Zo maak je mooie (food)foto’s met je iPhone 11

Foto’s maken van eten is naast mijn werk ook een uit de hand gelopen hobby. Vroeger sleepte ik mijn giga camera altijd overal mee naar toe. Als ik uit eten ging (toen het nog kon), een wandeling maakte of een tripje maakte. Want tja, je wist maar nooit wat voor fotogeniek moment of onderwerp je onderweg tegen zou komen of wat voor knap gerecht je voorgeschoteld kreeg. Vaak was het dan alsnog lastig omdat je niet continu je camera gereed hebt. Zag ik een te gek fotomoment, moest ik nog mijn camera tevoorschijn toveren, instellen en weg was hét ideale plaatje. Vaker liet ik mijn camera thuis, maar dan begon het toch te kriebelen als er weer een prachtig shot voorbij kwam die ik moest laten gaan omdat ik mijn camera niet op zak had. Tevergeefs probeerde ik dan nog een foto te maken met mijn iPhone, maar dat werd em ook niet.

Scherpte-diepte foto’s maken met je telefoon

Vooral omdat ik fan ben van foto’s met een scherptediepte-effect. Je weet wel waar de voorgrond scherp is en de achtergrond wazig. Op deze manier kun je echt de focus leggen op het gerecht en toch wat van de sfeer laten zien.

Michelinrestaurant Geheim restaurant Graphite Amsterdam
scherpte-diepte foto

Probeer maar eens zo’n foto met je telefoon te maken. Onmogelijk, ja met een filter (zoals de vignette in Instagram), maar eerlijk is eerlijk je ziet gewoon dat het nep is. Maar toen kwam Apple opeens met een telefoon met twee camera’s waardoor het opeens wel lukte om dit soort toffe kiekjes te maken. De telefoon maakt twee foto’s (scherp van de voorgrond) en onscherp van de achtergrond, hij gooit ze over elkaar en hoppa daar is je scherpte-dieptefoto.

Als een kind zo blij was ik met mijn nieuwe iPhone 11. Nu hoefde ik niet meer mijn camera in mijn mini handtas te proppen en mee te slepen.

Dus tip 1 is, gebruik die portretstand voor coole pics. Je zult er geen spijt van krijgen!

dubbele camera van de iPhone 11

Nog twee handige tools

Een hele handige feature is de focusvergrendeling. Hoe werkt het? Je richt je camera op het onderwerp of onderwerpen die je wilt fotograferen en je houd vervolgens je vingers ingedrukt op hetgeen je wilt dat de foto op focust. Doe dit totdat je AE/AF-vergrendeling in je scherm ziet staan. Nu heb je het onderwerp als het ware gelockt en weet je zeker dat dit deel scherp op de foto komt.

Wist je dat je het onderwerp ook nog wat extra licht kunt geven? Veeg nu met je vinger naast het focusvierkantje en plop daar verschijnt een streep met een icoon van een zonnetje. Veeg je omhoog dan wordt je foto lichter, veeg je omlaag dan wordt je foto donkerder. Nu nog een foto maken en klaar is kees!

Focus iPhone 11
Links focusvergrendeling en rechts licht aanpassen

Ok, ik denk dat je wel snapt waarom ik zo lyrisch ben over deze toffe twee-camera-optie. Zit je er ook aan te denken om een smartphone met twee camera’s te scoren? Er zijn online leuke deals en kortingen voor de iPhone 11 te vinden.

Maak foto’s met daglicht

Ik zweer bij daglicht. En ik heb dan ook als gouden regel dat ik foto’s overdag maak, tenzij het echt echt echt niet kan. Je kunt nog zoveel (professionele) lampen gebruiken, maar niets komt in de buurt van echt daglicht. En hey het is er iedere dag weer, dus maak er gewoon gebruik van. Niet voor niets zie je veel vaker influencers aan een lunchtafel dan tijdens het diner. Yup ook zij maken dankbaar gebruik van het daglicht.

En mocht je dan toch in een avondsetting of met weinig licht een mooie foto willen maken, denk dan aan bovenstaande lichttoevoegoptie van de iPhone 11 én sowieso heeft deze telefoon al extra slimme sensoren die extra veel licht uit de omgeving vangen zodat je foto extra mooie wordt.

Denk na over de hoek en de compositie

De juiste hoek, een goede compositie en styling zijn het halve werk van een topfoto. Wil je het gerecht echt goed uitlichten, dan is een foto van louter het bord een goede optie. En misschien is het ook leuk om eens alleen een deel van het bord te fotograferen. Kan allemaal! Heeft je gerecht mooie lagen, neem dan een foto van voren. Maar misschien heb je juist een tafel vol met gerechtjes om te delen en wil je dat juist laten zien, neem dan een foto van boven waarbij je eventueel wat handen ziet zodat je het samen eten gevoel echt over kunt brengen.

Gebruik een statief voor mobiele telefoons

Hoe trilvast je handen ook zijn, een kleine beweging is zo gemaakt. En een bewogen foto is gewoon niet mooi. Ik kan je daarom ook aanraden om een statiefje voor je telefoon te gebruiken. Tegenwoordig heb je hele kleine compacte en lichte tripodjes en andere statieven die je ook nog eens op kunt hangen of ergens aan kunt bevestigen zodat je vanuit alle hoeken kunt fotograferen. Geen inspiratie? Doe ideeën op door naar food foto’s van anderen te kijken. Daar kun je alleen maar van leren!

Extra handig: je kunt je headset aansluiten op je telefoon en als afstandsbediening van je camera gebruiken. Op deze manier heb je zeker weten een trilvrije foto!

Nou met deze tips op zak heb je vast zin om aan de slag te gaan! Heel veel plezier en succes met het maken met te gekke shots van je gerechten, uitzicht of wat dan ook!

Ook interessant

Foodfotografie | zo maak je de mooiste foodfoto’s | fotografietips | foto’s maken met iPhone 11 | telefoon met twee lenzen

Foto van iPhone 11: Vựa Táo

Translate»
Lees vorig bericht:
Bryan Ford zuurdesembrood bakken boek
Zuurdesembrood bakken met het nieuwe boek van Bryan Ford

Bakken met zuurdesem is het nieuwe bakboek van broodbakgoeroe Bryan Ford. Lees verder

Sluiten