Dit zou zomaar de leukste nieuwe Italiaan van 2019 kunnen worden

Ik heb een zwak voor tentjes met een ongedwongen sfeer, goed eten, fijne wijnen en attente bediening.

En laat het zojuist geopende restaurant La Fiorita nou toevallig deze ingrediënten hebben. Maar er is meer. Het begint al wanneer je nog buiten staat, midden op de Tweede Tuindwarsstraat, want alleen de gevel is al eentje om even bij stil te staan.

Italiaans restaurant in de Jordaan La Fiorita

Voorheen zat op deze plek het alom bekende restaurant Burger’s Patio. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer weet hoe hun gevel eruit zag, waarschijnlijk ook zo fraai. Wat ik nog wel weet is dat het bijzonder donker was in het restaurant. Maar meestal had ik een snelle tred als ik bij Burger’s Patio was, want het was de binnentuin waar ik zo graag voor kwam. Die was zo dromerig en magisch. Good to know, die binnentuin is er niet meer, maar in de plaats daarvoor hebben we een licht en prachtig ingericht restaurant met de naam La Fiorita terug gekregen. La Fiorita betekent zoiets als bloeiend of bloemrijk. En wat restaurant La Fiorita afgelopen vrijdag in ieder geval was toen wij er binnen kwamen lopen is een zaak in volle bloei. Want wat was het gezellig druk. Aan ieder tafeltje zaten mensen vrolijk te kletsen, te eten en te drinken. Het was eindelijk weekend en iedereen was dat duidelijk aan het vieren.

La Fiorita een knappe zaak

Terwijl onze jassen worden aangenomen door een vrolijke meneer zie ik prachtige art deco lampen, houten bistrostoeltjes, mooie ronde en vierkante tafels, halfronde sofa’s om de hele avond op te blijven hangen, een knappe bar en achterin de zaak een open keuken. Onze tafel grenst pal aan het hart van de zaak zodat we de hele avond de actie en rumoer in de keuken van dichtbij kunnen aanschouwen. Heerlijk!

Leuk om te weten, beneden in de kelder veilig achter een fantastisch mooie houten pui zit hun verborgen parel: de wijnkelder. Echt zo mooi. Het is duidelijk dat er veel liefde en tijd in de inrichting van de zaak is gestoken. Blijkbaar hebben ze meer dan een jaar verbouwd en het resultaat is ernaar, want restaurant La Fiorita is om door een ringetje te halen.

Uit eten in de Jordaan La Fiorita Amsterdam Italiaans

Vanaf ons tafeltje kunnen we de borden vanuit de keuken het restaurant in zien verdwijnen. En in een mum van tijd hebben wij een glaasje bubbels, wat brood en een dip van kikkererwtenpuree en olijfolie voor onze neus staan.

Italiaans restaurant Amsterdam Centrum La Fiorita

Italiaanse gerechten met een moderne twist

Bij La Fiorita serveren ze Italiaanse gerechten met een moderne twist. Chef Thor stond voorheen bij Toscanini en we krijgen dus een beetje te proeven van wat hij in de keuken van het bekende Italiaanse restaurant heeft geleerd, maar dan wel met zijn eigen draai eraan. Vandaag krijgen we het Chef’s Menu. Dat bestaat uit: ronde 1 een tafel vol met antipasti, gevolgd door ronde 2 primi, ronde 3 secondi en als laatste dolci. En dat ziet er zo uit.

Ceviche Amsterdam La Fiorita

Het bordje met rauwe langoustine wint de prijs van fotogeniekste bord van de avond. Dubbelfeest, het is ook nog eens een feest voor de smaakpapillen. Boterzachte langoustine, fris en zuur van de tijgermelk en knapperig door de venkel en radijs. En voor wie van pit houdt (zoals ik) een voorzichtig plakje groene peper.

La Fiorita Amsterdam Italiaans
carpaccio, gezouten kabeljauw, oesterzwammen met mozzarella en asperges met lardo

De bordjes blijven maar komen en het is een traktatie om van de verschillende bordjes te mogen prikken. Het bordje met de asperges wint de prijs van meest verrassend. Het witte goud is kort genoeg gekookt zodat het nog een heerlijke bite heeft en smaakt te gek met de zoute lardo. Ook zit er een klein zuurtje in verstopt. Echt een top gerecht.

Asperges La Fiorita
Italiaans restaurant Amsterdam Jordaan La Fiorita

Mijn derde favoriet van de antipasti (ik mag er best drie toch) is de koolrabi met prei, karnemelk, ricotta en vlierbloesem. Zo’n bijzonder gerecht en waanzinnig in balans. Ik ben er helemaal weg van.

Dit zijn dan weliswaar mijn drie favo’s, maar ieder bordje is super.

La Fiorita Tweede Tuindwarsstraat Amsterdam Jordaan

Na een korte break verschijnt onze volgende gang: risotto met kalfssukade. En jemig wat is deze primo grandioos. De rijst is perfect gegaard en een prachtige smaak. Niet teveel op smaak gebracht, want het zacht gegaarde kalfsvlees is al mooi op smaak.

Italiaans restaurant La Fiorita Amsterdam
risotto met kalfssukade

Ons hoofdgerecht is een op de grill gegaarde ribeye. Mooi rosé van binnen en met een gruwelijk fijne bbq-smaak. Ik zit zo hard te genieten.

Ribeye La Fiorita Italiaan Amsterdam
Italiaans eten restaurant La Fiorita Amsterdam

De dolci zijn er. Zoals jullie weten hou ik niet van zoet, maar deze drie bordjes en schaaltjes kan ik wel waarderen. Vooral de merengue is een mooi dessert. Die luchtige merengue dat wanneer je erin bijt transformeert tot een zacht wolkje, daarbij een romig ijs van aardbei en zure rabarber. Echt top. Maar ook de brownie eet ik vrolijk van. Ja en dan een glaasje limoncello erbij en je hebt een goede afsluiter van deze geweldige avond te pakken.

La Fiorita dessert
Limoncello La Fiorita Amsterdam

Wat is restaurant La Fiorita een fijne plek. Ten eerste is het een bijster knappe zaak. Er is lekker wat reuring en iedere tafel is bezet terwijl ze net een paar dagen open zijn. Daarnaast wordt er verdraaid goed gekookt en schenken ze mooie en betaalbaren wijnen. En de meiden en jongens in de bediening zijn stuk voor stuk zo ontzettend lief en leuk. Echt eentje om op je to do lijst te zetten dus.

Je hebt een 4-gangen chef’s menu voor €55 per persoon. Maar je kunt ook á la carte bestellen.

La Fiorita
Tweede Tuindwarsstraat 12h
Amsterdam Centrum | Jordaan
Lunch | diner

Openingstijden La Fiorita:
Maandag van 18.00 uur tot 22.00 uur
Dinsdag gesloten
Woensdag en donderdag van 18.00 uur tot 22.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 18.00 uur tot 22.30 uur
Zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur

[mapsmarker marker=”163″]

Tags: Italiaans restaurant Amsterdam Centrum | Burger’s Patio is nu La Fiorita | nieuw restaurant Amsterdam Jordaan | 4-gangen chef’s menu | leukste Italiaan van de Jordaan Amsterdam | lekker Italiaans eten | Italiaan Amsterdam Centrum | oud-chef van Toscanini opent La Fiorita

Translate»
Lees vorig bericht:
Zelf buns maken Aziatisch recept
Pandabuns zelf maken. Zo doe je dat

Toen ik vorig jaar in Hong Kong was kwam ik te cute buns in de vorm van varkentjes tegen. Lees...

Sluiten