&Samhoud Places chic zonder opsmuk

Soms heb je van die momenten dat je jezelf even echt culinair wilt laten verwennen. Jezelf volledig onderdompelen in de wereld van culinaire verrassingen. Waar anders kan dat beter dan bij &Samhoud Places? Waar chef Moshik Roth, de man van twee Michelinsterren, de scepter zwaait. De toko die de kritische test van Johannes van Dam doorstond, getuige de dikke vette 10 die ze kregen. Het decor voor de eerste documentaire over Johannes van Dam (overigens volledig gefinancierd door crown funding). En niet te vergeten de plek waar de talentvolle chefkok Roth en adviesbureau &Samhoud elkaar hebben gevonden in een mooi gezamenlijk concept. Daarnaast prijkt deze veelbesproken tent al enige tijd bovenaan mijn ‘must try’-lijstje. Ik offer me graag op voor een avond vol moleculaire kookprestaties.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Aan de ongezellige Oosterdokskade vind je &Samhoud Places. Via de onopvallende entree kom je terecht in de rustgevende lounge waar je de gastvrouw je verwelkomt. Neem de donkere wenteltrap en je komt in het restaurant uit. Een ruimte (kleiner dan ik had verwacht!) met veel glas en een waanzinnig uitzicht over de Piet Heinkade en het IJ.

Normaal gesproken moet je een rib doneren om de culinaire hoogstandjes van Moshik te mogen ervaren, maar ik heb één van de 4 gewilde tafeltjes voor de Iens diner dagen weten te bemachtigen en een drie gangenmenu kost ons ‘slechts’ 50 euro de neus. Goeie deal lijkt mij. Het menu ligt al op tafel en de serveerster licht toe.

‘We beginnen met een amuse van een perfect ei, vervolgens een festijn van bietjes en haring, gevolgd door duif dat ons volgens het menu in Marokkaanse sferen brengt en als zoete afsluiting een combinatie van koffie, caramel, passievrucht en vanille.’ Het komt ons nogal cryptisch over dus we laten ons gewoon verrassen. We besluiten een flesje Pouilly Fumé te bestellen, achterover te hangen en ons over te leveren aan de deskundige handen van Moshik.

Restaurant &Samhoud Places, culinair genot in Amsterdam


“Het eitje is een dag lang op precies 62 graden celsius gegaard,” vertelt de vriendelijke serveerster trots als ze het voorgerecht neerzet. “Wat resulteert in een perfect eitje”. Alleen het eigeel heeft het gered naar het bord. Gesteund door matbucha en de ras el hanout ligt het trots voor ons. Het is puur genieten. Ik geloof dat ik eigeel nog nooit zo intens heb beleefd. Heel zacht proef je de jonge blaadjes koriander en doorheen. Verder is het gerecht een plaatje om te zien. Wauw! Dit smaakt naar meer!

Restaurant &Samhoud Places, culinair genot in Amsterdam Restaurant &Samhoud Places, culinair genot in Amsterdam


En meer krijgen we. Allereerst in de vorm van het gerecht dat de naam heart biet heeft gekregen. Oftewel een mooi gerecht van bietjes en hartjes. Ik ben even in de war. Is dit nou het nagerecht? Ik zie namelijk een hart van witte chocolade en zoete hartschuimpjes. Verder een oubliehoorntje en een kommetje met…is dat ijs? Ik zie het goed en nee het is niet het dessert. Het zoete van de witte chocolade en het room is gecombineerd met haring. Ja, haring! Niet een combinatie die ik zelf zo snel zou bedenken. “U begint met het oubliehoorntje van rode biet gevuld met roomkaas, vervolgens gaat u naar de witte chocolade gevuld met haringeitjes om te eindigen bij het ijs van mierikswortel en rode biet”.

Ach ja, waarom ook niet? En ik kan je zeggen. Ja de combinaties klinken raar, maar het is werkelijk waar heerlijk. Zo bijzonder hoe de smaken perfect met elkaar in balans zijn. Het knapperige van de zoete rodebietenoubliehoorn en dan dat zachte van de roomkaas. Het zachte en het zoete van de chocolade met als tegenhanger de ziltige haringeitjes. Het schuimpje smelt letterlijk op je tong! In het ijs proef je de scherpe mierikswortel er precies goed doorheen wat weer goed wordt gecompenseerd door de friszoete rodebietpuree.

Wat krijgen we nu? Oh ja, de Anjou duif. Hmm ik heb weleens vaker duif gegeten en mijn ervaring is dat duif vaak te gaar wordt geserveerd waardoor het gortdroog wordt. Ik ben enigszins sceptisch, maar als ze ergens weten hoe ze duif moeten bereiden zal het toch wel hier zijn? En ik word zeker niet teleurgesteld want de duif is echt perfect gegaard. Nog rosé en daardoor mals en sappig. Geserveerd op een mooi wit krakelee bord en aan tafel nog even overgoten met jus van de duif. “De garnering bestaat uit 50 verschillende ingrediënten, dus ik raad u aan om steeds kleine hapjes van iets anders te nemen”, wordt ons verteld.

Ook hier weer bijzondere combinaties zoals zeekraal en mini artisjok. Maar alles klopt en ik weet niet wat lekkerder is, het gevogelte of de boterzachte aardappelroom dat ernaast geserveerd wordt? Het is duidelijk dat we beiden ontzettend genieten van de kunstwerkjes die ze bij ons op tafel toveren.

Restaurant &Samhoud Places, culinair genot in Amsterdam


Hoe fijn is het dan om dit fantastische maal te mogen afsluiten met een crème Catalana. Uiteraard niet zomaar een Spaans roomfestijn, deze versie wordt vergezeld met gedroogde brownie, kletskoppen van lijnzaad en caramelsaus. Het is even opvallend stil aan tafel…

Op geen enkel front ben ik teleurgesteld. De gerechten waren subliem, de wijnen vol karakter en de bediening zoals ik het graag heb. Super alert, maar niet té aanwezig en niet arrogant wat je wel vaak hebt in sterrententen. We hebben één van de serveersters ook gevraagd naar hoe het was om de cast van “De keuken van Johannes” over de vloer te hebben. “Je zult het restaurant niet meer terug herkennen!” “Alle foto’s moesten van de wand en er was één grote kastenwand voor de ramen geplaatst, maar het was heel bijzonder”.

Onderweg naar beneden komt Mr. Roth himself nog even polsen of we een leuke avond hebben gehad. We kunnen niet anders dan “Ja” zeggen. Want ik kan werkelijk waar niets negatiefs over deze avond bedenken. Ben zo’n gelukkig mens dat ik hem zelfs bijna wil knuffelen, maar ik heb me ingehouden.

&Samhoud Places
Oosterdokskade 5
Amsterdam

Openingstijden:
Dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 1.00 uur
Zaterdag van 15.00 uur tot 1.00 uur

Leave a Comment

Translate»
Lees vorig bericht:
Hotel De Goudfazant in Amsterdam Noord
Hotel de Goudfazant hotspot in Amsterdam Noord

Als je het terrein van Noord 6 waar Hotel De Goudfazant zit oprijdt denk je dat je terecht bent gekomen...

Sluiten