Cranberry’s worden wat mij betreft te weinig gebruikt in Nederland.
Terwijl deze zoetzure besjes het zo geweldig goed doen in baksels. Zoals deze cranberry brown butter tart. Een taart met een kruimelige bodem en een vulling van bruine boter getopt met een coole topping van cranberrygelei. Zurig door de besjes, zoet door de suiker en spannend door de sinaasappel. De vanille geeft de cranberrytaart wat warmte en dat is ontzettend welkom op koude dagen.
Ik kwam op dit recept doordat ik Masterchef Australië zat te kijken en kandidaat Reece een geweldig mooie brown butter tart uit de oven toverde. Dat wil ik ook maken dacht ik. En dan wel met cranberry’s, want die zijn er nu volop.
Dit heb je nodig voor de cranberrytaart
Voor de taartbodem
- 170 gram bloem
- 24 gram suiker
- snufje zout
- 128 gram koude roomboter (in blokjes)
- 1 eigeel
- 3 eetlepels ijswater
- genoeg rauwe bonen om de taartbodem te bedekken
- bakpapier
Voor de vulling
- 4 eetlepels roomboter
- 64 gram suiker
- halve vanillestok
- 2 eieren
- halve theelepel geraspte bio sinaasappelschil
- snufje zout
- 64 gram bloem
Voor de cranberrygelei:
- 1 biologische sinaasappel
- halve vanillestok
- 170 gram verse cranberry’s
- 75 gram suiker
Verder nodig:
- taartvorm van 20 cm
- keukenmachine
- handmixer
- steelpan
- oven
Zo maak je de cranberrytaart
Maak de taartbodem
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en boter de taartvorm in.
Puls in een keukenmachine het bloem, de suiker en het zout kort. Doe de boterblokjes erbij en puls een keer of vijf. Meng het eigeel met het ijswater en giet de helft van het mengsel bij het deeg. Puls een paar keer. Doe de rest van het mengsel erbij en puls nog eens twee tot drie keer totdat je een kruimelig deeg hebt.
Verdeel het deeg over de bodem van de taartvorm en druk het op de bodem en de zijkanten zodat je een mooie taartbodem hebt. Knip een rondje zo groot als de binnenzijde van de taartbodem uit het bakpapier en leg dit op de bodem. Verdeel vervolgens de rauwe bonen over het bakpapier. Op deze manier kun je de taartbodem ‘blind bakken’ en voorkom je dat je taart een ongare bodem heeft.
Bak de taartbodem 25 minuten onderin de oven. Haal na 25 minuten de taartbodem uit de oven en laat afkoelen. Zet de oven op 175 graden.
Maak de cranberrygelei
Schil twee repen schil van de sinaasappel (probeer zo min mogelijk van het wit mee te schillen). Snijd de schillen in dunne reepjes en vervolgens in kleine stukjes. Doe twee eetlepels van het sap van de sinaasappel in een steellpan. Doe de verse cranberries, de suiker, de vanille en een theelepel van de sinaasappelschil erbij. Roer alles goed door en breng aan de kook. Wanneer het goedje kookt, zet je het vuur lager en laat je het zo’n zes minuten pruttelen.
Haal de pan van het vuur en laat de cranberrygelei goed afkoelen.
Maak de vulling
Smelt de boter in een steelpan. Verhit totdat de boter bruin wordt en geurt (ongeveer 5 minuten). Nu heb je beurre noisette of bruine boter. Giet de boter in een kom, zet apart en laat afkoelen.
Mix met een handmixer de eieren, het suiker, de vanille, sinaasappelschil en zout op lage snelheid tot een gladde massa. Doe de afgekoelde bruine boter bij het mengsel en mix nog even totdat het een homogene massa is.
Giet de vulling over de taartbodem en bak een half uur in de oven totdat de vulling bruin is. Haal de taart uit de oven en laat volledig afkoelen.
Maak de taart af
Wanneer de taart afgekoeld is kun je de cranberrygelei over de taart verspreiden. Serveer met wat Griekse yoghurt of vers geslagen room.
Eet smakelijk!
Ook interessant
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
- Bij het nieuwe Elysianne schuif je aan voor een echte Amerikaanse soul foodervaring
- Copain Amsterdam nieuw restaurant met oud-keukenchef van Choux in de keuken
Kerstrecepten | cranberry taart | Kersttaarten | cranberry brown butter tart | Kerstbaksels | baksels | taarten bakken | taartrecepten