Gestoomde bao buns gevuld met aubergine en gehakt

Gestoomde bao buns zijn voor mij dé ultieme comfort food.

Als kleine Sam at ik deze fluffy witte broodjes bijna iedere week en onze vriezer lag altijd vol met steamed buns zodat mijn moeder ze tevoorschijn kon toveren en op kon warmen in de stomer als ik weer een zat te zeuren om een snack (en dit was behoorlijk vaak). Mijn tante is overigens koningin gestoomde buns maken. Ik logeerde menig schoolvakantie bij mijn neefje en nichtje in Dordrecht en terwijl wij door de tuin, het huis of de buurt renden of fietsten stond zij te zwoegen in hun smalle kleine keuken. Meestal zag ik haar alleen als ze weer eens een nieuwe batch witte wolkjes net uit de stomer had gehaald. Smullen was dat!

Zelf steamed buns maken

En het goede nieuws is dat het ontzettend makkelijk (en leuk!) is om zelf gestoomde bao buns te maken. En het voordeel van zelf gemaakte buns is dat je zelf kunt bepalen wat er in de vulling gaat. Ik heb gekozen voor een vulling van aubergine en gehakt. Ten eerste omdat het gewoon te gek smaakt, maar ook omdat ik nog een halve aubergine had liggen. Een soort van restjes-opmaak-missie. Hieronder het recept. Heel veel plezier met maken!

Dit heb je nodig voor gestoomde bao buns

8 buns | 30 minuten bereidingstijd | 1 uur en 25 minuten wachttijd | 10 minuten kooktijd

Voor het bao buns deeg:

  • 150 gram bloem
  • 60 gram water (20-25 graden Celsius)
  • 7,5 gram suiker
  • 10 gram maïzena
  • snufje zout
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1,5 gram droge gist
  • 1 eetlepel arachideolie (verdeeld nodig)

Voor de auberginegehaktvulling:

  • 1 ui (gesnipperd)
  • halve teen knoflook (fijngesnipperd)
  • 1 eetlepel oestersaus
  • flinke theelepel maïzena
  • 2 eetlepels koud water
  • halve kleine aubergine (in hele kleine blokjes gesneden)
  • 100 gram gehakt (kippen, varkens, runder of half-om-half, het is aan jou)
  • 2 eetlepels olie om in te bakken

Verder nodig:

  • deegroller
  • stoomovern, (stoom)pan met stoommandje, of een grote pan met kom en bord/schaaltje
  • bakpapier
  • vershoudfolie

Zo stoom je de broodjes

Er zijn meerdere manieren om de broodjes te stomen:

1.Gebruik een stoomoven

2.Zet een traditionele bamboe stoommandje bovenop een pan.

3.Ook kun je een grote pan nemen en op de bodem van de pan een kommetje omkeren en hierop een bord of schaaltje plaatsen. Zorg bij deze laatste methode er wel voor dat er genoeg ruimte tussen het schaaltje/bord en de zijkant van de pan is om met je vingers (en een ovenwand/theedoek) er tussen te kunnen om het schaaltje uit de pan te tillen.

4.Ik gebruik zelf een instant pot met stoomfunctie. Hierin zit een rekje en een stalen mandje met gaatjes.

Zo maak je de steamed buns

1.Maak eerst het deeg. Meng de gist en de suiker met een vork door het water. Laat vijf minuten staan totdat het begint te schuimen. Roer een halve eetlepel olie er doorheen.

2.Meng in een grote kom de bloem, het zout, de maïzena en de baking soda door elkaar. Doe hierbij het natte gistpapje en meng en kneed het tot een egaal en soepel deeg. Merk je dat het deeg te droog is, voeg dan wat water toe. Doe dit eetlepel voor eetlepel zodat je zeker weten niet teveel water erbij doet. Wat ik ook een fijne truc vind is mijn handen nat maken onder de kraan, het overtollige water eraf schudden en met mijn vochtige handen het deeg kneden. Rol het deeg tot een bal, smeer in met de rest van de arachideolie, rol in huishoudfolie en laat één uur rusten op kamertemperatuur totdat het verdubbeld is in hoeveelheid.

3.Maak vervolgens de vulling. Verhit de olie in een koekenpan, wok of hapjespan. Wanneer de olie heet genoeg is doe je de knoflook en de gesnipperde ui erbij. Roer even om en zorg ervoor dat de knoflook niet bruint. Doe het gehakt erbij en maak het goed los door het te rullen met een vork of spatel. Laat dit een paar minuten bakken totdat het een bruine kleur krijgt. Blijf het gehakt goed omscheppen. Voeg de aubergineblokjes toe en omscheppen maar weer. Doe de oestersaus erbij en roer alles goed door. Los de maïzena op in het koude water en voeg toe aan de pan. Alles goed omroeren, proeven of het nog wat zout nodig heeft en laten afkoelen voor later gebruik.

4.Strooi wat bloem op je werkblad, pak het deeg erbij en druk plat zodat alle lucht ontsnapt. Kneed een paar minuten en verdeel in 7 porties van ongeveer 35 gram. Maak een bolletje van iedere portie, druk plat en rol met een deegroller uit tot een schijf met een dikte van ongeveer 2 mm.

5.Leg het plat gerolde deeg in je linkerhand, schep 2-3 theelepels vulling in het midden van het rondje.

6.Pak een stuk deeg vast tussen je rechter duim en rechter wijsvinger en druk het deeg tegen elkaar. Geef het plekje van je wijsvinger door aan je rechter middelvinger zodat je rechter wijsvinger vrij is om weer een stukje deeg te grijpen. Knijp ook dit plooitje deeg samen met het deeg dat je tussen je duim en wijsvinger hebt.

7. Ga zo door met plooien maken en zorg ervoor dat je het deeg goed samenknijpt én dat er geen vulling tussen de plooien komt. Anders dan blijft het deeg niet plakken.

Bao buns vouwen

Ga helemaal rond totdat je bun er zo uitziet:

Zelf gestoomde buns maken

8.Knip zeven vierkantjes van 6 cm bij cm van het bakpapier. Leg een bun op ieder vierkantje.

9.Afhankelijk van hoe groot je stoommandje is leg je drie of vier buns in het mandje. Aangezien het deeg zal uitzetten tijdens het stomen moet je zo’n drie centimeter tussen de broodjes overhouden.

Zet het mandje in de stoompan met eronder een rekje en koud water. Laat de buns 20 minuten rusten zonder dat de pan aan staat. Stoom de buns vervolgens 10 minuten. Let erop dat het water de buns niet raakt! Laat de steamed buns nadat ze 10 minuten gestoomd hebben nogmaals 5 minuten rusten.

steamed buns zelf maken Chinese recepten

Je kunt de gestoomde buns gelijk opeten, maar je kunt ze ook invriezen. Laat ze daarvoor goed afkoelen en doe ze in een ziplock zakje. Wanneer je ze wilt eten kun je ze zo uit de vriezer 10 minuten stomen en klaar zijn ze!

Maan maan sik!

Ook interessant

Recept bao buns | gestoomde bao buns maken | zelf steamed buns maken | lekker zelf steamed buns maken | bao buns gevuld met aubergine en gehakt | Aziatisch koken | Aziatische recepten | Chinees koken | Chinese recepten

Lees vorig bericht:
recept muhammara Otto Lenghi
Muhammara recept van Ottolenghi uit de Big Green Egg

Muhammara is een smaakvolle dip van geroosterde rode paprika, walnoten, tomaten, ui en knoflook. Lees verder

Sluiten