Pop-up restaurant, tijdelijk concept is een blijvertje

Pop-up restaurant zijn tijdelijke restaurants.

Restaurants voor een dag, soms een paar dagen en andere pop-up restaurants worden voor een paar weken of zelfs een paar maanden opgetuigd.

Eerste pop-up restaurant

Het eerste pop-up restaurant in Amsterdam is alweer een tijdje geleden. Ik weet nog dat BAUT werd geopend. Het pand op de Wibautstraat ging weg of werd gesloopt en voordat het zover was werd er een tijdelijk restaurant in geopend: BAUT. Michiel van der Eerde durfde het aan de tijdelijke keuken te bestieren. Op de wand werd bijgehouden hoeveel dagen ze nog hadden voordat het pop-up restaurant werd opgedoekt. Uiteraard had dit nieuwe concept behoorlijk wat bekijks. Wat was dit? Een restaurant voor een periode? Wat het restaurant is maar even open? Wie doet dat nou? Huh dit restaurant gaat straks weer weg? Ik kan me de verbaasde reacties nog goed herinneren. Zelf vond ik het ook wel een spannend project. Want wie zit nou te wachten op een tijdelijk restaurant? Nou blijkbaar heel Amsterdam. Want al snel zat het eerste pop-up restaurant van Amsterdam avond op avond vol. En toen Het Parool recensent Johannes van Dam er ook nog eens een lovende recensie over schreef en ze een 10- gaf was het hek van de dam. Tout Amsterdam stond in de rij voor het tijdelijke restaurant.

bautamsterdamoost
BAUT, eerste pop-up restaurant van Amsterdam

Pop-up restaurant hype

En zoals bij iedere succesvolle formule krijg je uiteraard copy cats. Opeens werden pop-up restaurants een ding. Om de haverklap popten restaurants in de stad op. We kregen Foyer, Staets en BAUT begon rond te trekken door Amsterdam en opende op de Zuidas van Amsterdam, in West en in Oost om vervolgens voor een wat langere tijd zich te vestigen op de Spaarndammerstraat in Amsterdam West.

En ik weet nog heel erg goed hoe het artikel en de winactie over het eerste risotto pop-up restaurant in Amsterdam door het dak ging. Het bekende chefs duo De Costardi Brothers hadden namelijk een Michelinster en kwamen voor één avond koken voor een select groepje mensen. Ik schoof zelf aan maar mocht ook kaartjes weggeven. Duidelijk één van de meest trending pop-up restaurants ooit.

BAUT West Spaarndammerstraat Amsterdam
BAUT op de Spaarndammerstraat

Van pop-up naar permanent

En voor even leek het fenomeen pop-up restaurant een hype te zijn. Maar niets is minder waar. Want sinds de opening van de eerste pop-up volgden er nog veel meer. Ook kwamen er steeds meer pop-up restaurants die bestonden uit keukenteams zonder vaste locatie die vervolgens verschillende kitchen take overs deden. Een paar populaire nomade pop-ups waren zo populair dat ze een vaste locatie hebben geopend. Zo heeft Best Coast Taqueria een eigen tacorestaurant Flora geopend in het Bilderdijkpark, de bao buns van Bao Buns Amsterdam vind je permanent bij Bar Karakter op de De Clercqstraat en bij Baohuis en de ceviche met een Amsterdamse twist vind je bij Sjefietshe. Deze concepten waren zo populair dat ze inmiddels een vaste locatie hebben geopend.

Nieuwe pop-ups deze zomer

Pop-up restaurants are here to stay! En deze zomer zijn er weer een paar nieuwe tijdelijke restaurants die je zeker niet wilt missen. Zo heeft foodtruck Tjaps een pop-up restaurant geopend op het Veronicaschip. Is pop-up restaurant Vespucci op de Vespuccistraat in Amsterdam het restaurant waar chef Bobby Rust de scepter zwaait in de keuken en is het tofste pop-up restaurant op een dakterras Groovy Tables @Hoogtij Amsterdam terug.

Groovy Tables pop-up restaurant

Herman’s pop-up

Er is zelfs een tv-programma om het pop-up restaurant gebeuren gebouwd: Herman’s Pop-up Restaurant waarin koppels strijden naar de hoofdprijs: de plek van chef en maître vervullen in het pop-up restaurant van bekende tv-chef Herman den Blijker.

Het is duidelijk, pop-up restaurants mogen dan wel tijdelijke restaurants zijn die maar even blijven, het fenomeen zelf gaat voorlopig nog nergens heen.

Tags: pop-up restaurants \ wat is een pop-up restaurant? | Hermans pop-up | pop-up restaurant Rotterdam | tijdelijk restaurant

Translate»
Lees vorig bericht:
Rondreis Japan tips
Zo zag onze geweldige rondreis door Japan eruit

Ik ben gek op verre reizen maken. Lekker in een andere wereld duiken en kennis maken met een compleet andere...

Sluiten