Pasta alla puttanesca is zo’n heerlijk smaakvol pastagerecht.
Umami to the max met die zoute ansjovis, zure kappertjes, intense olijvensmaak en tomaten. En het is ook nog eens vreselijk makkelijk om te maken. Heerlijk om te eten op een zomerse dag.
Dit heb je nodig om spaghetti alla puttanesca te maken:
2 personen | bereidingstijd: 30 minuten
- 250 gram gepelde tomaten uit blik (in blokjes gesneden)
- 50 gram zwarte olijven (ontpit)
- 25 gram kappertjes (afgespoeld)
- een halve gedroogde rode peper (fijn gesneden), chilivlokken kan ook
- 160 gram spaghetti
- 50 gram ansjovis in zout (ontzout, ontgraat en in stukken gesneden)
- 1 teen knoflook (gehalveerd)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- zout
- 50 gram extra vierge olijfolie
- optioneel: platte peterselie (fijn gehakt)
Zo maak je pasta alla puttanesca
Verhit 100 gram olijfolie op een laag vuurtje en doe hierin de knoflookteen en de fijngesneden chilipeper. Wanneer de knoflook iets kleurt, verwijder je de teen en gooi je hem weg. Italianen gebruiken knoflook puur om het gerecht te parfumeren, mee laten koken en erin laten zitten terwijl je het gerecht serveert is niet gebruikelijk voor Italiaanse gerechten.
Doe de ansjovis erbij en prak wat fijn met een pollepel. Wanneer de ansjovis is gesmolten doe je de tomaten, olijven, kappertjes en eetlepel erbij. Roer alles goed door en laat 10 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
Kook de pasta (normaliter gebruik je spaghetti, maar ik had alleen tagliatelle in huis, dus het werd tagliatelle) in ruim water al dente. Voeg per 1 liter 10 gram zout toe.
Hou een flinke soeplepel kookvocht achter en giet de pasta af wanneer het al dente is. Meestal kun je een minuut aftrekken van de tijd die op de verpakking staat. Bij twijfel gewoon even proeven.
Doe vervolgens de pasta bij de saus en maak de saus glad door een beetje kookvocht toe te voegen. Schep alles goed om en laat pruttelen totdat de pasta net aan gaar is. Proef even of de saus nog zout nodig heeft.
Schep de pasta alla puttanesca op verwarmde borden en strooi er eventueel wat fijngehakte verse platte peterselie overheen.
Buen Appetito
Ook interessant:
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
- Bij het nieuwe Elysianne schuif je aan voor een echte Amerikaanse soul foodervaring
- Copain Amsterdam nieuw restaurant met oud-keukenchef van Choux in de keuken
Tags: Italiaans koken | Italiaanse recepten | pastarecepten | pasta koken | lekkere pastagerechten | pasta alla puttanesca | spaghetti alla puttanesca | pasta met ansjovis, kappertjes, olijven en tomatensaus