Mooi Blauw is niet lelijk en best wel lekker

Op de een of andere manier is Indonesisch niet gelijk het allereerste waar ik aan denk als ik uit eten ga. Het is niet dat ik een lekker daging roejak met nasi op zijn tijd niet kan waarderen, maar blijkbaar zit de Indonesische keuken bij mij niet on top of mind.

Daarin kwam laatst verandering toen meerdere mensen over Blauw (niet te verwarren met Rons Blaauw Gastrobar een paar deuren verderop), ‘dé beste Indonees van Amsterdam’ begonnen. Nadat ook mijn collega al meerdere malen vertelde over haar goede ervaringen bij Blauw aan de Amstelveenseweg, besloot ik dat het toch eens tijd werd voor een avondje Indonesisch.

Het pand is groter dan ik had verwacht. Het restaurant bestaat uit twee ruimtes beneden en een bovendeel. Wij krijgen een rustig tafeltje boven bij de keuken toegewezen. Wat me direct opvalt is de relaxte en fijne sfeer bij Blauw. Dat komt vooral door de gezellig rood gekleurde wanden en het warme licht.

Indonesisch restaurant Blauw in Amsterdam

Het pand is groter dan ik had verwacht. Het restaurant bestaat uit twee ruimtes beneden en een bovendeel. Wij krijgen een rustig tafeltje boven bij de keuken toegewezen. Wat me direct opvalt is de relaxte en fijne sfeer bij Blauw. Dat komt vooral door de gezellig rood gekleurde wanden en het warme licht.

 We beginnen met een voorgerechtje. Zowel de loempia van vis (Loempia Pepesan Ikan) en de koekjes van koningskrab en garnalen (Aneka Laut Lilit) klinken aanlokkelijk. Hier heb ik nou altijd last van. Ik vind vaak alles op de kaart lekker waardoor ik niet kan kiezen. Gelukkig zit er een mede-twijfelaar aan tafel die de twee gerechten met mij wil delen. De loempia wordt geserveerd op een zeewiersalade en een lichte kerriesaus. De koningskrab koekjes komt op een bedje van pittige taugésalade met een chilisausje. Beide gerechten smaken ontzettend goed, maar de loempia wint het van de koekjes. De smaak is net wat verfijnder en het gerecht is net iets spannender en beter in balans.

Indonesisch bij restaurant Blauw in Amsterdam

En dan begint de parade van gerechtjes. Oftewel de rijsttafels. Een stoet van witte kanovormige schaaltjes komen voorbij. Binnen een mum van tijd staat de hele tafel vol. De serveerster legt uit wat er in de bakjes zit en ik probeer zoveel mogelijk hiervan mee te krijgen, waarvan ik uiteraard de helft mis. Aangezien we alle drie de rijsttafels die op het menu staan hebben besteld (twee maal vlees, vis en groente, éénmaal vega en éénmaal vis, garnalen en groente) hebben we zo’n allegaartje van gerechten voor ons staan dat er voor ieder wel wat tussen moet zitten.


Indonesisch bij restaurant Blauw in Amsterdam

Wat op tafel staat bevalt mij wel. Ik heb wel mijn favorieten, namelijk: de Babi Ketjap (zacht vlees in een lekker zoet en niet te zout sausje), Saté Kambin (aha geit: goed van smaak en wat is het mals!), de tofugerechtjes, geroosterde kokos (niet te zoet, maar ook niet te flauw), de pittige gehaktballetjes met een verrassend krokant korstje en de witvis in een zacht kokossausje. In het laatste sausje proef je heel licht de citroengras erdoorheen. Erg fijn!

Indonesisch bij restaurant Blauw in Amsterdam

Minder fan ben ik van de gekarameliseerde aardappelrasp (beetje klef en zacht), de Gado Gado (is sowieso nooit heel spannend) en de Rendang. Persoonlijk vind ik de Rendang wat aan de droge kant.

Indonesisch bij restaurant Blauw in Amsterdam


Wil je een keertje wat anders dan the usual Franse keuken of een hap pasta? Dan kan ik je Blauw zeker aanraden. Ga dan lekker voor een rijsttafel zodat je gezellig met elkaar de gerechtjes kunt delen. Waar je wel tegen moet kunnen is de explosie aan verschillende smaken. Ieder gerecht heeft weer zijn eigen smaak. De één heftiger dan de ander. Persoonlijk hou ik er wel van. Hou je er zelf niet zo van om smaken te combineren, dan raad ik je gewoon één hoofdgerecht aan.

Blauw
Amstelveenseweg 158-160
Amsterdam

Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag vanaf 18.00 uur
Zaterdag en zondag vanaf 17.00 uur

Leave a Comment

Translate»
Lees vorig bericht:
Staring at Jacob
Star(t)ing at Jacob

Vandaag gooide Staring at Jacob haar deuren open voor de allereerste Sunday Brunch. Blijkbaar zijn wij niet de enigen die...

Sluiten