Gestoomde buns gevuld met plantaardig gehakt en boerenkool

Misschien heb je het al voorbij zien komen op mijn Insta, maar er is een nieuw merk dat wel hele toffe plantaardige goodies heeft.

Denk aan gehakt, worstjes, schnitzels, kipnuggets, burgers en meer. En alles is dus volledig plantaardig. Ideaal dus als je minder vlees wilt eten, maar niet wilt inleveren op de smaak en textuur. Want wat Meatless Farm onwijs belangrijk vindt is dat hun producten wel de herkenbare meaty smaak, bite en sappigheid hebben van vlees, maar verder 100% plantaardig zijn. Bonus: de producten zitten tjokvol proteïnen en vezels en zijn laag in verzadigde vetten. Superchill dus!

Je kon vorige week langs poppen bij hun speciale Meatless Farm x Salsa Shop Drive Thru om hun plant-based burritos en nacho’s te scoren en ik kan je vertellen: die waren verslavend lekker.

Meatless Farm voor thuis

Dit smaakte naar meer! Nou dat komt goed uit want hun vegan lekkers is gewoon te koop bij online supermarkt Crisp, maar ook bij Gorillas en Vegan Fresco. Extra fijn: Bij Gorillas krijg je momenteel €10 korting op de eerste Meatless Farm bestelling (kortingscode AMS10 voor Amsterdam, RTM10 voor Rotterdam en DH10 voor Den Haag) en op Crisp krijg je €10 korting én een gratis verpakking burgers (gebruik kortingscode Meatlessfarm10).

Dus nu kun je in je eigen keuken allerlei vleesvrije gerechten koken. En dat past wel heel erg goed bij de Week Zonder Vlees die deze week is gestart!

Ik besloot daarom gestoomde Aziatische broodjes te maken met het plant-based gehakt van Meatless Farm. Ik had bij de Drive Thru al mogen ervaren hoe tjokvol smaak en hoe mooi de textuur is, dus dat wilde ik wel in mijn broodjes stoppen! En door het gehakt te wokken met verse boerenkool krijgt de vulling zo’n mooie bite. Precies wat ik wil in mijn steamed buns! Met onderstaand recept kun jij ook zelf deze fluffy buns maken. Ideaal als voorgerecht, snack of voor de lunch.

Dit heb je nodig voor de gestoomde buns

21 buns | 30 minuten bereidingstijd | 10 minuten kooktijd | 1 uur en 5 minuten wachttijd

Voor het deeg:

  • 450 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 225 gram lauwwarm water (20-25 graden Celsius)
  • 22,5 gram suiker
  • 30 gram maïzena
  • snuf zout
  • 4,5 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 eetlepels arachideolie

Voor de vulling:

  • 1 ui (gesnipperd)
  • halve teen knoflook (fijn gehakt)
  • 250 gram Meatless Farm plant-based gehakt/haché
  • 100 gram boerenkool (kant en klare zak of anders verse boerenkool, gewassen en fijngesneden)
  • 6 eetlepels (vega)oestersaus
  • 6 eetlepels koud water
  • 1,5 theelepel maïzena
  • 1 eetlepel olie om in te bakken

Verder nodig:

  • vershoudfolie
  • koekenpan of hapjespan
  • stoomoven of stoompan
  • deegroller
  • bakpapier (in vierkantjes van 5 cm bij 5 cm geknipt)

Zo maak je de gestoomde buns met plantaardig gehakt en boerenkool

1.Meng de suiker, de gist en het water in een kleine kom. Laat staan totdat het begint te schuimen.

2.Meng in een grote kom de bloem, de maïzena, het zout en de baking soda. Doe vervolgens het gistmengsel en de olie erbij, meng alles door elkaar en kneed het tot een egaal en soepel deeg. Rol tot een bal, wikkel in vershoudfolie en laat een uur rusten op kamertemperatuur.

3.Verhit de olie in een koekenpan of hapjespan. Fruit hierin kort de knoflook en de ui. Laat de knoflook niet bruinen, anders wordt hij bitter van smaak. Doe het plantaardige gehakt erbij en druk het los met een vork of spatel. Bak vier minuten en blijf ondertussen alles goed omroeren. Voeg de boerenkool toe en roer dit door het gehakt. Meng in een kleine kom maïzena met het koude water en doe dit samen met de oestersaus bij het gehakt en de boerenkool. Meng alles goed door en laat pruttelen totdat je een mooie vulling hebt. Proef of er zout bij moet en laat volledig afkoelen.

4.Pak het deeg uit en verdeel het in 21 porties van 34 gram. Pak één deegstuk en leg de rest onder de vershoudfolie zodat ze niet uitdrogen.

5.Vorm een bal van het deeg en druk plat. Bestrooi met wat bloem en rol met de deegroller uit tot een deegrondje met een dikte van ongeveer 2 mm. Zorg ervoor dat het midden ongeveer 1 mm dikker is. Dit deel moet namelijk de vulling ‘dragen’.

6.Neem het deegrondje in je linkerhandpalm en lepel vier theelepels vulling in het midden. Pak met je rechterduim en rechterwijsvinger de rand van het deeg, maak een plooi en knijp losjes dicht. Houd je duim op haar plek en pak met je rechterwijsvinger een nieuw stukje deeg en knijp dat weer losjes samen met de eerste plooi. Ga zo verder totdat je helemaal rond bent.

7.Leg de bun op een vierkantje van het bakpapier en pak een tweede stuk deeg en herhaal stap 5 en 6. Ga zo door totdat alle deegstukjes zijn getransformeerd tot buns.

8.Je kunt de gevulde Aziatische broodjes op verschillende manieren stomen. Als je een stoomoven hebt, dan kun je die uiteraard gebruiken. Heb je een traditionele bamboe dim sum mandje, dan is dit een uitermate geschikte manier. Die zet je gewoon bovenop een pan met koud water. Mandje met broodjes en deksel er bovenop, water aan de kook brengen en stomen maar! Ik gebruik zelf mijn instant pot met stoomfunctie. Hierin zit een rekje met daar bovenop een rvs mandje waarin de broodjes kunnen. Heb je alledrie de bovenstaande opties niet tot je beschikking dan kun je ook heel gemakkelijk een grote pan of grote wok met deksel gebruiken. Leg dan een kommetje op de kop op de bodem. Vul de pan met een laagje koud water (ongeveer tot 75% van de hoogte van de kom). Zet nu een schaaltje of bordje bovenop het kommetje en leg de broodjes hierop. Deksel erop en even checken of het water de broodjes niet raakt en je kunt stomen.

Stoom de broodjes 10 minuten en laat ze wanneer ze klaar zijn nog even 5 minuten in de pan met het vuur uit.

Vegetarisch koken | vegetarische recepten | plantaardig koken | vegan koken | vegan recepten | Meatless Farm producten | koken met vegetarisch gehakt van Meatless Farm | koken met plantaardig gehakt van Meatless Farm | Week zonder Vlees

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
gestoomde Chinese broodjes knotted buns
Gestoomde gevlochten bao buns met hoisin dip

Aziatische gestoomde bao buns komen in zoveel verschillende variaties. Lees verder

Sluiten