De geschiedenis van het Japanse gerecht ramen

Ramen is een noedelsoepgerecht uit Japan, maar wist je dat de Chinezen het introduceerden in het land?

Lees hieronder het verhaal achter dit populaire Japanse gerecht.

De eerste ramen

Mito Mitsukuni was de eerste persoon die het gerecht ramen at in Japan. Dit was in 1697. Een behoorlijke tijd geleden dus.

Ramen is een noedelgerecht dat is geïnspireerd op een Chinese noodle dish. Het verspreidde zich vanuit China naar Japan toen de haven van Japan open ging eind 19e en begin 20e eeuw. De Chinezen stichtten steden in de hoofdhavensteden: Kobe en Yokohama. De noedels werden chuka-soba genoemd, wat in het Japans Chinese soba betekent. Een verwijzing naar de makers: de Chinezen. Later pas werd het gerecht ra-men genoemd (men is het Japanse woord voor noedels). Er wordt beweerd dat het woord ra-men een verbastering is van een Chinees noedelgerecht la mien.

Het eerste ramenrestaurant in Japan

De eerste ramen shop die open ging was in Tokio. Hiervoor werden twaalf Chinese chefs uit China Town in Yokohama aangenomen om de ramen te maken. In eerste instantie vonden de Japanners dit noedelsoepgerecht maar niets, ze vonden de soep te vet. De Japanse keuken bestaat van origine uit pure smaken, weinig vet en dat terwijl de Chinese keuken veel meer olie gebruikt. Dus pasten de makers de smaken en toppings aan om zo het grote publiek te bereiken. De olievrije sojasaus maakte zijn intrede als smaakmaker. Ook chashu pork, bamboescheuten, nori en eieren vonden hun weg naar de bowl of ramen.

Ramen wordt populair

Het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat ramen immens populair werd. Het was voedzaam en goedkoop (en lekker!). In die tijd aten de Japanners ramen op straat. Streetfood karretjes serveerden de ramen aan hun steeds groter wordende publiek.

Kikanbo Tokyo ramenrestaurant

Ramen anno 2020

Inmiddels is ramen niet meer weg te denken uit de Japanse eetcultuur. In het land van de rijzende zon stikt het van de ramenrestaurants. Een flinke rij voor de volgens Japanners beste ramen shops is geen uitzondering. En door de concurrentie worden chefs ontzettend creatief dus er is een divers aanbod aan verschillende ramen. Ramen zonder broth, maar met een saus: de mazesoba. Maar ook met bijzondere toppings en natuurlijk heb je ook de tsukemen: oftewel de dipping ramen. Superlekker! En dat is ook zo leuk aan ramen, het is een gerecht waarbij freestylen mag 🙂

Wat is ramen?

Ramen is dus een gerecht bestaande uit noedels en meestal hete soep, maar zoals je hierboven al las soms ook met een dipping soep on the side of een smaakvolle saus waar je de noedels mee mengt. De noodles zijn ook bijzonder, want deze bestaan altijd in ieder geval uit drie componenten: tarwebloem, water en kansui. Wat kansui precies is lees je in het artikel het geheim achter de perfecte noedels voor ramen. Bottom line, deze kansui zorgt ervoor dat de tarwe wat zachter wordt en zorgt er ook voor dat de noedels chewy blijven ondanks dat ze worden gekookt in kokend water.

Leuk detail: blijkbaar zijn ze vorig jaar achter een eeuwenoud Japans boek gekomen waarin tarwenoedels gemaakt met kansui worden beschreven. Japanners noemen het keitai-men. Deze keitai-men werd gegeten in 1488 en is blijkbaar de allereerste ramen stilo noodles ooit in Japan.

Tags: de geschiedenis van ramen | wat is ramen? | wat zijn ramen noedels? | ramen noodles | verhaal achter ramen | ramen komt uit China | Japans noedelsoepgerecht

Translate»
Lees vorig bericht:
Ceviche alle feiten weetjes
Alles wat je wilt weten over ceviche vind je op deze nieuwe website. Inclusief de beste Peruaanse restaurants van Nederland.

Wat is ceviche nou precies? Waar komt het vandaan? Welke pepers gebruik je? Welke vissoorten zijn geschikt om ceviche van...

Sluiten