Thaise mango sticky rice

Ik maak al jaren mango sticky rice. Een te gek dessert waar ik altijd wel ruimte voor wil maken. En ik kan je vertellen dat mijn eters het ook nooit hebben geklaagd. Ik maakte dit Thaise dessert door de sticky rice te koken in kokosmelk. Klinkt goed right? Wrong! Ik heb namelijk ontdekt dat je de rijst beter kunt stomen en vervolgens kunt mengen met kokosroom. Kokosroom is dikker en romiger dan kokosmelk en als je dit yummy spul gebruikt krijg je de meest delish Asian dessert ever. Dat wil ik natuurlijk met je delen, dus hierbij het mango sticky rice recept.

Nog een andere tip om een killer mango toetje te maken is gele mango’s gebruiken en dus niet die rood groene mango’s die je in de Appie vindt. Ik koop mijn gele mango’s bij de Indiase supermarkt. Even een tripje maken naar een toko en je hebt zo deze yellow babies en ik kan je verzekeren dat het echt lekkerder is.

5 plekken in Bangkok waar je zeker moet gegeten moet hebben

Ingrediënten

  • 1 rijpe gele mango
  • 1 kilo (Thaise) sticky rice
  • 800 ml kokosroom (dus niet kokosmelk)
  • 150 gram suiker
  • Een theelepel zout

Voor de saus bovenop:

  • 200 ml kokosroom
  • Snufje zout

Hoe je het maakt

Het is key dat je de rijst heel goed wast. Gewoon een paar keer goed in water weken en uitspoelen. Doe het een keer of vier of vijf totdat het water dat er vanaf komt niet meer troebel is. Wil je het echt heel erg goed doen en heb je de tijd, week de rijst dan nog zo’n 6 uur in water voordat je ermee aan de slag gaat.

Nu is het tijd om de rijst te stomen. Ik gebruik zelf een rijstkoker, wel zo makkelijk. Heb je geen rijstkoker, gebruik dan een (dimsum)stoommandje en dek het af met een deksel. Stoom de rijst in 15 minuten gaar.

Terwijl je rijst lekker aan het stomen is maak je het kokosroommengsel. Giet 800 ml kokosroom in een (steel)pan en roer het één richting op. Voeg de suiker en het zout toe en blijf de room in één richting op roeren. Dit om te voorkomen dat de room gaat schiften. No we don’t want that! Als de kokosroom begint te koken en de suiker volledig is opgelost, zet je het vuur uit.

Doe de gestoomde rijst in een hittebestendige schaal en roer er voorzichtig beetje voor beetje wat van het kokosroommengsel doorheen totdat alle room door de rijst zit.

Schil de mango en snijd het in lange repen of blokjes (net wat je wilt).

Maak vervolgens de topping door 200 ml kokosroom te mengen met een snufje zout. Zodra het mengsel kookt haal je het van het vuur.

Het lekkerste is het als je de mango sticky rice laat afkoelen en direct oppeuzelt.

Almost the same as the real thing in Bangkok right? 😉

Mango sticky rice

Translate»
Lees vorig bericht:
Restaurant Pause Pulitzer Amsterdam centrum
Nieuwe hotspot met verborgen tuin

Ohhh ik hou zo van verborgen plekjes. Het voelt altijd zo speciaal als je er eentje hebt ontdekt. Lees verder

Sluiten