Zo maak je deze leuke Kerstkoekjes (linzer koekjes)

Alleen al vanwege hun ‘looks’ vind ik deze Kerstkoekjes te gek.

Het zijn Oostenrijkse koekjes en doordat ze aan één kant open zijn kun je de vulling goed zien en dat staat wel heel erg gezellig 🙂

Dit heb je nodig voor de Kerstkoekjes

24 koekjes | 1 uur bereidingstijd 4 uur en 20 minuten wacht- en oventijd

Het koekjesdeeg:

  • 170 gram roomboter
  • 0,25 theelepel zout
  • 0,25 theelepel bakpoeder
  • 0,25 theelepel kardemompoeder
  • 0,25 theelepel gemberpoeder
  • 225 gram bloem
  • een halve vanilleboon
  • 120 gram light bruine suiker
  • een half ei (op kamertemperatuur)
  • 1 eigeel (op kamertemperatuur)

Verder nodig:

  • 3 eetlepels jam (glad geroerd)
  • bakpapier
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • handmixer, staande mixer of keukenmachine
  • oven
  • linzer koekjes uitsteekvorm

Zo maak je de Kerstkoekjes

1.
Smelt in een pan de boter totdat het licht is gebruind en notig ruikt (ongeveer 10 minuten). Doe de bruine boter in een grote kom en laat staan totdat het volledig is afgekoeld.

2.
Mix de bloem, het bakpoeder, het zout, kardemom en gember.

3.
Snijd de vanillestok door midden en schraap met een scherp mes de zaadjes uit één helft en doe bij de bruine boter. Voeg de bruine suiker toe en mix op gemiddelde snelheid tot een luchtig geheel.

4.
Doe het ei erbij en mix tot het ei is opgenomen. Doe het eigeel erbij en mix verder totdat het ei volledig is opgenomen. Mix vervolgens de helft van de bloem er doorheen. Tenslotte mix je de rest van de bloem er doorheen.

5.
Kneed het deeg nog een paar minuten met je handen totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Verdeel het deeg vervolgens in twee stukken. Rol ieder helft tot een bal en druk het plat. Wikkel ze in huishoudfolie en laat minimaal twee uur rusten in de koelkast.

6.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

7.
Haal één deegschijf uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

8.
Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot een deeglap van 3 mm. Steek met de uitsteekvorm zonder gat 24 koekjes uit en leg gelijk op een met bakpapier beklede bakplaat.

9.
Herhaal dit proces met de andere deegschijf, maar gebruik hiervoor de uitsteekvorm met uitsteekkern of gebruik een kleine uitsteekvorm om het midden uit te steken.

10.
Bak de koekjes 10 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.

11.
Haal de koekjes uit de oven en laat 30 minuten afkoelen.

12.
Doe een kleine theelepel jam op ieder koekhelft zonder gat en druk de koekhelften met gaten erop.

Ook interessant

Kerstkoekjes bakken | recept voor linzer koekjes | bruine boter Kerstkoekjes | bakken met Kerstmis

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Recept Christmas pudding
Zo maak je een traditionele Engelse Christmas pudding

Al jaren nemen mijn lief en ik ons weer voor om dit jaar écht een Engelse Christmas pudding te maken....

Sluiten