Onigiri YA brengt Japanse hit naar Amsterdam

Onigiri YA! werd mij een tijdje terug al getipt door één van mijn volgers. ‘You have to try this place,’ drukte ze me op het hart.

Toen werd ik afgeleid door heel veel andere food spots, maar het bleef altijd een beetje in mijn achterhoofd. Gisteren had ik een ernstig hangry gevalletje en kwam praktisch langs deze kleine Japanse eetwinkel, dus het moest zo zijn, ik ben binnengerold.

Binnen is het droog en warm, een mooie plek om te schuilen van de kou en regen buiten. ‘Is it raining?’ Vraagt Takayuki, de Japanse eigenaar me die van achter de counter opduikt. Het opent gelijk het gesprek. Ik wil natuurlijk alles weten over deze Japanse hartige snack.

Zo leer ik van hem dat het woordje ‘ya’ winkel betekent in het Japans. And that there’s no such thing as sushi rice. Je hebt gewoon rijst. Ok! En die rijst stoom je en kook je niet.

Onigiri Ya Amsterdam Japanse winkel

Onigiri’s zijn Japanse rice balls met een hartige kern. ‘The salmon is the most popular,’ vertelt Takayuki me. En natuurlijk wil ik die ook. Ik snap er niets van want wacht geduldig tot de rijstbal mijn kant op komt, maar het is self service haha. Ik krijg van hem een rood dienblaadje in mijn handen en wil zijn favorieten horen. De kip vind hij zelf erg lekker en de kombu.

Onigiri Ya Japans Amsterdam

Met mijn onigiri zalm en een bekertje groene thee installeer ik me aan één van de kleine tafeltjes. ‘There’s also miso soup.’ Die Japanse soep kun je dus zelf scheppen uit de grote soeppan. Net wanneer Takayuki vertelt over hoe met name toeristen die de Japanse rice balls wél kennen bijna struikelen om hier een snack te bemachtigen en Nederlanders nog rustig kennis aan het maken zijn met deze Japanse versie van de boterham met kaas, wordt het opeens rete druk. Het smalle zaakje staat opeens vol met hongerige eters. Is een smaak op, dan duikt Takayuki zijn keukentje in om het vers te maken. Want alles maakt hij zelf. Hij rookt zijn eigen zalm, frituurt zijn eigen kip en shaped de rijstballen met de hand. De rijst wordt gestoomd en aan de buitenkant gezouten. Er gaan verder geen conserveringsmiddelen in, wat wel vaak wordt gedaan in onigiri’s in de supermarkt.

Terwijl ik langzaam mijn zalm onigiri weg hap kijk ik hoe iedereen zich langs elkaar schuifelt om soep te pakken en hun dienblaadje vol te laden met de piramidevormige rijstbaaltjes. Het heeft wel wat. En de gerookte zalm is niet normaal lekker. Een onigiri chicken karaage gaat er dan ook snel achteraan. De gefrituurde kip is fijn, maar de zalm is meer mijn ding.

Ook als je je voorraadkastje wilt aanvullen met wat Japanse items zoals rijst, wasabinoten of Japanse kit kats zit je bij Onigiri YA! goed. Verder vind je er ook Japans ijs en Japanse drankjes.

Ik zou zeggen, pop by. Het is gewoon super leuk om een Onigiri te proberen en het is te gek om even tussen de Japanse food en drinks te neuzen.

Onigiri YA!
Ferdinand Bolstraat 37
Amsterdam
Ontbijt | lunch | brunch | snack | diner | take out

Openingstijden:
Maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”275″]

Translate»
Lees vorig bericht:
Thai Go Go Bar Amsterdam
Boi Boi krijgt jonger zusje Thai Go Go Bar

Voor wie maar niet genoeg kan krijgen van Thai streetfood spot Boi Boi op de Dapperstraat heb ik wel heeel...

Sluiten