Voor een echt goede tacofix moet je naar deze nieuwe tacospot

Op deze plek verwacht je eerder een autobandenhandelaar of een grootwinkel in ijzerwaren.

Wat je er niet verwacht is een taqueria waar je grandioze taco’s kunt happen.

We zijn in Amsterdam Noord, op een bedrijventerrein achter Overhoeks. En hier tussen al dat betongeweld zit het er toch echt, deze tacospot en hij heet Bacalar Amsterdam. Een heel erg fijn bijkomend voordeel van deze afgelegen locatie is dat je er gratis pal voor de deur kunt parkeren. En dat is deze avond waarop het hemelwater in liters naar beneden stort best wel fijn. Dus die tweewieler heeft vanavond vrij.

Mexicaans restaurant Amsterdam Noord taqueria Bacalar

We schuiven het plastic strokengordijn opzij (flashback naar het vleesbedrijf van mijn vader) en belanden in een verdraaid knusse ruimte. Bijna ieder bankje, stoel of barkruk is bezet en er wordt druk gegeten. We mogen kiezen: of plaatsnemen aan de van spaanplaten gefabriceerde bar of twee barkrukken confisqueren pal naast de uitgifte met zicht op chef Joachim de Buck. Nou doe ons dat laatste maar. Terwijl ik mezelf installeer bewonder ik de Mexicaans geklede poppen en foto’s van een Mexicaans bruidspaar. De funky coole aankleding past (blijkt later) perfect bij de smaken van de taco’s.

Bekijk hieronder een recap video van mijn avond bij taqueria Bacalar.

Mexicaanse taco's Amsterdam Noord restaurant
Tacos de hongo

We trappen af met een taco de hongo con mole rojo. Oftewel een krokant gebakken, dubbele en dichtgeklapte maïstortilla gevuld met eikenhaas (een zwam) en rode mole. Dit laatste is een smaakvolle Mexicaanse saus dat gemaakt wordt van dingen zoals chocolade, noten, tomaten, kruiden en nog tiga andere ingrediënten (de meeste Mexicanen houden hun molerecept angstvallig geheim) dat vaak uren en soms dagen opstaat. Zo at ik bij Pujol (nummer 12 restaurant van de wereld) in Mexico City een mole dat al meer dan 1400 dagen pruttelde. De taco is getopt met requeson (een kruimelige ricotta-achtige witte kaas) en sesam en in het kommetje vinden we een smaakvolle consommé van het zwam en bosui. Iedere hap van deze taco is zo heerlijk vol van smaak en smeuïg en dan die krokante tortilla. Niet te doen zo goed.

Mexicaanse taco's eten in Amsterdam Noord
Taco de pulpo

Niet lang na onze heerlijke eerste taco verschijnt de taco belegd met octopus. Eigenlijk horen er twee stukken pulpo op één tortilla, maar omdat we het delen krijgen we iedere een paarse maïstortilla met één tentakel. De octopus is prachtig gegrild. Mals van binnen en krokant van buiten, heerlijk! En dan die ringen van bosui, gesnipperde witte ui, een salsa van chili en pinda en ingelegde rode ui. Kneepje limoen eroverheen en het is een weelde van hartigheid, een tikkie zoetigheid van de tortilla, zuurtjes en een fijn scherp randje van de uisoorten. Prachtig.

Taqueria Bacalar Mexicaans restaurant Amsterdam Noord
Tacos de moronga

Als de taco’s zo goed blijven moet ik hier wel overnachten, want ik wil ze nu allemaal proberen. Maar eerst krijgen we nog de taco’s met bloedworst en een salsa van mango en habaneropeper. Ook hier weer fris gemaakt met brunoise gesneden komkommer en tomaat, gesnipperde witte ui, ingelegde rode ui en ringen van bosui. Ik knijp mijn limoen leeg boven mijn taco, vouw het op en neem een hap. Wauw die krokant en rul gebakken bloedworst is zo mooi zout en een en al umami en dat gaat zo waanzinnig samen met die zoete en pittige mangosalsa. Dit is wat je wilt van een taco. Zoet, zout, zuur, umami en textuur. Even mijn ogen dicht en alleen maar proeven en genieten.

De chef betrapt me op mijn nieuwsgierige blik die heen en weer gaat van de menukaart naar zijn bakplaat. Waarschijnlijk kwijl ik zelfs een beetje. ‘Wil je nog meer?’ Ik knik wild. ‘Ja graag. Wat raad je aan?’ Hij verklapt ons dat zijn twee favoriete taco’s niet op de kaart staan. Het is een taco met kreeft en een taco met kalfstong. We hoeven niet eens te overleggen, die willen we allebei. En zo geschiedt.

