Zelf Italiaanse focaccia maken. Supermakkelijk en ontzettend lekker

Focaccia je weet wel dat Italiaanse platte brood is heerlijk om van te knabbelen.

Ideaal voor bij de borrel, te gek om te beleggen met allerlei lekkers en als sandwich te eten en ideaal om te serveren bij de pasta en hiermee de laatste restjes van je goddelijke saus mee op te lepelen. Zelf een focaccia maken is ontzettend makkelijk en ook nog eens heel erg leuk om te doen. Vooral het deel waarin je met je vingers mag prikken in het deeg. Heerlijk! Met dit makkelijke recept maak je zo huisgemaakte focaccia. Begin wel op tijd, want het deeg heeft wel even nodig om te rijzen.

Benodigdheden om zelf focaccia te maken:

  • 625 ml lauwwarm water
  • 625 gram bloem
  • 2 eetlepels honing
  • 21 gram verse gist of 7 gram droge gist
  • 15 gram fijn (zee)zout
  • Ongezouten boter (om de bakplaat mee in te vetten)
  • 5 eetlepels olijfolie + iets meer (verdeeld nodig)
  • toppings naar keuze (denk aan rozemarijn, gedroogde oregano, (rode) ui, olijven, cherrytomaten, courgetteplakken…verzin wat leuks. Het is jouw focacciafeestje!)

Zo maak je het focacciadeeg

Meng in een kom het lauwwarme water, de gist en de honing samen en roer het goed door. Laat dit vijf minuten staan.

Doe het bloem en het zout erbij en roer alles goed door met een pollepel of spatel totdat al het bloem is opgenomen en je een plakkerig deeg hebt.

Neem een grote (beslag)kom en giet hierin drie eetlepels olijfolie. Stort het deeg hierin en keer het met beiden handen om door je vingers onder het deeg te laten glijden, het deeg iets op te pakken en het te flippen.

Dek het deeg af met plastic folie en laat het op een warme en tochtvrije plek drie en een half uur rijzen.

Recept Italiaanse focaccia

Boter een bakplaat (of een andere vorm waarin je de focaccia wilt bakken) goed in en giet een eetlepel olijfolie in het midden van de plaat of vorm. Maak je handen weer nat met koud water en ga met je handen langs de binnenkant van de beslagkom naar beneden en trek de onderkant van het deeg over de bovenkant. Draai de beslagkom een kwartslag en trek weer het deeg over zichzelf heen. Herhaal dit proces nog twee keer.

Focacciadeeg recept zelf maken

Stort nu het gerezen deeg hierop Laat het deeg onafgedekt twee tot drie uur rijzen of totdat het is verdubbeld in grootte.

Check of het focacciadeeg klaar is om gebakken te worden. Dat doe je door je handen nat te maken onder de koude kraan. Schud het overtollige water van je handen af. Druk het deeg in, wanneer het langzaam terugdeinst en er een kuiltje in het deeg blijft is het klaar om de oven in te gaan.

Giet wat olijfolie op de vingers van beide handen. Maak met alle tien de vingers kuilen in overal in het deeg door je vingers er hard in te zetten tot aan de bodem van de bakplaat. Wanneer je vingers de bodem bereiken beweeg je toppen dan even heen en weer om zo de kuilen goed te ‘locken’. Dit is het moment om je favoriete toppings over de focaccia te strooien. Sprenkel er nog wat olijfolie overheen.

Zelf focaccia maken Italiaans plat brood

Bak nu de focaccia in de oven

Verwarm een oven voor op 180 graden Celsius. Wanneer de oven op temperatuur is schuif je de bakplaat in het midden van de oven en bak je de focaccia in 30 minuten goudbruin. Is je focaccia na de aangegeven baktijd nog steeds pips? Laat het dan nog vijf minuten extra bruinen, controleer wederom de kleur en laat eventueel nogmaals vijf minuten langer in de oven.

Heb je geen heteluchtoven, draai dan de bakplaat halverwege de baktijd 180 graden zodat je focaccia egaal bruin wordt.

Focaccia bakken in de oven

Haal de focaccia uit de oven wanneer je hem bruin genoeg vindt. Lepel met een spatel het platte brood uit de bakplaat en laat het iets afkoelen op een rooster. Smeer met een kwast wat olijfolie over de bovenkant van de focaccia.

Oh en je kunt natuurlijk ook een ronde focaccia maken.

Eet de focaccia terwijl hij nog warm is, dat is wel het lekkerste. Buon Appetito!

PS. Je kunt je focaccia ook invriezen.

Zelfgemaakte focaccia
Huisgemaakte focaccia recept

Tags: recept focaccia | zelf focaccia maken | vers gebakken focaccia | Italiaans brood zelf bakken

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Bar Italia Amsterdam restaurant Rokin centrum
Bar Italia is terug op het Rokin

Bar Italia wat heb ik daar toch een paar prachtavonden beleefd. Lees verder

Sluiten