Hier eet je de beste ramen van Rotterdam

Tensai Ramen in Rotterdam heeft mij mijn ramenspirit weer teruggegeven. De afgelopen tijd at ik prima en zo af en toe een ok ramen. Kommen met een best smakelijke broth en goed te doen noodles. Geen ramen waar ik naar terug verlangde of waar ik over dagdroomde. Was ik dan ramenmoe geworden? Had ik mijn ramen tax bereikt? Dat zou vreselijk zijn. En toen kwam Tensai Ramen in mijn leven. Een ramenrestaurant op de Schiedamsedijk in Rotterdam dat gerund wordt door Amy en Chiyong en laten deze twee toevallig meesters zijn in het maken van deze Japanse noodle dish.

Tonkotsu, Tan Tan Men en chin-tan ramen

Of je nou meer van een dikke soep op basis van varkensvlees bent (Tonkotsu), a sucker bent van Tan Tan Men (pittige kippenbouillon met sesam pasta en sichuansmaak of liever van een heldere kippenbouillon slurpt Tensai Ramen heeft het allemaal.

Tensai Ramen restaurant Rotterdam

Ik kon niet kiezen en was eigenlijk benieuwd naar alledrie de varianten. En stonden ze voor ik het wist zij aan zij voor mijn neus. De Tonkotsu, de Tan Tan Men en de Chin-Tan. Dampend en al.

Ik neem eerst een hap van de Tonkotsu soep. Wauw wat een diepte qua smaak en een hele fijne dikte. Een slokje van de Chin-Tan dan. Wederom een mooi gelaagdheid in de broth en de bouillon heeft een prachtige subtiele rokerige barbecue smaak. Ik lepel wat van de Tan Tan Men naar binnen. Wauw! Een smaakbom, zout en zoet tegelijk, mooie lagen, fijne dikte en al. Een goed begin!

Ik proef wat van de broth samen met de noodles en de toppings. En weet je wat zo ontzettend cool is aan Tensai Ramen? Ze maken de noodles gewoon ter plekke. De noedelmachine staat gewoon in een hoekje en daar maken ze iedere dag zelf hun noodles. Iedere type ramen heeft dan ook zijn eigen type noedels. De één is dikker dan de ander en de ene noedel is rechter dan de ander. En op dit soort momenten wens je gewoon dat iedere ramenrestaurant haar eigen noedels maakt, want het is zoveel beter qua textuur en smaak.

Tensai Ramen Rotterdam restaurant noodles

Zo zou ik al mijn noedels willen hebben: met een beetje een bite en een mooie dikte. Dit is zo goed!

Ramenrestaurant Tensai ramen Rotterdam

En ook de toppings zijn om naar huis te schrijven. De cha siu heeft een mooie rokerigheid en is lekker vet en sappig. Ook de sous vide gegaarde varkensschouder eet bijzonder fijn weg.

En heb je het ei gezien? Perfect gegaard gewoon. Maar de topping der toppings van vandaag is toch echt de gehakt in de Tan Tan Men ramen. Hij is mooi op smaak gebracht, is een tikkie vet, maar vooral de textuur van de krokante pindastukjes die er doorheen zit is niet te doen goed. Ik hou hier zo van.

Tantanmen ramen noodles Tensai Rotterdam

Ik heb mijn ramen mojo weer terug. Dankzij Tensai Ramen weet ik weer waarom ik zo van ramen hou.

Huisgemaakte noodles bij Tensai Ramen

Zoals ik hierboven al zei, Tensai Ramen maakt haar eigen noedels voor de kommen ramen. En dat gebeurt met dit monster. Naast ra-men kan dit beest ook gyozavellen, udon noodles en meer maken. Het apparaat wordt speciaal in Japan gemaakt en ze gebruiken hiervoor speciaal bloem en kansui van OYC EU. En blijkbaar gebruiken al behoorlijk wat ramen chefs deze machine in combinatie met deze ingrediënten. En ik heb zojuist mogen proeven dat dit wel heel erg goed werkt.

Zo werkt de machine: je doet er bloem, kansui en water van boven in en dan maakt hij er deeg van.

 

Vervolgens heb je dus grote rollen deeg.

 

Je kiest zelf welke type noedels je wilt hebben (hoe dik, wat voor structuur etc). En dan hop komt het er zo uit rollen.

Ramenopleiding in Japan

Het is duidelijk dat eigenaren Amy en Chiyong zelf helemaal gek zijn op ramen. Voordat ze hun restaurant op de Schiedamsedijk openden zijn ze naar Japan gegaan om twee maanden lang in opleiding te gaan en alles maar dan ook alles over het maken van ramen te leren. Nadat ze hun opleiding hebben behaald zijn ze heel veel kommen ramen gaan proeven om zo te ontdekken wat ze zelf lekker vonden. Wat dat is het leuke aan ramen, het is een relatief jong gerecht en er is niet echt één recept voor ramen. Iedere regio heeft haar eigen stijl en er wordt lekker mee gefreestyled.

Tensai Ramen is een groot Umamifestijn

Dus hoe weet je dat of je een echt goede bowl of ramen voor je neus hebt? Nou als het umami al over is en als je zelfs na een hele kom leergeslurpt te hebben nog steeds naar meer verlangt. Amy en Chiyong vinden umami waanzinnig belangrijk en doen er alles aan om iedere kom die de keuken verlaat een umamibom is. Zo hebben ze van hun sensei geleerd dat als je de broth te lang door verhit nadat het klaar is, het zijn umami verliest. Dus warmen ze bij Tensai Ramen pas de kom met bouillon op het moment dat de bestelling binnen is.

Tensai Rotterdam

Een tweede ding waar ze ontzettend veel waarde aan hechten bij Tensai Ramen is de consistentie. ‘Japanners hechten heel erg veel waarde aan consistentie,’ vertelt Amy. Ze wegen hier dan ook veel af en houden precies in de gaten wat er in de broth gaat om zo ervoor te zorgen dat we de kwaliteit keer op keer kunnen waarborgen. Ook  hebben ze een heel erg handig apparaatje waarmee ze de dikte van de soep kunnen meten.

Chiyong demonstreert hoe dit ding werkt.

 

Dus als je net zoals ik weer even een enkeltje naar ramenhemel wilt, ga naar Tensai Ramen in Rotterdam. Bedank me later maar.

Oh en wist je dat Tensai het Japanse woord van genie is. Ramengenie heet dit ramenrestaurant dus, hoe toepasselijk.

Tensai Ramen
Schiedamsedijk 1
Rotterdam
Lunch | diner

Openingstijden:
Maandag van 12.00 uur tot 22.00 uur
Woensdag en donderdag van 12.00 uur tot 22.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 22.30 uur
Zondag van 12.00 uur tot 21.30 uur

[mapsmarker marker=”60″]

Tags: beste ramenrestaurant van Rotterdam | beste ramen noodles Rotterdam | waar kun je lekkere ramennoedels eten in Rotterdam?

Translate»
Lees vorig bericht:
4850 the coolest coffee and wine bar of Amsterdam

4850 is a cool all day spot in the eastside of Amsterdam. Lees verder

Sluiten