De lekkerste croissantjes, de beste paté en ander lekkers voor Kerst koop je hier

Oh Kerstmis, the most wonderful time of the year, vind ik althans. De gezellig kerstversiering, de kerstboom en haar lichtjes en natuurlijk hét moment om heerlijk uit te pakken als het gaat om koken. En eigenlijk beginnen we begin december al een beetje met Kerstkoken. Recepten uitzoeken, gerechten testen, lekkere dingen kopen en borrelen met kaarsjes en Kerstmuziek aan. Mijn vriend sleept om de haverklap een Kerststol of Kerstbroodjes mee naar huis. Of een kalkoengebraad. Kan ook best op een dinsdag toch? Ja hoor. Oh en de koektrommel is altijd gevuld met Kerstkoekjes, gewoon omdat het december is. De dagen rondom Kerst zijn gewoon geweldig! Maar zodra het bijna echt Kerst is, dan gaan we nog even een stapje verder. Dan trekken we erop uit om het aller allerlekkerst brood te halen, de beste worsten te scoren en die speciale champagnes in te slaan. Ja toch. Het is maar één keer per jaar Kerst. En wij hebben in tegenstelling tot de Amerikanen twee dagen Kerst, dus dat moet goed gevierd worden. Dit zijn de plekken in Amsterdam waar wij onze spullen shoppen voor het Kerstdiner, de Kerstborrel, het Kerstontbijt, de Kerstbrunch, de Kerst-midnight-munchies en natuurlijk de dagen na Kerst. Want overhouden is onvermijdelijk en we houden niet van voedselverspilling, dus alles moet op.

Cinnamon buns Brittons Bakery and Cakery Amsterdam

De lekkerste cinnamon buns en kerstbaksels

Heather de Beurs runt al jaren het goedlopende Brittons Bakery & Cakery. Normaal gesproken zijn haar heerlijke zoete creaties alleen voor de horeca, maar deze Kerst kun je haar lekkernijen ook zelf in huis halen.

Zo heeft ze superzachte sticky kaneelbroodjes met een topping van roomkaasglazuur (€3,75 per stuk) en Winter Bake Sale Boxen (klein €14,95 en groot €24,95). In deze feestelijke boxen vind je een kleine gingerbread bundt cake met sinaasappelglazuur, twee cranberry pistache bliss bars (met witte chocolade, cranberries, pistache en sinaasappel) en een handje vol Santa’s ShortBread Bites.

Bestellen kan via info@brittons.nl (de Winter Bake Sale Boxen het beste een dag van tevoren). Bestellen kan tot 21 december 2020 om 11.00 uur of zolang er nog wat lekkers is. Ophalen doe je bij de bakkerij op 23 en 24 december 2020 tot 16.00 uur op Nieuwevaart 3 in Amsterdam Centrum.

Meer info vind je op de website van Brittons Bakery & Cakery.

De beste gerookte ossenworst van Amsterdam

Die haal ik bij Slagerij De Wit in Amsterdam Oost. Die mooie rooksmaak en geweldige structuur van de ossenworst. Goddelijk gewoon. Eigenaar Erik raakt in contact met het slagersvak door zijn bijbaan bij de Appie en is sindsdien verliefd op het vak. Slagerij De Wit is een van de weinige slagers in Amsterdam die nog zijn eigen vlees slacht. En zijn zaak is er ook eentje om van te houden. Ik hou van de enigszins mysterieuze sfeer en wat er in de vitrine ligt oei oei zoveel lekkers.

Slagerij De Wit
Wakkerstraat 13
Amsterdam Oost

Kef Amsterdam kaas proeflokaal

De beste kaaswinkels van Amsterdam

Ieder jaar sta ik weer kwijlend aan de counter van Fromagerie L’Amuse. Wauw wat een selectie aan kazen en speciaal voor de feestdagen hebben ze vaak hele bijzondere kazen. Naast kazen kun je hier ook paté, rillettes, mooie boter, wijnen en andere dingen die je borrel opleuken scoren.

Ook bij Abraham Kef kom ik graag. Vooral hun allereerste vestiging op de Marnixstraat is mijn favoriet. Kef heeft Franse kazen uit het seizoen, zodat de kazen op hun best zijn.

Met meer dan 350 verschillende kazen uit binnen- en buitenland, charcuterie, wijnen, bieren en meer lekkers is De Kaaskamer van Amsterdam een paradijs voor smulpapen.

