BBQ

Barbecuen zoals in Chef’s Table BBQ? Dan moet je deze vijf bbq-gerechten zeker eens maken!

Met open mond heb ik zitten kijken hoe de Amerikaanse pitmasters prachtige stukken vlees bereidden op de bbq in de Chef’s Table BBQ. In de eerste aflevering van de Netflixserie zie je hoe de 85-jarige Tootsie met haar handen kan voelen of de bbq de juiste temperatuur heeft en met een dweil het vlees marineert. Haar gruwelijk lekkere bbq-gerechten zorgen ervoor dat iedere dag hordes mensen voor de deur staan te wachten om haar lekkernijen te kunnen bemachtigen.

Terwijl wij in Nederland kort en op hoog temperatuur barbecuen weten Amerikanen als geen ander dat wanneer je vlees uren op laag temperatuur roast je super sappig, mals en goddelijk vlees krijgt. Vooral als het vlees goed dooraderd is met vet. Inmiddels is deze bbq-methode ook overgewaaid naar Europa en zie je ook hier steeds meer recepten en gerechten met langzaam gegaard vlees van de bbq. De Chef’s Table BBQ afleveringen, The Chef Show met bbq-koning Aaron Franklin, barbecuekookboeken van Jord Althuizen en bbq-restaurants zoals Pendergast in Amsterdam helpen zeker bij de bekendheid van deze manier van bbq-en.

Bbq-vlees kopen

Toen mijn vriend en ik twee jaar geleden de trotse eigenaren werden van een Big Green Egg gingen we uiteraard full pool aan de bbq op z’n Amerikaans. We verzamelden hordes (Amerikaanse) bbq-recepten en gingen aan de slag. Maar al snel liepen we tegen het probleem aan dat deze recepten vaak vlees gebruikten die wat minder bekend en lastig te krijgen zijn in Nederlandse supermarkten en lokale winkels. Een brisket of een pork butt koop je niet zomaar bij de lokale slager. Soms konden we het alsnog via de slager bestellen, maar dan werd het een heel erg duur stukje vlees. Hetzelfde gold voor de groothandel. Dit moest toch beter kunnen? En gelukkig kon het inderdaad beter. We konden namelijk gewoon online vlees bestellen bij BBQuality. Al het vlees dat we nodig hadden zat gewoon in hun assortiment dus dat scheelde weer verschillende winkels afstruinen. Alles wordt netjes gevacumeerd, in een stevige piepschuimbox en met koelelementen geleverd. Als je vóór 22.00 uur bestelt, heb je je vlees de volgende dag nog in huis. En niet geheel onbelangrijk, al het vlees is ook nog een stuk vriendelijker geprijsd.

We barbecueden erop los en raakten helemaal verslaafd aan deze langzamere manier van barbecuen. Hieronder vijf gerechten waar wij gek op zijn en die je wat mij betreft zeker eens een keer moet proberen!

Brisket van de bbq

Amerikanen zweren bij Brisket en als je dit weleens gegeten hebt dan snap je wel waarom. Het is een mals en smaakvol stukje vlees dat heel erg lekker is op bijvoorbeeld een broodje. De brisket sandwiches vliegen je in het zuiden van de US dan ook om de oren. Rauw is het vlees taai en zit het vol met pezen, maar na uren langzaam roosteren ontstaat er een boterzacht en verslavend stukje vlees. Vooral veel geduld hebben, op tijd je vlees bestellen en tijdig beginnen met het bereiden en barbecuen van je brisket!

Brisketkoning Aaron Franklin runt Franklin Barbecue in Austin (Texas). Hij heeft het brisket bereiden tot een kunst verheven. Ooit begon hij met het verkopen van zijn brisket uit een trailer, maar inmiddels zijn zijn briskets zo beroemd dat mensen van heinde en verre komen om ’s morgens om vijf uur al in de rij te staan om zo zijn bbq lekkernijen te kunnen happen.

Dus wiens recept voor brisket kun je nou beter gebruiken dan die van chef Aaron Franklin? Juist! Bekijk zijn brisketrecept.

Bo Ssäm

Wanneer je straks weer heel veel vrienden bij je thuis kunt uitnodigen is het echt heel erg leuk om een ssäm partijtje te houden. Ssäm is het Koreaanse woord voor ingepakt en wanneer je ssäm eet dan wikkel je verschillende lekkernijen in een blaadje sla. De bekende sterren- en tv-chef David Chang heeft een te gek bo ssäm recept waarbij je een Boston butt een nachtje in de marinade zet en vervolgens zes uur gaart. Het resultaat is een bizar lekker stuk vlees dat je zo uit elkaar trekt. Zet het geroosterde varkensvlees midden op tafel en omring het met schaaltjes gevuld met blaadjes sla, gestoomde rijst, pickles, ssämsaus en ginger scallion saus en je hebt gegarandeerd een te gek diner!

Je kunt net zoals David Chang de Boston butt in de oven maken, maar je kunt hem uiteraard ook op de bbq maken. Bekijk het recept van David Chang van Momofuku.

Slow cooked beef short ribs

Rundvlees dat zo zacht is dat het vlees van het bot valt, dat wil je toch gewoon? Maak eens beef short ribs op de bbq. De ribs zien er ten eerste bijzonder stoer uit met die grote botten, dus dat wordt feest wanneer je het op tafel zet. Maar daarnaast is het ook nog eens een smakelijk stuk vlees als je dit een mooie rub geeft en heel langzaam op laag temperatuur gaart. Maak slow cooked beef short ribs op de bbq.

Beer can chicken

Het is al behoorlijk impressive om zo’n hele kip op een bierblikje op tafel te toveren tijdens een bbq-festijn, maar daarnaast is het ook nog eens een hele goede manier om je kip supersappig te laten worden. En wie wil dat nou niet? Chef Justin Brown schotelde mij een tijdje terug een grandioze beer can chicken voor. De kip was zo juicy van binnen, met een mooie sticky & sweet buitenkant en daarbij een heerlijke tropische bbq-saus. Ik vroeg hem het recept en hij was zo lief deze met mij te delen.

Porchetta van Jord Althuizen

Buikspek is natuurlijk sowieso altijd goed, maar wanneer je er ook nog eens mooie kruiden in oprolt en dik pakketje vijf á zes uur boven de vlammen gaart staat je een traktatie waar je ‘u’ tegen zegt te wachten. De barbecuekoning der Lage Landen Jord Althuizen heeft een smakelijk recept voor porchetta van het vuur. Bekijk het recept voor porchetta van Jord.

Veel bbq plezier!

Ook interessant

Slow roast bbq-en | langzaam garen op de barbecue | goed vlees voor de barbecue kopen | online bbq vlees kopen | waar koop je goed vlees voor de bbq? | brisket kopen | short ribs kopen | porchetta op de bbq maken | bbq recepten

Fotocredits: Katerina Jerabkova

Translate»