Aziatische gestoomde bao buns komen in zoveel verschillende variaties.
Zowel qua vorm (rond met een gladde bovenkant, rond met een open bovenkant, in de vorm van een soort sandwich (het lotusbroodje), maar ook wat betreft vulling (zoet, hartig, geen vulling, etc). Ik kwam deze gestoomde en gevlochten bao buns tegen en ik was gelijk verliefd op hun voorkomen. Ze heten in het Chinees huā juan en worden met name in Taiwan gegeten, mijn ouders (afkomstig uit Hong Kong) kennen deze bloemvormige gestoomde broodjes dan ook niet. Het deeg wordt opgerold en soms rollen ze er geblancheerde lente-ui doorheen. Maar de gestoomde buns worden ook plain gegeten. Ik denk een leuk alternatief voor het broodje met boter als je een Aziatisch diner organiseert. Mijn vriend miste een sausje/vulling, dus speciaal voor hem heb ik een dipsausje erbij gemaakt. Dus dat dipje is optioneel. Het is aan jou!
Dit heb je nodig voor gestoomde buns
7 buns | 20 minuten bereidingstijd | 20 minuten kooktijd | 1 uur en 5 minuten wachttijd
Voor het deeg:
- 160 gram warm water
- 5 gram suiker
- 3 gram gedroogde gist
- 300 gram bloem + extra om te bestrooien
Voor de hoisindipsaus:
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 1 theelepel mirin
- 1 theelepel tahini
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel rijstazijn
Verder nodig:
- 1 eetlepel arachideolie (of een andere geurloze olie)
- plastic folie
- deegroller
- kwastje
- scherp mes
- stoompan/stoommand
- bakpapier (in 7 vierkantjes van 5 cm x 5 cm geknipt)
Zo maak je de knotted buns
1.Maak eerst het deeg voor de bao buns. Meng hiervoor het water, de gist en de suiker in een kom. Laat staan totdat het goedje begint te schuimen.
2.Doe nu de bloem erbij en meng en kneed tot een glad en soepel deeg.
3.Wikkel het deeg in plastic folie en laat een uur rusten op kamertemperatuur.
4.Nadat het deeg heeft gerust verdeel je het deeg in zeven stukken van ieder ongeveer 55 gram.
5.Rol balletjes van de deegstukken, bestrooi met bloem en druk ze plat.
6.Rol het deeg uit tot een ovale lap met een dikte van ongeveer 2 mm.
7.Bestrijk het deeg met olie. Gebruik hiervoor een kwastje, keukenpapier of je vingers. Bestrooi het deeg vervolgens met een dun laagje bloem.
8.Rol het deeg vervolgens op tot een rol.
9.Snijd het deeg met een scherp mes over de lengte in tweeën en laat hierbij ongeveer 2 cm aan elkaar vast zitten.
10.Vlecht nu de twee deegslierten in elkaar.
11.Neem nu het deel van het deeg in je hand wat nog aan elkaar vast zit en rol het deeg vanaf hier op.
12.Wanneer je bij het einde van het deeg komt druk je het laatste deel plat en stop je dit onder de rol.
13.Maak de vorm van je gevlochten bun nog even wat mooier rond en leg je knotted bun op een vierkantje bakpapier.
14.Je kunt de broodjes op meerdere manieren stomen. Zo kun je de stoomoven gebruiken, maar je kunt ook een stoompan bovenop je gewone pan zetten. Ook kun je een rekje of kommetje onderin een pan zetten en hierop een bord of schaal zetten. Je kunt natuurlijk ook een traditionele bamboe mand op een pan zetten. Ik gebruik een instant pot met stoomfunctie.
Belangrijk is dat je begint met koud water en dat je een deksel op de pan doet. Stoom de broodjes 10 minuten totdat ze glanzend en puffy zijn. Laat de broodjes na deze 10 minuten nog even 5 minuten in de pan staan met het vuur uit en haal ze er dan voorzichtig uit. Pas op het kan heet zijn!
Je kunt de knotted buns gewoon zo eten, maar je kunt ze ook serveren met een dipsaus. Meng hiervoor alle ingrediënten van de dipsaus door elkaar en serveer de saus bij de gevlochten buns.
Ook interessant
- Tewatashi Sushi Amsterdam nieuwe sushi omakase van Japanse chef Yuji
- 7x banh mi (Vietnamese baguettes) eten in Amsterdam
- 5x de beste focaccia in Amsterdam
- 7x restaurants in Amsterdam waar je Sichuan food kunt eten
- Bisous is zwoel en sexy en je kunt er ook nog eens verdraaid goed eten
Recept gestoomde Chinese broodjes | bao buns recept | zelf bao buns maken | zelf gestoomde Chinese broodjes maken | knotted buns | gestoomde gevlochten broodjes | Chinese recepten | Aziatisch koken