Fromagerie L’amuse
Olympiaplein 111
Amsterdam Zuid

De Kaaskamer van Amsterdam
Runstraat 7
Amsterdam Centrum

Fromagerie Abraham Kef
Marnixstraat 192
Czaar Peterstraat 137
Van der Pekplein 1B

De beste Franse bakker van Amsterdam

Ben je bij L’amuse, pop dan ook even binnen bij buurman Le Fournil. Eigenaar Sébastien Roturier is opgegroeid in een bakkersfamilie. Generatie op generatie werd er brood gebakken. Niet zo gek dus dat Roturier verdraaid goed is in het bakken van Frans brood, croissants, madeleines, brioche, etc. Hij bakte voorheen brood in Frankrijk, werd verliefd op een Nederlandse en nu maakt hij Amsterdammers blij met zijn baksels. Zijn croissantjes zijn de allerbeste van Amsterdam. Krokant van buiten en zo mooi luchtig en romig tegelijk van binnen.

Le Fournil
Olympiaplein 119
Amsterdam Zuid

Frank's Smoke House winkel Amsterdam

Smoky good stuff

Gerookte boter, gerookte zalm….Frank weet wel hoe je dingen moet roken. Vis, vlees, zelfs boter krijgt een heerlijke rokerige smaak bij Frank’s Smoke House. En sinds 2017 heeft Frank ook een restaurant waar je rustig kunt zitten terwijl je geniet van zijn gerookte waar.

Frank’s Smoke House
Oostenburgervoorstraat 1
Amsterdam Oost

Het beste zuurdesembrood van Amsterdam

Ik ben verzot op zuurdesem brood. Vooral het brood van Restaurant As is niet te doen lekker. Efraïm Bolado (beter bekend als Eef) weet wel hoe hij brood moet bakken. Brood met een ongelofelijk krokante korst en een luchtige binnenkant. Die geur van zuurdesem. Hmmm. Je kunt als particulier het brood van Restaurant As kopen in hun bakkerij van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 14.00 uur.

Sowieso is de winkel al te cute en de broden van Levain et le vin zijn fijn fijn fijn. Wel vroeg in de rij gaan staan anders zijn de broden op.

Johan Hartog (links) en Martijn Meijer (rechts) aan het werk

De Bakkerszonen. Johan is een echte Hartog, zijn vader was bakker en zijn grootvader ook. “Kom anders een keer meebakken. Je moet wel vroeg op.” En daar stonden we dan om iets voor zessen op de stoep van hun bakkerswinkel en bakkerij in Amsterdam Noord. Ik mocht de stokbroden bakken, meekijken hoe ze tompoucen maken en het moederdesem ruiken. Het was zo gaaf om te doen. En ok ik mag dan wel duidelijk geen talent hebben om bakker te worden, maar het ik blijf gek op baksels. Bij de Bakkerszonen bestaat 20-30% van het brood uit zuurdesem en wordt het brood gemaakt van een moederdesem die ergens eind 2016 is gestart. Het resultaat, een niet normaal lekker brood met een krokante buitenkant en een binnenkant dat zo zacht is dat je ervan blijft snoepen.

Het brood van Fort Negen heb je waarschijnlijk al eens gegeten bij restaurants in Amsterdam. Bakker en eigenaar Maarten Langeslag heeft het bakken van zuurdesembrood helemaal meester gemaakt en na een tijd voor Restaurant de Kas brood te hebben gebakken bakt hij nu broden met een mooie korst onder de naam Fort Negen.

Broodbakkerij Ex bakt mooie zuurdesembroden in Amsterdam Noord. Hier en daar vindt je hun broden ook in Amsterdamse horecazaken. Wij aten het bijvoorbeeld bij 4850. Maar je kunt dus ook een bezoek brengen aan de Waddenweg.

Restaurant As
Prinses Irenestraat 19
Amsterdam Zuid (in het Beatrixpark)

De Bakkerszonen
Beukenplein 8
Amsterdam Oost

Mosveld 113
Amsterdam Noord

Roeterstraat 21
Amsterdam Oost

Levain et le vin
Jan Pieter Heijestraat 168
Amsterdam West | Oud-West

Fort Negen heeft drie pick up punten:
Mama’s Keuken (Van Woustraat 184A)
Caffenation (Warmondstraat 120)
Rijkhoff (Bos en Lommerweg 319)

Broodbakkerij Ex
Waddenweg 10
Amsterdam Noord

De beste paté

Diny Schouten en Floris Verster vonden de patés, worsten en pasteien in Nederland maar niets. Nee doe hun maar de Franse varianten, die Fransen weten hoe het moet. Dus dan maar zelf worst en paté maken. Hun winkel De Pasteibakkerij vind je in een hoekpand midden in de Rivierenbuurt. Op tafel vind je een selectie van hun kookbijbels en in de vitrine vindt je verschillende huisgemaakte worsten, patés, pasteien en nog meer heerlijke dingen.

