Must try: mindblowing veggie gerechten bij Goldfinch Brasserie

Bij Goldfinch Brasserie laten ze de groentes shinen in al hun glorie.

Wat krijg je als je een tweesterrenchef die voorheen de prijs van Beste Groenterestaurant van Nederland van 2018 in ontvangst mocht nemen vraagt een vegetarisch menu te creëren? Nou prachtige en creatieve smaaksensaties. Hoe prachtig en creatief mocht ik zelf gisteren ervaren toen ik aanschoof bij Goldfinch Brasserie in het fantastisch mooie Waldorf Astoria Amsterdam.

The Waldorf Astoria Amsterdam

Ik weet niet of het komt door de film ‘Coming to America’ of de serie ‘Gossip Girl’, maar The Waldorf Astoria heeft gewoon iets magisch voor mij. Gisterenavond kwamen we koud en natgeregend aan bij het iconische hotel aan de Herengracht en je belandt dan gelijk in een warm bad. Links en rechts hoor je een vrolijke goedenavond en binnen twee seconden hebben ze je ontdaan van natte jassen, koude sjaals en zit je in een comfy fauteuil. I love it.

Vanaf onze tafel kijken we uit over de binnentuin dat er dankzij de gezellige lichtjes zelfs op deze druilerige avond gezellig uit ziet. Ik maak een notitie aan mezelf: zodra het weer mooi weet is moet ik zeker eens een middagje vertoeven op dit mooie terras.

Veggies in de schijnwerpers

Sinds afgelopen maandag kun je bij Goldfinch Brasserie een maand lang terecht voor een speciaal en limited edition veggiemenu. Je kunt kiezen uit drie of vier gangen en chef Sidney Schutte heeft speciaal voor dit menu prachtige veggie forward gerechten gecreëerd.

En deze gerechten zijn niet alleen een feest om van te snoepen, ze zijn ook zo kunstig dat ik ze het liefste wil inlijsten.

Vegetarisch menu Goldfinch Brasserie Sidney Schutte
avocado en groene bonen

De eerste gang is een disc van avocado, met een crème van Mexicaanse dragon, Amsterdamse uitjes, croutons, pecannoten, appel, groene bonen en gepekelde eidooier. Dit is zo’n gerecht wat je heel voorzichtig wilt eten. Hapje voor hapje waarbij in iedere hap weer een verrassing schuilt. Iets fris, een fijn zuurtje van het uitje, knak een knapperige crouton en de ziltigheid van het gepekeld eigeel. En ook de bonen zijn zo geweldig krokant en mooi van smaak. Wat een waanzinnig gerecht. Als de rest van de gerechten ook zo grandioos zijn dan staat ons een mooie avond te wachten. In mijn wijnglas heb ik een albarino uit Spanje van Goto de Gomariz en die pairt zo mooi met dit avocadogerecht.

Goldfinch Brasserie vegetarisch menu Sidney Schutte Waldorf Astoria
koolrabi en yuzu

Er verschijnt een diep bord met hierin schijven van koolrabi, een beurre blanc met yuzu, tomaten, crème van pinda, watermeloen, tomaat, een pistou van knoflook (waaronder gefermenteerde) en basilicumcress. Bij de eerste hap is het gelijk een BAM wauw wat fantastisch gevoel. De koolrabi gaat zo mooi samen met de yuzu, de tomaten zijn één en al umami, de watermeloen is zo warming en net als je denkt ja dit kan niet nog warmer van smaak geeft de pindacrème het een nóg diepere smaak. Er belandt een beetje knoflook in mijn mond die een extra dimensie toevoegt aan het feestje in mijn mond. Dit is subliem. Ik neem een slok van mij Grüner Veltliner (2016 van Rosi Schuster) en wederom wat een prachtige pairing. De wijn heeft iets wat hout gehad en dit smaakt zo grandioos met dit koolrabi gerecht.

Uit eten zonder vlees Goldfinch Brasserie Amsterdam Centrum
groene kool

Na twee fantastische gerechten zijn de verwachtingen hoog gespannen voor de groene kool. De groene kool wordt in drie rondjes gepresenteerd en komt met gerookte Remekerkaas, tulpenbollen, kerrie en cognac druiven, gepofte aardappel en baharat. ‘De druiven worden samen met de kerrie en cognac gesealed,’ weet de maître te vertellen. Het resultaat is dus druiven die doordrenkt zijn met deze mooie smaken. Dit gerecht is magisch. Mooie texturen en prachtige smaken die met elkaar trouwen. Ik word hier zo intens gelukkig van. Even blij word ik van de Malbec uit de Touraine (2015 van Domaine Le Rocher des Violettes) waarmee mijn wijnglas gevuld is. Zo mooi met de rokerige smaak van de Remeker.

Goldfinch Brasserie Waldorf Astoria Amsterdam Centrum vega
kokos en rijst

Om dit bizar goed veggie diner af te sluiten verschijnt er nog een kokossorbet met lychee, limoen, krokante rijst, pinda en cacao voor onze neuzen. Een lekker fris dessert dat je weer even wakker schudt om vol energie weer je fiets op te stappen.

Wauw wat een spectaculair diner was dit zeg! Mooie verrassende creaties, smaaksensaties en geweldige texturen. Het fijne aan zo’n menu van groen is dat het lekker licht is. Voldaan, maar zonder dat gevoel van oef ik heb gegeten stap ik weer op de fiets.

Mijn advies: ga naar Goldfinch Brasserie en neem dit vegamenu van chef Sidney Schutte, je zult het te gek vinden.

Goldfinch Brasserie
Herengracht 542-556
Amsterdam Centrum
Diner

Het speciale vegetarisch menu is verkrijgbaar van 11 maart 2019 tot en met 11 april 2019. Drie gangen vegetarisch kost €48 en eet je vier gangen dan ben je €58 per persoon kwijt.

Openingstijden:
Maandag tot en met zondag van 17.30 uur tot 22.30 uur

Reserveren kan via de mail door te mailen naar restaurants.amsterdam@waldorfastoria.com of telefonisch via 020 – 718 4643.

[mapsmarker marker=”144″]

Tags: vegetarisch uit eten | vegetarisch menu chef Sidney Schutte

Translate»
Lees vorig bericht:
Sjefietshe Amsterdam cevichebar de Pijp restaurant
Pop-up hit Sjefietshe krijgt permanent restaurant in de Pijp

Oh yes! Goed nieuws dus voor fans van pop-up sensatie Sjefietshe. Lees verder

Sluiten