Dit moet je een keer gedaan hebben: sterrenlunchen bij Bord’Eau

Restaurant Bord’Eau in hotel l’Europe heeft een nieuwe chef. Das geen nieuw nieuws, Richard van Oostenbrugge is al sinds eind december weg en heeft sinds kort restaurant 212 geopend. Chef Bas van Kranen die het stokje heeft overgenomen is ook al sinds 1 januari van dit jaar in de keuken van Bord’Eau te vinden. En nu werd het toch wel eens tijd om eens zelf te ontdekken hoe de gerechten van chef Bas smaken, want inmiddels staat hij toch alweer zo’n vijf maanden daar te koken. Dus op een dinsdagmiddag schoof ik aan de keurig met wit linnen gedekte tafel in hotel l’Europe voor een uitgebreide lunch bij Bord’Eau.

Frisse lunch bij Bord’Eau

Wat opvalt aan de sterrenlunch bij Bord’Eau is dat de gerechten bijzonder fris en licht zijn. Ook werken ze veel met vis en dat is weer een knipoog naar de naam van het restaurant wat aan de waterkant betekent en zoals je weet ligt Bord’Eau aan de Amstel.

Direct reserveren bij Bord’Eau

We krijgen in totaal zeven gerechten gereserveerd waaronder een dessert en na deze parade van heerlijkheden voel ik me nog steeds zo licht als een veertje en kan ik zonder problemen nog aan het werk. Van een after lunch dip is totaal geen sprake en dat is heel erg fijn. Daarnaast stopt chef Bas hier en daar een fijn zuurtje in zijn gerechten en laat ik daar nou toevallig heel erg fan van zijn.

Kijk zelf maar even wat we hebben gegeten:

Het eerste gerecht is eigenlijk een amuse. De gerookte makreel met bergamot en basilicum stond eerst op de kaart als een ‘volwaardig’ gerecht. Nadat ze het menu hadden veranderd vonden ze het jammer om dit grandioze gerecht helemaal van de kaart af te laten, dus nu hoort hij er gewoon nog bij maar dan als een amuse. De eerste keer dat ik dit makreelcadeautje at vertelde Bas mij dat hij bij dit gerecht ervoor gekozen heeft de makreel in zijn meest pure vorm te presenteren. ‘Het is zo’n mooi stukje vis, meer heeft hij niet nodig.’ En het resultaat bewijst dat hij zeker geen ongelijk had.

Vervolgens verschijnt er een bordje voor mijn neus die ik bijzonder intrigerend eruit vind zien. Zo eentje waarvan je even je oren moet spitsen om op te vangen wat je eigenlijk gaat eten. Het is een krokantje van octopus met mierikswortel en meiknol. Verschillende texturen? Check! Een fijne amuse it is!

Met een rivierkreeft maak je mij altijd blij. En deze versie met verveine, feijoa en groene anijs ben ik een happy camper.

Ik ben er stil van. Want het bordje met de rode mul met een tijgermelk van granaatappel en twee toefjes (eentje met goudbes en de andere met koriander) is zo mooi dat ik hem wil inlijsten. Gelukkig is het gerecht koud want anders had ik hem wel koudgefotografeerd. En daarna komt het leukste deel, het opeten! En dit gerecht is een feestje om op te kauwen.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam

En de pret is nog lang niet voorbij. Want van rechts komt de langoustine met een pompoen ’tortellini’ en een saus van sinaasappel en Noord Indiase specerijen. Dit gerecht is zo comforting. Hier lust ik wel tien bordjes van!

Maar dat kan niet want we krijgen nog meer. Op tafel: Een Kamperlam, een ‘pimientos del piquillo’ met ansjovis en daslook. De cuison is zoals verwacht perfect en zwemt in een heerlijke jus waar je het malse vlees lekker doorheen kunt halen. Jaaah dit is fijn fijn fijn.

Net als je denkt dat je het kunstzinnigste gerecht van de middag wel hebt gehad is ze daar opeens. De Roos. Met een hoofdletter ‘r’ ja want dat verdient ze. Deze onwaarschijnlijk mooie roos bestaat uit 24 rozenblaadjes gemaakt van rode biet (ja echt!), heeft een kern van lychee sorbet en komt met geitenkaas en koffie. Ik vraag aan Bas hoe lang ze ermee bezig zijn om dit dessert te dresseren. ‘Vijf minuten om te preppen en twee minuten om op te bouwen’. Ok, dit is dan wel na de mise en place, maar als ik dit thuis zou proberen denk ik dat ik twee dagen moet vrijmaken om dit enigszins te kunnen reconstrueren. Uhm, dan maar liever even langs Bord’Eau om van dit kunstwerkje te snoepen. En weet je wat zo geweldig is aan dit dessert? Hij ziet er niet alleen prachtig uit, hij smaakt ook subliem. De smaken kloppen bij elkaar, de texturen zijn geweldig.

De friandises lijken zo van de zeebodem afgeraapt te zijn, maar zijn prachtige traktaties van chocolade die boterzacht zijn en mooi zoet.

De friandises leunen op een blok chocolade van 29 kilo. Bord'Eau Amsterdam restaurant

Poehee dit was een lunch om je bordjes bij af te likken. Wist je dat je al voor €48,= een driegangenlunch hebt bij Bord’Eau? Vier gangen heb je voor €70,=, vijf gangen heb je voor €85,= en zes gangen kost €100,=.

Reserveren bij Bord’Eau


Bord’Eau
Nieuwe Doelenstraat 2-14
Amsterdam Centrum
Lunch | diner

Openingstijden Bord’Eau:
Dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 14.30 uur en van 18.30 uur tot 22.30 uur
Zaterdag van 18.30 uur tot 22.30 uur

[mapsmarker marker=”19″]

Tags: Sterrenrestaurant Amsterdam | Michelinster Amsterdam | lunchen bij een sterrenzaak in Amsterdam Centrum | restaurant in hotel l’Europe | chef Bas van Kranen

Translate»
Lees vorig bericht:
Clubhouse Amsterdam Oost
Clubhouse Amsterdam nieuwe spot met verborgen terras

Clubhouse Amsterdam kan zomaar je nieuwste spot om extreem hard te chillen zijn. Lees verder

Sluiten