5 dingen die je zeker moet doen als je in Zeeland bent

Met zo’n fantastische zomer zoals we dit jaar hebben hoef ik eigenlijk niet eens het land uit. Ik vermaak me maar al te best in Amsterdam en omstreken. Wat ik af en toe wel te gek vind is ontdek je plekje spelen in eigen land. Het scheelt dat hele riedeltje op Schiphol, je vermijdt Zwarte Zaterdag, jetlags en je bent er zo. Zo pakte ik een paar weken terug een weekendje Zeeland mee. Na iets meer dan 2 uur rijden stond ik op het strand te turen naar de zee. En het fijne is aan Zeeland dat er strand genoeg is, dus hutje mutje zandhappen is niet nodig.

Dus als je nog een weekendje weg wilt, overweeg dan eens Zeeland. Ik zette koers richting Breskens, maar dat had alles te maken met het feit dat ik mijn lief wilde verrassen met een avondje tafelen bij De Kromme Watergang** in Hoofdplaat en dat ligt dichtbij Breskens.

Eten aan zee

Tentjes met eersterangs plekken op het strand en een uitzicht op zee, daarvan zijn er in Zeeland genoeg. Wij streken neer bij strandtent Loods Tien in Breskens, een uber relaxt tentje aan zee waar je te gek zit. We bestelden een visje met patatjes en besloten dat een visje toch het lekkerst smaakt aan zee.

Loods Tien Breskens strandtentStrandtent Loods Tien Breskens

Strandtent Loods Tien en nog andere toffe spots in Zeeland staan in het boek Hello Zeeland.

Tandem fietsen

In Amsterdam zou ik het niet zo snel doen, maar ik werd in Zeeland op het idee gebracht doordat ik op zoek was naar een vervoersmiddel die me na wat wijntjes achter de kiezen veilig thuis zou brengen. Ze hadden naast een kick bike? Sorry een wattes? Mountainbikes en een tandem te huur. Jaah hoe leuk is dat! Het heeft zo’n hoog nerdgehalte dat het bijna cool is en we hadden het al ooit op ons to do-lijstje gezet. Dus het werd een tandem. Uiteindelijk hebben we de tandem niet gehuurd van het verhuurbedrijf omdat Stefan, de eigenaar van B&B De Weegbrug in IJzendijke, ons verblijf in Zeeland hoorde dat we een tandem wilden huren. Hij klopte bij ons aan om te vertellen dat hij nog een tandem had staan. Echt zo lief. En zo gingen we samen op pad op de tandem. Het is even wennen. Zo vroeg ik me af hoe ik als achterste bestuurder moest sturen: ‘Wil je even aangeven dat je naar links of rechts gaat’. Ehhhmm de tweede stuur is er voor de sier blijkbaar. Maar eenmaal gewend is het echt te leuk om een keer te doen. We trokken in ieder geval genoeg bekijks in IJzendijke en omgeving. ‘Hoe romantisch’ kregen we nog naar ons hoofd geslingerd.

En ook bij restaurant De Kromme Watergang** hadden we de aandacht: ‘Zo dus u bent met de tandem zie ik.’ Maar hé hoe vaak arriveer je bij een tweesterrenzaak op een duofiets? Ik niet zo heel vaak. En eens moet de eerste keer zijn niet?

Uitgebreid dineren bij De Kromme Watergang

‘Wilt u beginnen met een aperitief in de tuin?’. Magische woorden. Ja dat willen wij.

De Kromme Watergang tuin

Van tandemfietsen krijg je dorst. Dus die champagne is meer dan welkom. De twee amuses trouwens ook. Wat zijn dat petflessen? Jep. Chef Vinke vestigt hiermee aandacht op al het rondzwervende en schadelijke plastic in de zee.

De Kromme Watergang Michelinrestaurant

Lemoncurd en rietsuiker. Zo simpel en zo lekker!

Wat ik super leuk vind aan De Kromme Watergang is dat chef Edwin Vinke hoogstpersoonlijk langs alle tafels gaat om gedag te zeggen en te vragen wat je die avond wilt eten. Ideaal want als iemand alle vragen over de gerechten kan beantwoorden is het de chef wel. Na de aperitief en de amuses is het tijd om naar onze tafel binnen te verhuizen.

Restaurant De Kromme Watergang Zeeland

Makreel, bonen, yoghurt en zoete aardappel

Wat ons vervolgens staat te wachten is een parade aan prachtig opgemaakte bordjes en smaakvolle gerechten. Wat ook opvalt dat ieder bordje dat naar onze tafel wordt gebracht een heerlijke geur met zich meebrengt. Ik geloof dat ik nog nooit zolang en zo vaak van een bord hebt gesnuffeld als bij De Kromme Watergang.

