Eindelijk een echte Napolitaanse pizzabakker in Amsterdam

Een goede Napolitaanse pizza scoor je hier.

nNea Pizza bakt sinds hun knalgele bakbeest vanuit Italië is gearriveerd stiekem al behoorlijk wat pizza’s.

nNea Pizza Amsterdam pizzaoven

‘We hebben de afgelopen tijd al behoorlijk wat vrienden en familie over de vloer gehad om te testen,’ vertelt Janice me als we ons gisterenavond met een paar foodies verzamelen bij de nieuwe pizzabakkerij op de Bilderdijkstraat om dan eindelijk te mogen proeven van de pizza’s. Sinds dat ik hoorde over hun komst stalk ik ze namelijk al en nu mag ik dan eindelijk van hun pizza’s knabbelen. Haar vriend Vincenzo Onnembo is het bekende gezicht achter nNea. Hij eindigde tussen de laatste tien tijdens de Pizza UNESCO wedstrijd en schijnt waanzinnige pizza’s te bakken.

nNea Pizza Amsterdam Vincenzo Onnembo
Pizzabakker Vincenzo in zijn element

Wijnen uit Campanië

Ik ben net een paar seconde binnen en ik heb al een glaasje bubbels in mijn handen. Mousserende wijn uit Campanië, een relatief onbekende wijnstreek rondom Napels. Dit is een gebied met veel vulkanische grond, maar ook invloeden van de zee en veel zonuren en dat natuurlijk bijzondere dingen met de druiven. En dat gaan we vanavond proeven. Speciaal voor deze avond is de sommelier vanuit Campanië overgevlogen om ons wat meer te vertellen over de wijnen, maar vooral ook zelf te laten ervaren. Voordat we aan de pizza’s gaan krijgen we eerst nog een hapje van gefrituurd pizzadeeg belegd met een runderragout.

nNea Pizza Amsterdam gefrituurd pizzadeeg hapjes
Deze hapjes zijn goddelijk

Wauw zo lekker, voor ik het weet heb ik drie van die dingen achter de kiezen. Een goed begin van de avond.

nNea Pizza Amsterdam restaurant

Daarna verhuizen we naar de tafel en wordt ons een glas witte riserva wijn geschonken: Bianco di Bellona van Tenuta Cavalier Pepe. En deze fruitige mineralige wijn past perfect bij ons voorgerecht.

nNea Pizza Amsterdam Italiaans restaurant
Zwart brood met pulpo

Zuurdesembrood gemaakt van zwart deeg (24 uur gefermenteerd met inkt) met hierop pulpo en een saus van tomaat. Wauw dit is bijzonder en bijzonder lekker. Vincenzo ziet koken en het bakken van pizza’s als chemie en speelt dan ook met ingrediënten en verhoudingen. We verplaatsen ons naar zijn mengmachine zodat hij wat kan vertellen over het maken van pizzadeeg.

nNea Pizza Amsterdam pizzamaken

Pizza science

Onnembo ziet het pizzamaken als een kunst, een spel dat iedere dag weer anders is. De luchtvochtigheid en de temperatuur zijn bepalend voor hoe de gist en het deeg zich gaan gedragen. Hij heeft dusdanig lang geoefend en getest dat hij inmiddels weet hoeveel hij van alles moet gebruiken om het perfecte deeg te maken. Verderop ligt er een berg met pizzadeeg welke we allemaal mogen portioneren (exact 280 gram) en mogen vormen tot een deegbal. Hij doet het even voor.

nNea Pizza Amsterdam eten
Hoe mooi is dit deeg?
nNea Pizza Amsterdam pizza's
nNea Pizza Amsterdam
nNea Pizza Amsterdam Bilderdijkstraat

Zoals Vincenzo en één van de andere pizzabakkers het doen ziet het er supermakkelijk uit. Ik pak vol goed moed mijn zorgvuldig geportioneerd stukje deeg en begin er een bal van te vormen, maar het plakt aan alle kanten en er zit meer deeg op mijn hand dan aan het deel dat straks een bal hoort te worden.

nNea Amsterdam pizza restaurant West pizzabakken
nNea Amsterdam pizza restaurant West bySam

Het is hopeloos en uiteindelijk is het de pizzachef die iedereen helpt aan een mooi gevormde bal. De deegbal gaat in een bakje met een dekseltje en we krijgen hem mee naar huis om er de volgende dag thuis een pizza van te bakken. Het deeg moet namelijk 38 uur rijzen. Één van de redenen dat hun korst zo onwaarschijnlijk goed is.

