjes met een ongedwongen sfeer, goed eten, fijne wijnen en attente bediening. Lees verder

Sluiten