Offroad rijden in de Landrover

Of ik offroad wilde rijden met een Landrover. Nou daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken. Hoe cool is dat! Vier blinkende Landrover Evoques stonden klaar voor ons om zich door ons naar Kerkdriel te laten rijden waar de Landrover Experience is.

IMG_6042

We komen aan bij een prachtige locatie aan het water met een houten huisje met een hoog Indiana Jones gehalte. Wat een top plek! We doen een borreltje met Julia Samuël (bekend van Veronicas tv-programma De Heilige Koe) en het Landrover Experience team, pakken wat lekkers van het buffet en schuiven vervolgens aan met ons bordje aan tafel.

Drive Against Malaria

Terwijl we knabbelen aan een lekker landelijk broodje vertelt Julia over haar mooie project Drive Against Malaria. We hangen met z’n allen Julia’s lippen als ze ons openhartig vertelt over dit bijzondere project dat ze 26 jaar geleden is gestart. Ze had bedacht dat ze een documentaire wilde maken over hoe je Afrika kunt doorkruisen met een auto. De Engelse David Robertson had ervaring hiermee en liet haar meereizen. “Kwam ik daar: Blonde meid en op van die hakjes. Hij moet wel gedacht hebben, vertelt ze lachend.”  Tijdens haar reis zag ze tig mensen (vooral kinderen) die besmet waren met Malaria en waartegen de overheid helemaal niets deed. Terwijl een kind al van de dood gered kan worden door slechts drie dagen (?!) medicatie te krijgen. Ze besloten hier samen wat aan te doen. En zo begon hun strijd tegen deze vreselijke dodelijke ziekte.

IMG_6071

Life saving Landrover

Met een Landrover volgeladen met muskietennetten en Malariapillen klommen ze via modderpaden en andere non wegen naar verlaten dorpjes in de rimboe van o.a. de Centraal Afrikaanse Republiek. Want tja deze 4×4 kan komen waar andere motorvoertuigen het laten afweten. Wist je bijvoorbeeld dat de allereerste kennismaking met een auto voor 70% van de wereldbevolking met een Landrover is. Bizar toch?

En zo reizen ze dus van dorp naar dorp met innovatieve tests waarmee ze in een mum van tijd weten of een kind is besmet.   Ze komen dan direct in actie door de pillen toe te dienen en zo vertelt ze ook hoe ze kinderen die al in coma waren geraakt een uur later weer zag rondrennen. Kijk dan weet je dat je goed werk verricht.

Zo reist ze dus meerdere keren per jaar naar Afrika af of Malaria te bestrijden. Ieder vrachtschip met pillen vangt Julia zelf op en ze zorgt er eigenhandig voor dat ze goed terecht komen.

 

Rijden met die hap

En vandaag krijgen wij dus de kans om als car loving ladies zelf te ervaren hoe het is om ver weg van het asfalt in een Landrover te rijden. Vijf verschillende Landrovers in zo’n twee uur tijd, dus lekker afwisselend.

Gelukkig krijg ik een deskundige Landrover- en offroadrijder naast me. Want als het aan mij had gelegen was ik vol gas het modder in gereden, maar vandaag rijden we in de eerste (en bij hoge uitzondering in de tweede) versnelling. Zo langzaam mogelijk luidt het devies. Slik, dat is even wennen. Maar al rijdende kom ik erachter dat het zeker verstandiger is om dit sukkelgangetje aan te houden.

IMG_6124

Het is bizar wat voor slimme auto de Landrover is. Zo ‘weet’ de auto bijvoorbeeld dat hij moet afremmen omdat hij op een steile helling naar beneden rijdt. En is hij in staat zijn kracht van het ene wiel naar de andere te geleiden als het nodig is. Dit rough terrein overwinner klautert zelfs uit de diepste modderige kuilen.

IMG_6273IMG_6274

Ook mag ik de kostbare en loodzware wagen op een rots (a.k.a. de Toblerone) rijden zodat ik lekker op twee wielen balanceer. Mijn sidekick is ook nog zo vriendelijk om even uit te stappen en de auto met mij erin heen en weer te wiegen. Een bijzondere ervaring kan ik je vertellen.

IMG_6171

Mijn favoriet van de dag: De Defender. Dit is geen auto meer, dit is een monster! Bij deze wagen is het gewoon starten, in z’n één zetten, beetje gas en koppeling los. Verder doet hij het zware werk. Gewoon voetjes van de pedalen en een beetje bijsturen als het nodig is, want eigenlijk doet de Defender dit ook nog voor je. Wat een geweldige wagen is dit!

IMG_6272landroverexperienceIMG_6263IMG_6223IMG_6315

Op een gegeven moment neemt Julia plaats naast mij op de achterbank en kletsen we nog even verder over haar bijzonder project. Je ziet dat het haar naar de hart gaat en dat ze ook zo dankbaar is dat ze net heeft gehoord dat Malaria ‘under control’ is op een van de plekken in Centraal Afrika waar ze veelvuldig is geweest. Dat dit project niet altijd zonder horten of storten gaat blijkt uit het feit dat ze ooit 4 dagen gegijzeld zijn geweest. Dat doet ook wat met je. Vier dagen met een loper of je hoofd zonder eten en drinken. Gelukkig is het ze gelukt om te ontsnappen en heeft het ze niet minder gedreven gemaakt.

Na een drankje en een borrelhapje stappen we weer de auto in richting Amsterdam. Met niet alleen wat extra offroad ervaring, kennis van de Landrover, maar vooral ook een bijzonder verhaal rijker ga ik naar huis. En nu natuurlijk sparen voor deze een van deze gave wagens.

Julia Samuel

Alle financiële middelen om dit project te kunnen runnen moeten Julia en David zelf bijeen sprokkelen. Landrover is al jaren een trouwe en gulle sponsor.

Wil je Drive Against Malaria steunen? Via de website kun je geld doneren of je kunt je gift overmaken op rekeningnummer 69.93.98.398 tnv Stichting Drive Against Malaria IBAN: NL13FVLB 0699398398.

Translate»
Lees vorig bericht:
The Duchess Amsterdam Spuistraat
THE DUCHESS Amsterdam lunchen in mooie omgeving

Poepie chic is het, THE DUCHESS Amsterdam. Veel marmer, gouden details, ornamenten en een lampenpartij waar je u tegen zegt....

Sluiten