nNea Amsterdam pizza restaurant West hotspot

Pizza’s uit Napels maar dan met een twist

Eindelijk mogen we pizza’s eten. Yay! Terwijl we aan tafel zitten vist Vincenzo de eerste pizza uit zijn pizzaoven dat verdacht veel weg heeft van een Minion. Hij houdt de versgebakken pizza in zijn ene hand in de lucht zodat iedereen em kan zien. Man man wat een plaatje. In zijn andere hand houdt hij een gouden schaar in de lucht. Ik zag deze schaar al eerder liggen, maar kon em niet plaatsen. ‘We snijden onze pizza’s niet, dat vinden we zonde. We geloven dat je daarmee het hele deeg ruïneert. Wij knippen de pizza! Omdat de pizzakorsten bij nNea Pizza zo bizar fluffy zijn knip je de korst dus eerst van bovenaf in om vervolgens de schaal horizontaal te houden en zo de bodem te kunnen knippen. In vier en eventueel in zes stukken en daarna dubbelvouwen en naar binnen schuiven.

nNea Pizza Amsterdam Oud-West
nNea Amsterdam pizza restaurant West Vincenzo
nNea Amsterdam pizza restaurant West fluffy korst
Vincenzo gaat rond met zijn demo pizza zodat we aan de korst kunnen voelen

Na deze demo mogen we zelf pizzaknutselen met de blauwe scharen die voor ons liggen en daarna is het pizza eettijd!

Meerdere soorten pizza komen er voorbij. Allereerst een quatro pomodori met vier verschillende tomaten. Groene onrijpe tomaten, gele, semi gedroogde en rode tomaten. De tomaten groeien in de vulkanische grond bij Napels en dat zorgt voor kleine smaakbommetjes. En wauw die korst! Inderdaad mega fluffy, maar ook zo’n fijne textuur en smaak. Ik ruik eraan, wat een geur! Ben je een pizzakorsten-laten-ligger? Dat zou zomaar anders kunnen zijn bij nNea.

nNea Pizza Amsterdam quatro pomodori
Quatro pomodori

Er volgen nog meer pizzavarianten. Mijn favoriet is de pizza met kabeljauw, olijven, gefrituurde kappertjes en fior di latte di Agerola en peterselie-citroenolie. De smaken kloppen gewoon en hij is zo heerlijk hartig.

nNea Pizza Amsterdam beste
Margherrata met San Marzano tomaten, stracciata en pesto van basilicum en basilicum
nNea Amsterdam pizza restaurant West lievelings
Cabo Noord: de gruwelijk lekkere pizza met kabeljauw

Echt deze pizza’s. Hier word ik zo gelukkig van. Heerlijke wolkjes van deeg getopt met mooie verse producten en met zoveel liefde bereid. Geweldig!

nNea Amsterdam pizza restaurant West
Pizza met een crème van borlottibonen, guanciale, provola di Agerola, aardpeer en verse oregano

De sommelier schenkt bij iedere pizza een bijpassende wijn en ook een biertje van Two Chefs Brewing.

Om de avond af te sluiten krijgen we nog een tiramisu en een limoncello en voldaan ga ik op mijn fietsje naar huis. Ik heb zeker genoeg gegeten, maar ik heb absoluut geen zware pizzabuik. Op de een of andere manier vallen de pizza’s bij nNea niet te zwaar.

nNea Amsterdam pizza restaurant West tiramisu

Dit zou zomaar één van mijn favo pizzaspots van Amsterdam kunnen worden. Ik kom hier zeker terug. nNea is vanaf vanavond open for business.

nNea Amsterdam pizza restaurant West nieuw
nNea Amsterdam pizza restaurant West

nNea Pizza
Bilderdijkstraat 92
Amsterdam West | Oud-West
Diner

Openingstijden:
Dinsdag tot en met donderdag van 17.30 uur tot 22.30 uur
Vrijdag en zaterdag van 17.30 uur tot 23.30 uur
Zondag van 17.30 uur tot 22.30 uur

Je kunt niet reserveren bij nNea Pizza.

[mapsmarker marker=”98″]

Translate»
Lees vorig bericht:
Amsterdam Ramen Festival 2020
Ze maken de noedels voor Ivan Ramen en Momofuku, maar wist je dat je hun noedels ook in Amsterdam kunt eten?

Hoe word je zo goed in het maken van noedels dat wereldberoemde chefs je noedels gebruiken? Lees verder

Sluiten