Chef Joachim de Buck Mexicaans restaurant taqueria Bacalar
Chef Joachim de Buck is de taco master
Mexicaans restaurant Amsterdam Noord taco's eten
Tacos de langosta

Alleen al vanwege de presentatie is deze kreeftentaco een winnaar.

Mexicaans restaurant Amsterdam Noord Bacalar taco's
Taco met kreeft op een bedje van allerlei heerlijke frisse dingen

Tja het zal je niet verbazen dat ook deze taco een gevalletje niets-meer-aan-doen is. De paarse maïstortilla heeft een eerste laag van verse koriander, witte ui en bosui met daarop stukken sappige kreeft. Echt dit is grandioos.

Mexicaans restaurant Bacalar Amsterdam Noord taco's uit eten
Tacos de lengua

De taco’s met tong komen op een witte tortilla. Bovenop het malse vlees ligt wederom witte ui en bosui, maar dit keer ook ingelegde komkommer. Het fris-zure van de toppings snijdt zo mooi door het vettige van het vlees heen. Echt een ware traktatie dit.

Mexicaans restaurant tacos barbacoa met krekels
Tacos de barbacoa

Ik kan eigenlijk niet meer. Maar ik moet en zal die barbacoa proberen. Barbacoa is een typisch Mexicaans gerecht en ik heb al meerdere docu’s met open mond zitten bekijken waar de Mexicanen een gat in de grond graven en omtoveren tot een ondergrondse grill. Grote hompen lamsvlees worden zorgvuldig gemarineerd en verdwijnen in deze grill (bedekt met agavebladen zodat de warmte, sappen en heerlijkheden bij elkaar blijven) om er na uren sudderen als een heerlijk sappig vleesgerecht uit te komen. Het vlees is dan zo juicy en zacht dat je er draden van kunt trekken. Klinkt heerlijk? Dat is het ook!

Bij Bacalar hebben ze een barbacao van geit met een salsa van krekels (grillos). In Mexico eten ze regelmatig insecten. Bij Pujol staat bijvoorbeeld een saus van hele zeldzame mieren op de kaart en in Oaxaca City at ik al een tostada met wormen en sprinkhanen. De barbacoa is subliem, zo sappig en mals en de salsa van krekels geeft textuur en een notige smaak aan het geheel.

Ik moet mezelf en mijn volle taco belly naar de auto slepen en ik voorspel dat iedere keer dat ik hier kom weer teveel zal eten. De taco’s zijn gewoon zo verslavend lekker dat je alleen maar meer en meer wilt.

Rest mij nog even te vermelden dat de bediening hier ook nog eens ontzettend lief is, ze hele toffe grote flessen Zwitsers en Duitse bieren op de kaart hebben staan en uiteraard ook mijn lievelings mezcal.

Dus de volgende keer toch maar weer fietsen naar de overkant zodat ik ook de vloeibare heerlijkheden van Bacalar kan proberen.

In Matatlan ging ik op pad met Asis Cortes, zijn familie maakt al vele generaties mezcal, samen met hem ging ik langs een paar palenques (mezcalboerderijen) en aten we de alom bekende mole van zijn oma.

Al met al is Bacalar een onwaarschijnlijk geweldige zaak. Eentje die je zeker niet mag missen als je van een goede taco houdt.

Amsterdam krijgt een heus tacofestival

Bacalar Amsterdam
Chrysantenstraat 4
Amsterdam Noord
Drinks | diner

Openingstijden Bacalar:
Maandag tot en met woensdag gesloten
Donderdag tot en met zondag van 18.00 uur tot 0.00 uur

[mapsmarker marker=”248″]

Ook interessant:

Tags: Mexicaanse taco’s eten | Mexicaan in Amsterdam Noord | oud-sous chef taqueria Coba opent Bacalar in Amsterdam Noord | taco’s eten in Amsterdam | waar eet je de beste taco’s in Amsterdam?

Translate»
Lees vorig bericht:
Sten van den Bedem eigenaar Moak Pancakes
Het gezicht achter succesformule MOAK Pancakes

Laat het maar aan Sten en Sammy over om van een tuttig gerecht als pancakes iets onwaarschijnlijk bad ass te...

Sluiten