Ik kreeg een wel hele unieke preview bij Restaurant Felix

Wauw dit was gaaf denk ik bij mezelf als ik Restaurant Felix verlaat.

Eind volgende maand gaat dit nieuwe restaurant open in het prachtige cultuurhuis Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam Centrum. En deze bofkont kreeg een sneak preview bij de nog te openen zaak.

Chef Floris van Straalen

En op zich is een voorproefje krijgen zelf nog niet eens zo’n bijzonder dingetje aangezien ik ze regelmatig krijg, maar deze sneak preview was om meerdere redenen behoorlijk speciaal. Allereerst kreeg ik een persoonlijke rondleiding van chef Floris van Straalen. Chef Van Straalen komt uit Brabant en begon zijn culinaire carrière bij Oud Sluis. Vanuit daar ging hij naar Amsterdam, naar Vinkeles* om precies te zijn om vervolgens de laatste 6,5 jaar aan het roer te staan bij Envy. En tijdens deze rondleiding door het gehele pand deelt de jonge chef wat van zijn creatieve ideeën voor zijn nieuwe restaurant en laat hij ook zijn favoriete kookspeeltje zien. Floris: ‘Omdat ik al zo vroeg aan boord was voelt het ook echt als mijn kindje’.

Wijnpairing

Wil je ook wat proeven? Eh ja hoor. En voor ik het weet zit ik aan tafel met sommelier Saskia Smeenk en Maiître d’ Sander van Loenen Martinet. Het team proeft voor het eerst de gerechten van de chef en zijn de bijpassende wijnen aan het uitzoeken. Een gevalletje met de neus in de boter vallen dus. Saskia werkte de afgelopen 16 jaar bij Yamazato* in het Okura Hotel. Naast wijnen heeft ze dus ook veel met sake gewerkt. Om die reden wil ze dan ook dat de kaart alcoholische versnaperingen uit de hele wereld vertegenwoordigd. Saskia: ‘Niet overal maken ze wijn, maar misschien wel een digestief, spirits of een sake.’ Dus als je een keer verrast wilt worden met iets anders, dan schenkt Smeenk graag wat lekkers voor je in. Saskia: ‘Ik ga voor het wauw-effect.’ Ondertussen snijdt ze de rosbief en garnituren op het bord in hapklare blokken zodat we in één hap van alles wat kunnen proeven.’ Ze heeft twee rode wijnen uitgezocht die ze bij het rode vlees vindt passen: eentje uit de Rhône en een Ela uit Israel. De Franse is mooi en klopt qua smaken, maar de Israëlische is spannender en verrassender. Daarover heerst unanimiteit. Sander: ‘We zijn niet op zoek die heel veilig zijn.’ Er is zo’n fijne dynamiek tussen de sommelier en Maiître d’. Ze blijken elkaar dan ook al jaren te kennen en samengewerkt te hebben bij het Okura Hotel. Aan tafel zitten met deze twee passievolle mensen doet de tijd vergeten. Saskia loopt nog even met me mee om mijn jas dat ik ergens heb neergegooid bij me aan te doen. Kijk een geboren gastvrouw. Met de gastvrijheid en passie van team Felix zit het wel snor.

Het menu van Restaurant Felix

Er moeten ook nog even wat worden gewijd worden aan het fraaie monumentale pand waar restaurant Felix in huist. Want het is niet alleen allemachtig prachtig, het heeft ook een hele mooie functie. Het is in 1788 opgericht door een genootschap van 40 wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en denkers met als doel om samen na te denken over de toekomst. En als cultuurhuis Felix Meritis in maart van volgend jaar helemaal gerenoveerd is kun je ook weer genieten van kunstvoorstellingen. En dat wil chef Van Straalen ook laten terugkomen in zijn gerechten. Als je aanschuift bij het nieuwe restaurant op de Keizersgracht krijg je als enige informatie hoeveel gangen je gaat eten. Je kunt kiezen uit vier, vijf of zeven gangen voor het diner en kom je lunchen dan kun je kiezen uit drie of vijf gangen. De chef werkt zoveel mogelijk met lokale producten die in het seizoen zijn. En verder luidt het credo achterover hangen en genieten van de culinaire voorstelling.

De aankomende weken is het team van Restaurant Felix aan het proefkoken. Op 31 januari 2020 gaat Restaurant Felix voor het echie open.

Restaurant Felix
Keizersgracht 324
Amsterdam Centrum
Lunch | diner

Facebookpagina

Openingstijden Restaurant Felix:
Lunch tussen 12:00 en 15:00 uur
Diner vanaf 18:00 tot 22:00 uur

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Restaurant Felix

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Restaurant Felix 52.370002, 4.884177

Tags: restaurant Felix Amsterdam Felix Meritis | nieuw restaurant Amsterdam Centrum | chef Floris van Straalen aan het roer van Restaurant Felix

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Coba Taqueria Amsterdam Noord
Restaurants in Amsterdam waar je goed kunt parkeren

Een hapje eten in Amsterdam en je bent met de auto? Read more

Sluiten