JŪKU Ramen is ideaal voor je ramen fix (PERMANENT GESLOTEN)

JŪKU Ramen ging een paar weken geleden stilletjes open op de Leidsekruisstraat.

Het smalle zaakje bevindt zich op nummer 19 en is een verademing tussen al die schreeuwerige steakhouses en goedkope Italiaanse tentjes. Een goede optie om te onthouden als je in de buurt van het Leidseplein bent en opeens trek krijgt.

Juku Ramen Amsterdam centrum nieuw
Voorin de zaak vind je lage tafeltjes, maar je kunt ook ramen slurpen op een barkruk.

Jūku Ramen in Amsterdam Centrum

Wanneer we ons geïnstalleerd hebben op een barkruk aan de hoge tafel bestuderen we de menukaart. Er zijn twee basissoepen waar je uit kunt kiezen: een romige tonkotsu (gemaakt van 100% varkensbotten die twaalf uur lang op het vuur hebben gestaan) en een vegan met hierin zonnebloempitten, miso en veggies. Beide basis ramen komen met basis toppings, maar je kunt ze ook oplekkeren met allemaal verschillende toppings zoals menma, ajitsuke egg (ingelegd eitje), kikurage etc. Of je kunt jezelf extra verwennen en één van de aanbevolen ramen kiezen.

Eigenaresse Laurie komt even gezellig bij ons aan tafel staan en ik vraag haar of ze ook Japanse sides gaat serveren. Ze vertelt ons dat ze altijd in ontwikkeling zijn. Als ze snacks gaan serveren willen ze die het liefst allemaal zelf maken. De focus is nu ramen.

JUKU Ramen Japans restaurant Amsterdam Leidseplein

Japanse chef

Vanaf mijn barkruk heb ik goed zicht op de uit Noord-Japan afkomstige chef Haruki Harada en zijn team. Zoals bekend, zijn Japanners perfectionistisch en ook chef Harada streeft naar alleen het beste. Laurie: ‘Hij is niet snel tevreden en heeft er alles aan gedaan om de vegan ramen net zo mooi dik te krijgen als een normale tonkotsu. Het geheim van de romige structuur is zonnebloempittenboter.’ Ik ben waanzinnig benieuwd naar deze vegan broth. En voor vleesliefhebbers zoals wij is het ideaal dat er ook een not so vegan optie is van deze plantaardige broth (met chashu en varkensvet).

Tonkotsu vs vegan

We krijgen wat pickled daikon om onze smaakpapillen wakker te schudden. Een welkome snack, want ik hou zo van deze Aziatische radijs. Vervolgens verschijnen de dampende kommen met ramen op tafel.

Ramenrestaurant JUKU Amsterdam Centrum

De tonkotsu heeft een mooie diepe smaak, twaalf uur koken loont zeker. Ook is de broth mooi romig en dik zonder te vettig te zijn. Ik ben fan van de rokerige smaak van de chashu en helemaal weg van de kikurage, want wat geven deze dun gesneden boomoren een heerlijke textuur aan het gerecht! Ook het perfect gegaarde ei en mooi dun gesneden bosui doen me goed.

Ramenrestaurant Juku Amsterdam centrum

De noodles bij JŪKU Ramen zijn plat en krullerig. Het fijne hierin is dat de bouillon er als het ware een beetje aan blijft plakken. Dat maakt een slurp van de noedels extra belonend. Persoonlijk vind ik de noedels in de vegan broth net wat meer tot hun recht komen omdat ze daar wat voller aanvoelen in de mond en ook meer bite lijken te hebben. Maar aan de overkant van de tafel klinkt protest uit de mond van mijn vriend. Zo zie je maar weer hoe ontzettend persoonlijk ramen is.

Vegan ramen Amsterdam JUKU Leidseplein

Onze vegan ramen met vleestopping is minstens zo fijn als de tonkotsu. Dankzij de volle smaak van miso en de boter van zonnebloempitten hoort deze ramen zeker thuis in het rijtje van buiten-is-het-koud-maar-binnen-eet-ik-een-warming-ramen. En ook een hele dikke like voor de gegrilde paprika.

Opvallend aan de ramen van JŪKU Ramen is dat ieder element zo mooi is uitgevoerd en gooi dat met z’n allen in een kom en je hebt een ramen om van te houden. Laurie komt nog even een hete peper goedje brengen: ‘Zelfgemaakt.’ Erg lekker, maar wees gewaarschuwd, met mate gebruiken 🙂

Een alcoholische versnapering bij je ramen? Bij JŪKU Ramen hebben ze verschillende sake, Sapporo bier, maar ook frisse cocktails die goed passen bij ramen.

Bij JŪKU Ramen is een te gekke plek om een hele fijne (vegan)ramen te slurpen. Ik ga er snel weer eens deegslierten slurpen!

JŪKU Ramen
Leidsekruisstraat 19
Amsterdam Centrum
Drinks | cocktails | diner | terras

Openingstijden:
Maandag en gesloten
Woensdag en donderdag vanaf 17.00 uur tot 22.00 uur
Vrijdag en zaterdag vanaf 17.00 uur tot 23.00 uur
Zondag van 17.00 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”117″]

Tags: ramenrestaurants Amsterdam Centrum | ramenrestaurant in de buurt van het Leidseplein | ramen eten in de buurt van Paradiso | nieuw ramenrestaurant in Amsterdam | vegan ramen Amsterdam | vegetarische ramen Amsterdam | JUKU Ramen Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
NENI Amsterdam restaurant Midden-Oosters
Dit zijn de restaurants van 2019 waar ik naar uitkijk

Wauw 2019 is nog maar net begonnen en het is nu al te gek. Lees verder

Sluiten