Kabeljauw & kokkels met aardappel, prei, kamille en kervel

Ik vind het waanzinnig hoe ogenschijnlijk simpel de borden zijn opgemaakt met verse bloemen en kruiden. De smaken zijn puur, maar bijzonder sterk aanwezig. Echt een mooie ervaring. Neusje De Kromme Watergang restaurant

Hierboven zie je het neusje dat speciaal ontworpen is voor De Kromme Watergang. De bedoeling is dat je je neus in het porseleinen ding stopt zodat de aroma’s nog meer bij je binnenkomen.

Sterrenrestaurant De Kromme Watergang Zeeland

Rookwortel en kippenkont met duindoornbes, citroengras en birambi

Ik ben gek op kippenkontjes, het is namelijk de plek waar de meeste vel van de kip bij elkaar komt. Het resultaat een lekker vet stukje kip en als je dit roostert wordt het heerlijk vet en krokant. Ik zat dus flink hard te genieten van deze kippenkontjes. Toen de serveerster door had hoe gek wij op de kippenkontjes waren kwam ze nog even een extra portie brengen. Hoe lief!

Kromme Watergang Michelinrestaurant

Ree met kool, groene pepers en zaden

Michelinrestaurant De Kromme Watergang

Aardbei, witte chocolade, basilicum en vanille

Frietjes bij een sterrenzaak? Ja het kan. En deze frietjes zijn wel heel erg fijn. De smaak van aardappelen is zo puur. Heerlijk!

Bij De Kromme Watergang gebruiken ze het zilt van de zee om hun gerechten op smaak te brengen. De gerechten zijn een vertaling van het landschap om het restaurant heen.

En je vindt de smaak van de omgeving ook terug in de gerechten. Zo zorgt de vader van eigenaresse Blanche voor de vis-, schaal- en schelpdieren en hebben ze een tuin buiten waar ze groenten, fruit en kruiden verbouwen.

Reserveren bij De Kromme Watergang

Oesters rapen

Twee jaar geleden ontdekte ik hoe leuk het is om zelf oesters te rapen. Gekleed in regenlaarzen en bewapend met een emmer, werkhandschoenen, een hamertje en een schroevendraaier gingen we met eb de zee in.

Oesters rapen

Het was destijds eigenlijk (net zoals nu) net iets te warm om lekkere oesters te rapen. Het is nu te warm waardoor de oesters gaan paren en dus melk hebben. En dat is niet zo smakelijk. Dus ook al kun je eigenlijk het hele jaar door oesters rapen, het is het beste om wat meer richting september en oktober oesters te rapen. Maar hier en daar hadden we toch een paar yummie oesters te pakken, dus je kunt het sowieso proberen. Het is in ieder geval een hele leuke ervaring.

Lees meer over waar en wanneer je oesters kunt rapen en hoe je ze kunt openen als je deze delicatessen geraapt hebt.

Oesters rapen Zeeland

In een cute hotelletje of B&B slapen

Ik ben zelf a sucker voor kleinschalige hotelletjes en B&B’s. En eerlijk is eerlijk, in een omgeving zoals Zeeland hoor je gewoon in een B&B zoals De Weegbrug in IJzendijke te slapen.

Het slaperige dorpje bestaat uit een pleintje en een paar straatjes. Het is er heerlijk rustig en je kijkt uit over de kerktoren. Precies zoals je verwacht van een schattige B&B. En eigenaar Stefan is echt een hele leuke host. Zoals je hierboven al las zette hij speciaal voor ons zijn tandem klaar.

B&B De Weegbrug IJzendijke Zeeland

Verder zijn de kamers super netjes, sfeervol ingericht en erg fijn voor je verblijf in Zeeland. Je kunt er ook ontbijten, maar wij zijn nogal fan van on the road ergens een bakkertje vinden voor onze dagstart, dus wij hebben het ontbijt geskipt.

Eigenaren Stefan en Sophie verzamelen antiek en brocante. Hun persoonlijke verzameling kun je bewonderen in hun B&B. De Weegbrug IJzendijke B&B

Translate»
Lees vorig bericht:
Ron Gastrobar Indonesia Downtown
Ron Blaauw opent Ron Gastrobar Indonesia Downtown in Amsterdam

Ron Gastrobar Indonesia fans die in Amsterdam wonen Lees verder

Sluiten