En de award voor de Paling Patron gaat naar Raymond Plat van Troef

Wist je dat de paling pas sinds 1847 wordt warm gerookt? Voor die tijd rookte men de paling koud.

Door de aal koud te roken kreeg je een hard en bitter product. Niet bepaald lekker dus. Franz Ernst von Siemens (neefje van de mensen van de Siemensfabriek) in Hannover kwam op het idee de aal warm te roken. Hij deed dit in zijn keukentje, waarschijnlijk alleen voor eigen consumptie, want hij deed er verder niets mee. Het was de Joodse familie Knapp uit Hamburg en Hannover die het groot maakten. Ze begonnen in hun achtertuin in de Korte Leidschedwarsstraat met het roken van de aal volgens receptuur van Von Siemens en verkochten de warm gerookte palingen op kermissen. Pas in 1923 werd geadviseerd dat je de paling makkelijk thuis kunt fileren. En op het Visscherspad in Amsterdam Oost stond de eerste palingrokerij van Nederland, sterker nog de eerste van de hele wereld. Huh, hoor ik je zeggen. Waar zit het Visscherspad dan precies? Nou die bestaat niet meer, want de naam werd in 1935 veranderd naar de Schollenburgstraat. Er op de plek waar destijds de eerste palingrokerij stond zit nu Restaurant Troef. En nu dik 1,5 eeuw later is er een feestelijke palingviering, want chef en patron Raymond Plat van Restaurant Troef is uitgeroepen tot Paling Patron.

De Paling Patron is een onderscheiding dat door Stichting DUPAN in het leven is geroepen. Zij zetten zich namelijk in voor de duurzame palingsector in Nederland. En niet zonder succes, want het gaat de goede kant met de palingstand. Zo deelde het lokale krantje de Nieuwe Meerbode dat de palingstand in Westeinde het hoogste sinds tien jaar is. DUPAN houdt chefs die zich inzetten voor een goede palingstand goed in de smiezen en hebben hiervoor een Gilde der Paling Patrons opgericht. Tot deze gilde behoren de volgende tweesterrenchefs: Martin Kruithof (De Lindenhof** in Giethoorn), Michel van der Kroft (’t Nonnetje** in Harderwijk) en Soenil Bahadoer (De Lindehof** in Nuenen). En nu behoort chef Raymond Plat ook tot dit prestigieuze groepje.

Om dit heuglijke feit te vieren, werd er bij Restaurant Troef in Amsterdam op 30 mei jl. door chef Plat en zijn team een lunch geserveerd met paling in de hoofdrol. Het festijn begon buiten in het zonnetje met een tweetal amuses (kaascracker met zure room, paling en kaviaar en een Caesar salad met witlof). Vervolgens was het tijd om aan tafel te gaan om te genieten van een palinglunch uiteraard bereid met paling met het ESF-label. Dit is paling dat bijdraagt aan het duurzame beheer van de palingstand.

Uiteraard hoort daar ook een officieel momentje bij. Chef Plat kreeg de bokaal uitgereikt door Alex Koelewijn, voorzitter van Dupan en mede-patrons Martin Kruithof (eveneens zijn oud-leermeester) en Michel van der Kroft.

De palinggerechten waar wij van mochten genieten waren speciaal voor de feestelijke uitreiking bereid, maar er staan regelmatig mooie palinggerechten bij Troef Amsterdam op de kaart, dus wie weet kom je één van deze gerechten tegen als je hier gaat dineren.

Troef Amsterdam
Schollenbrugstraat 8
Amsterdam Oost
Diner | fijn terras

Openingstijden Troef:
Maandag tot en met zaterdag van 17.30 uur tot 23.30 uur
Zondag gesloten

Plan je route naar Troef Amsterdam

Ook interessant

Translate»
Lees vorig bericht:
Tannay, nieuw restaurant van de Carons met zoon van Franse wijnmakers als chef

Het nieuwe restaurant Tannay komt op één van de gezelligste hoekjes van Amsterdam. Lees verder

Sluiten