Zo kook je gezond, slim en voorkom je voedselverspilling

Je hebt het druk op het werk, druk in het huishouden en ook nog eens druk met je gezin. Om al die ballen in de lucht te kunnen houden wil je bewust leven en gezond eten, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Want als je na tig Team meetings eindelijk je laptop dicht klapt is je kookinspiratie vaak nul komma nul. Als je jezelf dan nog naar de supermarkt moet slepen om vervolgens bij de groenteafdeling te staan tobben wat je zult gaan koken kun je jezelf wel voor het hoofd slaan dat je niet gewoon beter had gepland. Want eerlijk is eerlijk, het is gewoon slimmer om je maaltijden voor de hele week vooruit te plannen. Scheelt je overigens ook nog eens heel veel lekkere trek aankopen.

Het grote planwerk

Ok, waar te beginnen vraag je je af. Begin eerst met recepten te verzamelen. Online, op Instagram, als je bij iemand thuis eet, terwijl je naar kookprogramma’s op tv kijkt, er is volop inspiratie. Sla al deze recepten op zodat je altijd een receptenarchief bij de hand hebt. Ook leuk, leg een Whatsapp groepje aan waarbij je lekkere en gezonde recepten uitwisselt met je vrienden en familie. Superhandig! Kies vervolgens aan het einde van de week de gezonde recepten voor de aankomende week uit en haal alles in huis zodat je niet meer naar de supermarkt hoeft te rennen doordeweeks. En als je ook nog eens recepten uitkiest met overlap in ingrediënten voorkom je ook nog eens dat je producten hoeft weg te gooien. Thuis alle boodschappen laten bezorgen kan natuurlijk ook. Oh en haal zeker ook wat handige basisingrediënten in huis zoals verschillende pasta’s, vis in blik, tomatensaus, diepgevroren veggies, rijst zodat je altijd dingen in huis hebt om mee te koken.

Restaurantje spelen

Zie het maar als je eigen huisrestaurant runnen. Je gezin zijn je stamgasten, je keuken is waar al het lekkers wordt bereid en je eettafel dek je extra leuk zodat je lekker kunt genieten van het avondmaal. Je kunt zelfs alvast een mise en place houden en bijvoorbeeld je groenten voorsnijden en het koel leggen zoals een chef zijn mise en place in de horeca koeling legt. Of kook je rijst alvast, laat het afkoelen en gooi het in de vriezer zodat je nog minder tijd kwijt bent aan koken en des meer tijd hebt om gezellig te tafelen. Ook lekker: maak een goede nasi van oude rijst. Sowieso een goed plan.

Bouw een voorraad op

Een andere manier om slim te koken is een dubbele hoeveelheid koken en het restant in te vriezen. Dan hoef je op hele drukke dagen alleen nog maar je avondeten uit de vriezer te trekken en op te warmen. Eten weggooien is officieel verleden tijd en bonus jij houdt meer tijd over voor jezelf!

Ook interessant:

Fotocredits: Conscious Design

Translate»
Lees vorig bericht:
Japanese fluffy pancakes Molly's Amsterdam West
Japanese pancake pop-up in Amsterdam West. Deze wil je niet missen!

Weet je nog dat ik je een tijdje terug influisterde dat er een heuse Japanse arcadehal komt in Amsterdam West?...

Sluiten