Waarom iedere Mexican food lover naar restaurant Ruiseñor moet

Ruiseñor stond al tijden op mijn lijst, vooral nadat ik in Mexico was geweest en nu ik er ben geweest staat hij op mijn favolijst.

Munchies x Asahi Super Dry Chefs Signature

Munchies en Asahi Super Dry (je weet wel het Japans biermerk) zijn deze zomer samen aan het toeren. Tijdens hun Chefs Signature Tour gaan het online platform en het biermerk op bezoek bij inspirerende chefs om hun signatuur gerechten te proeven. En dat doen ze niet alleen, nee ze nemen een soort van karavaan van liefhebbers van eten met zich mee. Vorige week maandag was hun allereerste avond van de tour en de aftrap vond plaats bij Ruiseñor in Den Haag. En ik was erbij om de gerechten van chef Alberto Nol te proeven. Ik pas pretty excited om bij hem aan te schuiven. Want ik wilde al best lang hier eten, maar verwend als ik ben had ik geen zin in de ‘reis’ naar Den Haag. En toen ik op een warme dag drie kwartier in een benauwde trein zat te zweten (volgens mij stond in plaats van de airco de verwarming aan) wist ik weer waarom ik zo’n bloedhekel heb aan reizen. Maar goed, we waren er en er stond mij vier gangen van de Mexicaanse chef en zijn team te wachten. So let’s go!

bySam serious foodie foodblogger
hap slik het is zo weg

Emotioneel Mexicaans eten

Het voelt bijna oneerbiedig om Ruiseñor een Mexicaans restaurant te noemen. Niet omdat wat er uit de keuken komt niet Mexicaans is. Nee nee integendeel, de gerechten zijn gebaseerd op verhalen uit Mexico. Chef Nol noemt zijn kookstijl Mexican emotional cuisine want zijn kinderherinneringen zitten op ingenieuze wijze verwerkt in de dishes. Nee de reden dat ik vind dat wanneer ik Ruiseñor onder het kopje Mexicaans restaurant schaar het te kort doe is omdat je dit restaurant op geen enkele wijze kunt vergelijken met andere ‘Mexicaanse horecazaken’.

De meeste restaurants dat zichzelf Mexicaans noemt is op Tex Mex. Te herkennen aan de harde tacoschelpen die voor het gemak alvast in een soort van u-vorm zijn voorgevormd. Of het zijn restaurants waar borden bezaaid met een soort van tortilla waar geen maïs aan te pas komt (laat staan goed verbouwde maïs), lagen kaas, sour cream (ik ben nergens in Mexico zure room als topping voor tacos tegen gekomen) en goedkoop vlees met heel veel kruiden om de inferieure kwaliteit van het vlees te verbloemen.

Ok, gelukkig zie ik steeds vaker restaurants waar je een goede taco kunt eten. Een mooie (blauwe) maïs tortilla als basis, mooie toppings, salsa’s met een mooie smaakbalans, limoenpartje erbij en een glas mezcal on the side. Dat soort werk. Maar ook daarmee is Ruiseñor niet te vergelijken, want wat Alberto op tafel tovert zijn kleine kunstwerkjes om te zien. En zijn smaken zijn niet puur Mexicaans. Hij gooit er een dotje Frans tegenaan of een toefje Aziatisch erboven op. Ok, genoeg geluld. Tijd voor wat beeldmateriaal om je wat meer een idee te geven wat chef Nol je voorschotelt.

Restaurant Ruisenor Mexicaans Den Haag
krokantjes

De kleur spat er vanaf van deze mooie krokantjes. Terugkijkend op de avond moet ik concluderen dat deze twee bites mijn favoriet van de avond zijn. De roze krokant met avocado en kumquat en groene ‘sandwich’ met mango zijn zulke kleine smaakbommen die ook nog eens mooi in balans zijn. Een te gek begin van het diner.

Ruiseñor restaurant Den Haag Mexicaans eten
tostada met inktvis

Vervolgens volgt een tostada met inktvis en knolselderijpuree. De inktvis is zo mooi zacht en de puree van knolselderij zo bizar dik en smaakvol. Wederom een toppertje.

