Nieuwe Indonesische afhaal in Amsterdam Oost met verslavend lekkere rijsttafel en snacks

Aan Indonesische (afhaal)restaurants geen gebrek in Amsterdam, maar de kwaliteit wisselt nogal. Ik heb menig gortdroge rendang en knoerharde tempeh in pittige saus mee naar huis gesjouwd. Ik kan je vertellen dat ik daar niet blij van word. Waar ik wel immens gelukkig van word zijn de Indonesische gerechten van het zojuist geopende Toko Bersama op de Eerste van Swindenstraat in de Indische Buurt. Afgelopen donderdag opende deze Indonesische afhaalrestaurant voor het eerst haar deuren in Amsterdam Oost. Komt de naam je enigszins bekend voor? Dat kan heel goed, want eigenaar John Lie heeft al een vestiging op de Bilderdijkstraat in Amsterdam West. De wens voor een tweede Toko Bersama bestond al langer, maar de vereiste van een zaak met keuken was blijkbaar toch lastiger dan gedacht. Maar pal in de tweede coronagolf is het hem toch gelukt een pand te vinden dat voldoet.

Toko Bersama Eerste van Swindenstraat Amsterdam Oost

Het is de tweede dag van Toko Bersama in Amsterdam Oost als ik binnen hop. De zaak is keurig en overzichtelijk ingericht. Links de vitrine met verse en huisgemaakte lekkernijen. Recht voor me de kassa en een tweede vitrine met Indonesische snacks zoals lemper en spekkoek. ‘In onze vestiging in West kun je zien hoe ze vers gemaakt worden,’ vertelt John. Ook weet hij te vertellen dat sommige snacks door Indonesische thuiskoks worden gemaakt. Gewoon in hun eigen keukentje, de huisgemaakte snacks worden vervolgens bij Toko Bersama langsgebracht door de makers. Hoe leuk is dat!

John: ‘Iedereen is zo aardig hier in Oost. De buurman heeft al een bloemen gebracht en mensen steken hun hoofd om de hoek om ons succes te wensen.’ Dat de buurt inderdaad blij is met de komst van deze nieuwe toko blijkt wanneer een van de buren binnenstapt. ‘Ik ben zelf Indonesisch en nu heb ik eindelijk een plek om de hoek om Indonesische gerechten en ingrediënten te kopen,’ jubelt het kleine vrouwtje.

John kruipt achter de counter om allerlei heerlijkheden in bakjes voor mij te scheppen. ‘Noodles, witte rijst, rendang…sayur lodeh…altijd lekker,’ vindt Lie. Wanneer hij wat knoeit tijdens het opscheppen komt er gelijk een stukje keukenpapier aan te pas om ervoor te zorgen dat alles net zo blinkt als toen ik aankwam. Ook de keuken waar ik even een kijkje in mag nemen is opvallend netjes en schoon. Het is duidelijk dat deze zaak met zorg is ingericht en wanneer John vertelt over zijn gerechten en zijn zaken schitteren zijn ogen van trots. ‘Ik heb express de keuken semi-open gehouden, zo kun je zien wat daar gebeurt.’ Ik werp even mijn blik op het keukenteam dat bestaat uit drie Indonesische koks (vrouwen en mannen) die vol enthousiasme satétjes staan te maken.

Terwijl John steeds meer bakjes vult met allerlei Indonesische klassiekers krijg ik steeds meer trek. Als het net zo goed smaakt als het eruit ziet komt het allemaal goed.

Eenmaal thuis begin ik eerst met de gefrituurde loempia. Daar crave ik al naar sinds dat hij in het takeaway zakje verdween. Ik word getrakteerd op een goed gevulde rol met kip en veggies waarbij de taugé nog een beetje knapperig is. Extra fijn, de buitenkant van de loempia is krokant zonder te vet te zijn. Top snack!

Op naar de rijsttafel. De gerechtjes zijn ieder apart verpakt in plastic bakjes. Dus het risico op vermengen van geuren en smaken is nihil. Het enige wat we hoeven te doen is de deksel eraf wippen, wat gaatjes prikken in de folie en even in de magnetron. Super easy dus. En voor we het weten staat er een geurige collectie van Indonesische gerechten op tafel.

Voor mij is de rendang altijd een goede graadmeter is hoe goed een rijsttafel is. En deze langzaam gegaarde rundvlees in kokos en kruiden van Toko Bersama is ontzettend fijn. Het rundvlees is mooi mals en de kruiden en kokos goed in balans. We hebben nog zo’n goedgelukt rundvlees gerecht: Daging Blado. Hier is de rundvlees klein gesneden en roergebakken met rode peper, tomaten, en citroengras. Wat een warme comforting smaken. Een top gerecht.

Het fenomeen ‘gerechtjes delen’ of shared dining zoals het hip wordt genoemd is voor mij en mijn Chinese familie dé manier om te eten. Zelfs wanneer ik pre-coronatijd met mijn ouders uit eten ging schuiven we onze bordjes naar het midden zodat we er met z’n allen van kunnen prikken. Key voor een geslaagd met-z’n-allen-ervan-eten-principe is dat de gerechten ieder hun eigen smaak hebben. Twee kipgerechten? Prima, maar dan wel ieder met een geheel eigen identiteit. En dat is bij de rijsttafel van Toko Bersama helemaal dik in orde. Ik heb een kip met honing en sesam en een pulled chicken. De kip met sesam is iets krokant en zoet terwijl de pulled kip juist een hele mooie citroengras smaak heeft. Verder hebben we onder andere een heerlijke tempeh met sambal goreng, goed gelukte spruitjes in gurih in een tikkie pikante saus en garnalen in een pittige tomatensaus.

Ik ben verslaafd aan de balisaus, wauw wat een smaakbom. Pittig, zoet, zuur en zout tegelijk. Hiervan wil ik emmers om overal bovenop te smeren. En ook de zoet pikante aubergine (tumis terong) is een heerlijke umamifestijn. Beetje van die mooie geraspte kokos met een vleugje zoet er bovenop en je hebt een feest op het bord.

Toko Bersama is een hele fijne zaak om Indonesisch eten af te halen. De gerechten zijn van hoge kwalitatief en de smaken zo prachtig intens en mooi in balans. Daarnaast heb je al een rames menu vanaf €8,50. En vanaf daar kun je het zo gek (of geweldig) maken zoals je zelf wilt.

Toko Bersama
Eerste van Swindenstraat 423
Amsterdam Oost
Lunch | diner | takeout | delivery
Afhalen | delivery

Liever je Indonesische maaltijd thuisbezorgd krijgen? Toko Bersama bezorgt ook via Thuisbezorgd.nl, Uber Eats en Deliveroo.

Openingstijden Toko Bersama:
Maandag tot en met zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur

Plan je route naar Toko Bersama


Tags: Indonesisch eten afhalen | Indonesische rijsttafel afhalen in Amsterdam Oost | nieuwe Indonesische toko in Amsterdam Oost | Indonesisch afhaalrestaurant Eerste van Swindenstraat Amsterdam Indische Buurt

Translate»
Lees vorig bericht:
Ramenrestaurant Amsterdam KAZE Ramen House de Pijp nieuw
KAZE Ramen House nieuwe ramenzaak op de Albert Cuyp in Amsterdam

KAZE Ramen House is een nieuw ramenrestaurant in de maak in de Pijp! Lees verder

Sluiten