Van huisgemaakte hummus tot aan baklava met een twist.
Ik belandde gisteren in de gezellige chaos van Fenicie. Dit Libanees restaurant is vanaf vandaag ‘open for business’ en gisteren mocht ik en een boel andere foodies alvast peuzelen van de gerechten op de kaart. Dat betekende een tent vol met vrolijk etende mensen en serveersters en obers die rondrennen met goed gevulde plateaus met mezzes, vlees en vis van de grill en opzwepende Arabische muziek.
Fenicie bij het Leidseplein
Je vindt Libanees restaurant Fenicie om de hoek van het Leidseplein, aan de Kleine Gartmanplantsoen om precies te zijn. Ken je het smalle lange pand waar Ron Gastrobar Paris zat en daarvoor Nacional? Nou daar kun je dus vanaf vandaag jezelf begraven in gerechten uit het Midden-Oosten. Nog bijkomend van de bui die ik net over me heen heb gekregen laat ik me meevoeren met de rondleiding die ik krijg. We beklimmen de trap dat ons naar een soort van private dining tafel brengt waar een groepje (familie?) gezellig zit te eten. ‘Ideaal als je met een groepje vrienden in een besloten setting weg van de drukte beneden wilt dineren,’ vertelt onze host Peter. We lopen door naar achteren en passeren de DJ, de chef’s table en de open keuken.
‘Maar we hebben nog iets bijzonders.’ Peter bouwt de spanning op en gaat ons voor naar het achterste deel van het pand, het heikel punt van de uitbaters voor Fenicie: de tweede ingang aan de Korte Leidse. Twee ingangen en dan vooral aan een dergelijke uitgaansstraat waar mensen niet zitten te wachten op een fancy ogend restaurant is in het verleden een hoofdpijn dossier geweest voor ondernemers. Maar daar hebben ze bij Fenicie iets op gevonden: een tweede concept te weten de Burgerfabriek. Ze hebben een muur middenin de zaak gezet en opgeleukt met deze neonletters:
Aan de Kleinen Gartmanplantsoen kant van de muur zit je op groen fluwelen stoelen en banken en eet je Libanese gerechtjes. En aan de andere kant van de muur, ook te bereiken vanaf de Korte Leidse heb je de burgerspot. Een restaurant met een eigen keuken waar ze hamburgers de zaak in vuren en je aan de hoge tafel met eigen biertap burgers hapt en bier drinkt. Dat is nou eenmaal wat het publiek daar wil. Een slimme zet lijkt me.
Aan tafel
We gaan terug naar het Libanees deel van het restaurant en ik klim op mijn hoge barkruk aan een van de hoge tafels. Ik ben nu toch wel erg benieuwd geworden naar de gerechten. We zien continue dienbladen vol met bordjes en schaaltjes voorbij komen en iedere keer hoop ik maar weer dat de bordjes voor onze tafel bedoeld is, maar helaas. Het ziet er allemaal bijzonder smakelijk uit. Ik ga nog even buurten bij de tafel naast ons en ja dat ziet er goed uit. En dan eindelijk krijgen we onze eerste gang: een tafel vol met koude mazza’s.
In een mum van tijd staat onze tafel vol met de meest geurige en kleurrijke bordjes. Ok dit was het wachten meer dan waard.
Één van mijn favoriete gerechten van de avond is de octopussalade.
Ook de taratojr djej (tartaar van kipfilet met yoghurt en tahini) is er eentje om je vingers bij af te likken.
Ze gebruiken verse kikkererwten om de hummus te maken, dit proces duurt zo’n 24 uur.
Ook de rolletjes van koud gegaarde zeebaars is bijzonder fijn.
Peter weet ons te vertellen dat er 22 kruiden in dit Libanees kaasje gaan, maar het luistert behoorlijk nauw op welk moment van het kaasmaakproces de kruiden worden toegevoegd. Doe je dit op een ‘verkeerd moment’ dan ontwikkelt de smaak van de kaas zich anders. Nou ik denk dat het bij dit kaasje goed is gegaan, want ik krijg maar geen genoeg ervan. Extra lekker met die rauwe ui en tomaat.
De baba ghanoesh is gegrild op de houtskoolgrill, het resultaat: een mooie rokerige smaak. Ik hou er wel van, dus voor mij is het ideaal.
Om te dippen hebben we homemade flat bread.
Inmiddels zijn we aanbeland bij de warme mazza’s. En mijn lievelings van de avond is de hummus met gekonfijt lamsvlees. Wauw wat een mooie lamssmaak en de heerlijk smeuïge hummus past zo goed bij de hartige smaak van het vlees. Hij is overigens favoriet bij meerdere van mijn tafelgasten. Blijvertje dus.
Ook de gevulde druivenbladen en filodeegkaashapjes knabbelen bijzonder goed weg.
En net wanneer ik denk dat we er nu toch wel moeten zijn qua gerechten verschijnen er nog twee warme gangen. Eerst een zalm en daarna een ossenhaas.
Het vlees is zo mals en sappig. Zeker een aanrader als je van juicy rundvlees houdt.
Eindelijk twee desserts waar ik gewillig van eet. Zoals jullie weten hou ik niet van zoet, maar de knafeh (kaas met een topping van flinterdun deeg, pistache, rozenwater en ijs) is zo mooi in balans en zeker niet te zoet dat ik er geen genoeg van kan krijgen.
Ook erg leuk gedaan, die twist op de traditionele baklava. Wederom niet zo zoet, maar wel lekker knapperig, dus ik vind em fijn.
Libanees restaurant Fenicie gaat vandaag voor het echie open. Ik vond vooral de mazza’s erg leuk en lekker. Zo fijn om je tafel vol te laten zetten met al die verschillende schaaltjes, bordjes en kommetjes en dan met je brood overal in te dippen. Je hebt al een tasting menu voor € 27,50 per persoon. En ik denk dat wanneer je van plan bent tot in de late uurtjes te dansen ergens rondom het Leidseplein het zeker geen gek idee is om een goede bodem te leggen bij dit Midden-Oosters restaurant.
Leuk om te weten, de eigenaar van Fenicie is degene geweest die Libanees restaurant Cedars in Amsterdam Zuid ooit heeft opgezet. Inmiddels is het restaurant overgenomen, maar de eigenaar van Fenicie heeft destijds de Libanese keuken naar Amsterdam gehaald en nu is hij dus terug met dit nieuwe restaurant.
Fenicie
Kleine Gartmanplantsoen 11
Amsterdam Centrum
Lunch | drinks | diner
Openingstijden:
Zondag tot en met donderdag van 12.00 uur tot 23.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 3.00 uur
Tags: Libanees restaurant Amsterdam | uit eten in de buurt van het Leidseplein | restaurant in de buurt van het Leidseplein