Ruiseñor ceviche Mexicaans Peru
Mexico & Peru

Bij ieder gerecht komt iemand het verhaal erachter vertellen. De volgende gang (zie hierboven) heeft als naam Mexico & Peru gekregen. Blijkbaar zijn de Peruanen en Mexicanen het in ieder geval over één ding eens: de Peruaanse ceviche is beter dan de Mexicaanse. Het verschil? Iets met het moment waarop de rauwe vis wordt gegaard met zuur. Als ik het me goed kan herinneren garen de Peruanen het eerder dan de Mexicanen. Tja dat krijg je als je en foto’s van het eten maakt en tegelijkertijd probeert alles te onthouden. Dus vergeef me (en verbeter me) als ik het verkeerd heb. Dus dit gerecht is de lekkerste en dus de Peruaanse ceviche. Geserveerd met een heerlijke tijgermelk, gekarameliseerde maïs, kokosijs en kokkels. Een genot om van te eten.

Alberto Nol chef Ruiseñor Mexicaans restaurant Den Haag
chef Alberto Nol
Restaurant Ruiseñor Den Haag
eend en soft shell crab

Deze avond wordt steeds leerzamer, want er wordt ook wat verteld over de pastry war. De oorlog tussen Frankrijk en Mexico dat ontstond doordat Mexicaanse soldaten een Franse bakkerij in Mexico hadden gevandaliseerd. En het volgende gerecht is een knipoog naar dit historisch feit. Op het bord, de perfect gegaard rosé eend als ‘paté’. De eend balanceert op een gepekeld stukje papaya dat de augurk die je normaal bij paté geserveerd krijgt vervangt. En er omheen de farce (wat dus normaal in een paté wordt gedaan ligt er nu naast. Iets verderop ligt een soft shell krab tempura op een goddelijke smurrie van rozemarijn, kippenlever, boter en pistache. Om je bord bij af te likke.

Mexicaans eten in Den Haag Ruiseñor
moeras

En dan is het tijd voor de signatuur van de chef. Dit gerecht is een verwijzing naar de swamps in Mexico. Toen zijn vader jong was had hij een koe. Hij ging iedere dag eten voor de koe halen en moest daarbij door de moerassen ploeteren. Op een dag verdronk hij bijna in het water met water snakes. De paling verwijst naar de waterslangen en de kalfstong verwijst naar de koe. De paling wordt geserveerd met een gel van jalapeños, een bouillon van kalfstong en witte wijn. Verder dashi van gerookte unagi en daikon. Wat mij betreft waren de paling en de dobbelstenen van kalfstong alleen al genoeg geweest. De daikon met cactus had van mij niet gehoeven ook niet qua smaak. Maar wel een prachtig gerecht.

Munchies x Asahi Super Dry chefs Signature
cienaga = moeras in het Spaans
Ruiseñor restaurant Den Haag
het dessert

Het dessert is wederom subliem opgemaakt, maar het is er eentje waar ik liever naar kijk dan van eet. Zoals jullie weten hou ik niet van zoet en dit dessert is extreem zoet. Ik lepel overal een hapje van, maar laat het verder voor wat het is.

Wil je toch liever tacos? Alberto Nol heeft ook een cantina Mexicana QUERU genaamd op de Prinsestraat 30 in Den Haag.

Oh dit was dus deel één van de Munchies x Asahi Super Dry Chefs Signature tour. Als het goed is gaan ze nog naar Rotterdam en Amsterdam. Dus hou ze in de gaten als je erbij wilt zijn!

Ruiseñor
Denneweg 120
Den Haag
Diner

Openingstijden Ruiseñor:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zondag van 18.00 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”192″]

Tags: Mexicaans restaurant Den Haag | Mexicaans eten | Mexicaanse chef | ceviche | uit eten in Den Haag

Translate»
Lees vorig bericht:
The World’s 50 Best Restaurants 2018
Dit zijn de 50 beste restaurants van de wereld

The World's 50 Best restaurants, ja ja het is weer tijd voor de lijst der lijsten. Lees verder

Sluiten