3 recepten voor kerstkransjes. Klassiek en twee keer met een Aziatische twist

 

Zelf kerstkransjes bakken is inmiddels een traditie geworden met Kerst. Ieder jaar bak ik stapels van deze krokante jongens. Ze gaan vanuit de oven zo de koektrommel in en iedere keer verbaas ik me er weer over hoe snel de bodem van het koekblik weer in zicht komt. Een goed teken lijkt mij. Dit jaar besloot ik een twist te geven aan de klassieke kerstkransjes, uiteraard een Aziatische touch. Na wat brainstormen kwam ik op het idee om naast de alom bekende kerstkransjes met kaneel en geraspte amandel kerstkransjes met zwarte sesam en een variant met kokos en een glazuur van limoen te maken. Zowel mijn vriend als alle vrienden en familie dat over de vloer kwam is aan de test onderlegd. Welke van de drie is het lekkerst? Hieronder de drie recepten. Maak ze alledrie en beslis zelf welke je het lekkerste vindt.

Zelf kerstkransjes maken recept

Recept klassieke kerstkransjes

Kaneel gaat door het deeg en de kransjes worden opgeleukt met amandelschaafsel. Kerstkransjes zoals je ze inmiddels wel kent.

Dit heb je nodig om zelf kerstkransjes te maken:

  • 200 gram bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 150 koude roomboter
  • 30 gram amandelschaafsel
  • bloem om te bestuiven

Verder nodig:

  • een deegroller (een wijnfles kan eventueel ook)
  • een bakpapier
  • kerstkransjes koekvorm
  • deegschraper
  • kwastje

Zo maak je de kerstkransjes

Zeef het bloem, de basterdsuiker en de kaneel boven een grote kom. Snijd het koude bloem in blokjes en wrijf het met je vingers tot een korrelig deeg. Vorm vervolgens een bal van het deeg, pak de bal in met huishoudfolie en zet het minstens een half uur in de koelkast zodat het kan rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkblad met boter en leg hierop de deegbal. Druk de bal plat en rol het met een deegroller tot een lap van ongeveer 3 mm dikte. Steek met de koekjesvorm kransjes uit het deeg. Verzamel de restjes deeg, vorm tot een bal en rol opnieuw tot een lap van 3 mm en steek hier weer nieuwe deegkransjes uit. Wanneer de uitgestoken blijven plakken op het werkblad kun je ze eraf wippen met een deegschraper. Leg de kransjes op een bakplaat met ongeveer 2 cm afstand van elkaar. Bestrijk met een kwastje de kransjes met melk en strooi wat amandelschaafsel op ieder kransje.

Schuif de bakplaat met deegkransjes in het midden van de oven en bak de koekjes in 15 tot 20 minuten goedbruin. Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat voordat je ze eraf haalt om op te eten, in de boom te hangen of in de koektrommel te doen.

Kerstrecepten koekjes

Recept kerstkransjes met zwarte sesam

Zwarte sesam is zo’n typische smaak dat je in de Aziatische keuken veel tegenkomt. Meestal bij zoete gerechten. Dus het leek me leuk om eens te kijken hoe het smaakt in een kerstkransje.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel zwarte sesam (+ extra voor de garnering)
  • 0,5 theelepel gemalen kardemom
  • 0,5 theelepel tahini
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 150 koude roomboter
  • bloem om te bestuiven

Verder nodig:

  • een deegroller (een wijnfles kan eventueel ook)
  • een bakpapier
  • kerstkransjes koekvorm
  • deegschraper
  • kwastje

Zo maak je de zwarte sesam kerstkransjes

Zeef het bloem, de basterdsuiker en de gemalen kardemom boven een grote kom. Maal de sesam fijn in een vijzel en voeg het toe aan het deeg. Meng vervolgens de tahini door het deeg. Snijd het koude bloem in blokjes en wrijf het met je vingers tot een korrelig deeg. Vorm vervolgens een bal van het deeg, pak de bal in met huishoudfolie en zet het minstens een half uur in de koelkast zodat het kan rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkblad met boter en leg hierop de deegbal. Druk de bal plat en rol het met een deegroller tot een lap van ongeveer 3 mm dikte. Steek met de koekjesvorm kransjes uit het deeg. Verzamel de restjes deeg, vorm tot een bal en rol opnieuw tot een lap van 3 mm en steek hier weer nieuwe deegkransjes uit. Wanneer de uitgestoken blijven plakken op het werkblad kun je ze eraf wippen met een deegschraper. Leg de kransjes op een bakplaat met ongeveer 2 cm afstand van elkaar. Bestrijk met een kwastje de kransjes met melk en strooi wat zwarte sesam op ieder kransje.

Schuif de bakplaat met deegkransjes in het midden van de oven en bak de koekjes in 15 tot 20 minuten goedbruin. Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat voordat je ze eraf haalt om op te eten, in de boom te hangen of in de koektrommel te doen.

Kerstkoekjes recept

Recept kokos-limoen kerstkransjes

Koekjes met een glazuurtje zien er altijd zo leuk uit. Deze kerstkransjes krijgen een glaze van limoen, een tikkie fris en zoet tegelijk.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram bloem
  • sap van halve limoen + 1 eetlepel limoensap
  • rasp van 1 limoen
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • 6 eetlepels poedersuiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 150 koude roomboter
  • bloem om te bestuiven

Verder nodig:

  • een deegroller (een wijnfles kan eventueel ook)
  • een bakpapier
  • kerstkransjes koekvorm
  • deegschraper
  • kwastje

Zeef het bloem en de basterdsuiker boven een grote kom. Doe het sap van een halve limoen, de helft van de limoenrasp erbij en de kokosrasp erbij. Snijd het koude bloem in blokjes en wrijf het met je vingers tot een korrelig deeg. Vorm vervolgens een bal van het deeg, pak de bal in met huishoudfolie en zet het minstens een half uur in de koelkast zodat het kan rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkblad met boter en leg hierop de deegbal. Druk de bal plat en rol het met een deegroller tot een lap van ongeveer 3 mm dikte. Steek met de koekjesvorm kransjes uit het deeg. Verzamel de restjes deeg, vorm tot een bal en rol opnieuw tot een lap van 3 mm en steek hier weer nieuwe deegkransjes uit. Wanneer de uitgestoken blijven plakken op het werkblad kun je ze eraf wippen met een deegschraper. Leg de kransjes op een bakplaat met ongeveer 2 cm afstand van elkaar. Schuif de bakplaat met deegkransjes in het midden van de oven en bak de koekjes in 15 tot 20 minuten goedbruin.

Meng ondertussen in een kleine kom het poedersuiker met 1 eetlepel limoensap tot een glazuur.

Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat. Smeer wat glazuur over de afgekoelde koekjes en strooi er wat limoenrasp overheen. Ze zijn klaar om te eten!

Kerstkransjes recept zelf maken met een Aziatische twist

Translate»
Lees vorig bericht:
Deze mini-docu over zes Nederlandse chefs wil je gewoon zien

 Een van de leukste dingen aan mijn werk is Read more

Sluiten