Super makkelijke en lekkere stoofpotjes

De dagen worden korter en kouder, een mooi excuus om lekker te cocoonen en om lekker in de keuken te rommelen. Met dagen zoals vandaag (nat, grauw en treurig) krijg ik altijd extra zin in winterse gerechten zoals stoofpotjes. Het fijne aan stoofpotjes is dat je maar een beetje voorbereidingstijd hebt en vervolgens de pan op het fornuis of in de oven het werk kan laten doen. Bijkomend voordeel: Je hele huis ruikt heerlijk!

Le Creuset stoofpan

Om de  klus te klaren zweer ik persoonlijk bij de stoofpannen van le Creuset, dat zijn gewoon de allerbeste braadpannen. De pannen hebben een dikke bodem en ze kunnen lekker in de oven (where the magic happens!).

Le Creuset Franse stoofpan gietijzeren de beste

Lamsstoofpot met een zoetzure saus

Dit stoofpotje is zo ontzettend makkelijk en snel te bereiden. Hij moet wel een tijdje in de oven (2 uurtjes), maar dan heb je wel een killer stoofpot op tafel staan.

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 1,2 kilo lamsstoofvlees (bijv. van de lamsbout) in blokjes van 3 cm bij 3 cm
  • 2 eetlepels bloem
  • Een halve ui (in ringen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, gekneusd en fijngehakt
  • Een klein stukje gemberwortel (ongeveer 1 cm), geschild en in reepjes gesneden
  • 2 kopjes ananassap
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • Knufje kerriepoeder
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels sojasaus

Zo maak je het lamsstoofpotje

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Doe de bloem in een kom en rol het vlees hierin totdat alle blokjes rondom bedekt zijn met een laagje bloem. Verwarm de oven in de braadpan. Bak het vlees snel rondom bruin. Haal het vlees weer uit de pan en zet apart.

Fruit de knoflook (niet bruin laten worden) en ui aan. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Voeg het vlees toe, zet het fornuis uit en zet de braadpan in de oven (met deksel). Na twee uur heb je een heerlijk stoofpotje. Lekker met rijst of een zoete aardappelpuree.

Lamsstoof Le Creuset stoofpan gietijzeren

Klassiek stoofpotje: Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is zo’n heerlijk klassiek stoofpotje dat altijd lekker is.

Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 800 gram runderlappen (in blokjes van 3 cm bij 3 cm)
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 grote winterpeen (in één vierde ringen)
  • 1 paprika (in grote blokken)
  • 2 rode uien (in ringen)
  • 4 grote zilveruitjes (of 8 kleintjes)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • Halve fles rode wijn
  • 4 grote takken peterselie (grof gehakt)

Stoofpotje boeuf bourguignon le creuset

Zo maak je de Boeuf Bourguignon

Bak de spekreepjes (zonder olie of boter) in de (le Creuset) braadpan bruin. Haal de spekreepjes uit de pan. Bak vervolgens het vlees in het achtergebleven vet van de spekjes rondom bruin. Schep het vlees uit de pan. Voeg alle overige ingrediënten (behalve de peterselie en de zilveruitjes!) toe en bak dit voor een paar minuten. Voeg het rundvlees en de spekjes toe. Laat dit vervolgens op laat vuur 2,5 uur stoven en klaar is je stoofpotje! De zilveruitjes en peterselie erbij en het kan op tafel.

Ik vind het lekker met een gepofte aardappel en een lekker sausje van kruidenkaas, bosui, een beetje mayonaise en mosterd.

Translate»
Lees vorig bericht:
Lekker eten restaurants Leidseplein Amsterdam
Leuke restaurants bij het Leidseplein

Een hapje eten bij het Leidseplein voordat je doorgaat naar de Paradiso, Pathé, Melkweg of waar dan ook? Uiteraard kun je...

Sluiten