De Pasteibakkerij
Hoendiepstraat 2
Amsterdam Zuid | Rivierenbuurt

Ingelegde lekkernijen

Pickled groenten en andere ingelegd lekkers maakt je borrelplank helemaal af. Voor gruwelijk fijne pickles, zuurkool, kombucha en meer zit je bij the queen of fermented food en pickles Simone van Thull goed. Je vindt haar winkel Thull’s Deli in het Oostelijk Havengebied.

Thull’s Deli
C. van Eesterenlaan 21 23
Amsterdam Oost

Hier haal ik onze wijnen voor het Kerstdiner

Op zoek naar een bijzonder wijntje? Of liever een betaalbare fles waar het met de prijs-kwaliteit-verhouding dik in orde is, dan zit je bij wijnwinkel Ton Overmars op het Hoofddorpplein goed. Het personeel weet echt waar ze het over hebben en ze smeren je nooit wat aan. Kijk even of ze toevallig een vrij toegankelijke proeverij middenin de winkel hebben, kun je eerst proeven voordat je koopt.

Ton Overmars
Hoofddorpplein 11
Amsterdam Zuid | Hoofddorppleinbuurt

De beste patisserie van Amsterdam

Voor de befaamde kroketjes ga je natuurlijk naar Patisserie Holtkamp. En als je er toch bent, neem dan ook wat van hun fijne baksels mee. Ze zijn niet alleen prachtig, maar ook bijzonder lekker.

Patisserie Holtkamp
Vijzelgracht 15
Amsterdam Centrum

De beste oliebollen van Amsterdam

Daar zijn ze weer hoor De Bakkerszonen. “Kom je onze oliebollen proeven in onze pop-up bakkerij?” Ik weet nog dat Judith Hartog van me mailde. Ze volgde mijn blog al een tijdje en nu ze hun eigen pop-up bakkerij op het Beukenplein hadden geopend wilde ze me graag uitnodigen om hun oliebollen te proeven. Dat liet ik me geen tweede keer zeggen. Ik zette mijn tanden in hun gebakken bollen en was verkocht. Haar man Johan vertelt hoe belangrijk de juiste temperatuur is bij het bakken. De oliebollen van De Bakkerszonen zijn gewoon de beste van Amsterdam. En dat vonden Paroollezers blijkbaar ook, want de oliebollenbakkers werden uitgeroepen tot de beste oliebollenbakker van Amsterdam door de lezers in 2016.

De Bakkerszonen
Beukenplein 8
Amsterdam Oost

Mosveld 113
Amsterdam Noord

Roeterstraat 21
Amsterdam Oost

Bubbeltje erbij?

Kerst zonder een champie is als ramen zonder noedels. Niet te doen dus. Bij De Kromme Watergang** in Zeeland dronken we een grandioos glaasje champagne van Dehours Fils & Partners. Bij L’Atelier du Champagne op de Nes verkopen ze deze mousserende wijn. Sowieso een prachtige en stijlvolle zaak waar ze alles over champagne weten. Ook voor een proeverij zit je hier goed.

L’Atelier du Champagne
Nes 39
Amsterdam Centrum

Dit zijn de favoriete plekken van mij en mijn vriend. Mis je nog wat of heb je een tip? Laat het me weten met een comment hieronder of stuur een mailtje naar susam@bysam.nl, dan ga ik het misschien wel uitproberen en staat jouw tip er straks ook bij.

Tags: kerstinkopen doen | waar koop je de lekkerste dingen voor Kerstmis? | beste zuurdesembrood van Amsterdam | beste Franse bakker van Amsterdam | beste paté en charcuterie Amsterdam | de beste kaaswinkels van Amsterdam | waar koop je de beste oliebollen van Amsterdam?

Leave a Comment

Translate»
Lees vorig bericht:
Marche de Noel Colmar Alsace Frankrijk
Kerstmarkten bezoeken in de Alsace is een must voor Kerstfanaten

De Alsace is jaar rond al prachtig, maar rond de feestdagen is het een waar winterwonderland. Lees verder

Sluiten