Ube de paarse yam die je opeens overal ziet

Ube, zeg oeh-bee, is een uit de Filipijnen afkomstige paarse yam die steeds populairder wordt.

Wanneer ik door mijn Instagram feed scroll zie ik ze steeds meer: gerechten gemaakt met ube. Foodies maken vanalles met deze paarse yam: ubetaarten, ube wafels, ube pannenkoeken, ube donuts, paars ijs van ube (halo-halo), ube koekjes, ube buns… Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij op the Gram. En dat is helemaal niet zo gek want eenmaal gekookt geeft deze ube een nog intensere paarse kleur af zodat je een natuurlijke kleurstof hebt die zo onwijs gaaf en fotogeniek is dat je hem wel op je Instagrampagina móet posten! Daarnaast is ube ook nog eens lichtzoet zodat het perfect verwerkt kan worden in zoete creaties. Maar wat is deze ube met grappige naam nou precies?

Wat is de ube? Het is geen paarse aardappel

Ube is een paars gekleurde yam uit de Filipijnen die ook wel eens wateryam, grote yam, witte yam of gevleugelde yam wordt genoemd. Dit is dus een knol, maar hij wordt vaak verward met de paarse aardappel. Het verschil is dat ube tot de yamfamilie hoort en een knol is met een dikke harsachtige huid (soms ook met haarachtige wortelvertakkingen) en de paarse aardappel tja een aardappel is met een dunnere en zachte huid. Ken je cassave? Je weet wel die bruine lange dingen met een dikke soms rimpelige huid, nou dat is dus een knol en ube is familie hiervan. Ondanks de verschillen tussen ube en de paarse aardappel worden ze ook regelmatig met elkaar verward. Ze hebben nou eenmaal beiden mooi paars vruchtvlees en zowel ube als de paarse aardappel kun je koken en pureren, poffen en bakken. Daarnaast is de paarse aardappel veel makkelijker verkrijgbaar in Nederland dan ube. Dus niet zo gek dat de paarse aardappel vaak als ube verkocht wordt. Maar er zit wel degelijk verschil in. Goed om te weten: je kunt ube niet rauw eten want de knol bevat alkaloïde en om dat af te breken moet het verhit worden.

Is ube eten gezond?

Ok we zijn er wel over uit dat ube behoorlijk tof is, maar is het ook gezond? Nou en of. Deze paarse knol geeft je lichaam een antioxidanten- en fytonutriëntenboost en dat is natuurlijk bijzonder fijn. Daarnaast is het vegan, glutenvrij en lactosevrij.

Hoe en waar groeit ube?

Ook al eten met name Filipijnen ube, je vindt deze paarse yam naast in Zuidoost-Azië (op grote schaal in Indonesië, Maleisiwë en de Filipijnen) ook in West-Afrika, Midden-Amerika, in het Zuiden van de Verenigde Staten en de Caribische eilanden. Het planten van ube gebeurt aan het begin van het regenseizoen.

Filipijnse ube halaya en halo-halo

Zoals je in het begin van dit artikel las, zijn de ubemogelijkheden eindeloos, maar er zijn twee bekende Pinoy ubegerechten ubegerechten die veelvuldig worden gegeten in de Filipijnen. Zo heb je een taart die halaya (klemtoon op ‘ya) heet waarbij de ube wordt gekookt met en geraspt en vervolgens wordt gemengd met gecondenseerde melk. Dit wordt meestal als dessert gegeten. Ook halo-halo, ijs gemaakt van ube wordt vaak samen met vers fruit, gepasteuriseerde melk en kokos gegeten in de Filipijnen. Dit ijs wordt gegeten met vers fruit, gepasteuriseerde melk en kokos.

Ook interessant

Wat is ube? | Waar komt ube vandaan? | Hoe ziet ube eruit? | Wat kun je met ube doen? | Welke gerechten maak je met ube? | Hoe kook je ube? | is ube gezond?

Foto credits: Miguel Lorenzo op Unsplash

Translate»
Lees vorig bericht:
Koningsdag 2021 Amsterdam walks
Koningsdag 2021 vier je met deze toffe wandelingen door Amsterdam

Koningsdag 2021 wordt de tweede Koningsdag zonder (grote) feesten in en om Amsterdam. Lees verder

Sluiten