John Halvemaan deelt zijn geheimen

Chefkok John Halvemaan goes way back in de gastronomische wereld. Zo heeft hij in het verleden aardig wat uren als chefkok gespendeerd in de keuken van restaurant La Rive in het Amstelhotel. De chef, die overigens autodidact is, begon in 1989 zijn eigen restaurant Halvemaan op een idyllisch plekje aan het water in Buitenveldert. Voor zijn kunstige gerechten ontving hij van team Michelin dan ook een ster.

En afgelopen najaar kon John nog een prijs aan zijn CV toevoegen: De Johannes van Damprijs. De reden van deze award? Zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie in Nederland. Chef Halvemaan is trouwens de eerste Nederlandse chef die deze prijs krijgt. Best wel cool niet?

De keuken in met John Halvemaan

Dat deze beste man dus wel raad weet achter het fornuis is wel duidelijk. Dus toen mij gevraagd werd of ik interesse had om een middagje op zijn vingers te kijken, hoefde ik niet lang na te denken. Yes! Kom maar op met dat schort, ik ga graag de keuken in met deze legende!

Ik was al niet te houden, maar als ik hoor dat John ons zijn kijk op Aziatisch koken gaat laten zien wil ik meteen op naar Buitenveldert. Yes my favourite!

Aziatische invloeden

Ik weet niet hoe ik het heb gepresteerd, maar ik fiets gewoon op racestand heel hard voorbij deze mooie locatie. Restaurant Halvemaan ligt er aan het water zo idyllisch bij (ok de sneeuw die er vorige week lag doet er een schepje bovenop). Het hectische Amsterdam lijkt opeens heel erg ver weg.

Terwijl ik nip van mijn koffie vertelt John gezellig over van alles en nog wat. Over zijn tijd als kok in Curacao. Ik probeer zijn tips te registreren, ik ben overigens alles weer vergeten haha. Ook vertelt hij over de Indonesische keuken (zijn vrouw is Indonesisch) en hoe hij enige tijd in een Chinees restaurant heeft gewerkt om de Chinese keuken beter te leren begrijpen. Blijkbaar werken Chinese koks anders, iedereen heeft een eigen taak in de keuken en verricht dit kunstje aan de lopende band, zo blijven ze het tempo erin houden. Weer wat geleerd.

Gestoomde soep en gyoza vouwen

Tijd om de keuken in te gaan! John houdt ervan om dingen stupid simple aan te pakken. Zo laat hij zien hoe je soep kunt stomen in een vernuftig Chinees kookgerei. Alle ingrediënten gaan gewoon rauw het porseleinen ‘pannetje’, hop koud water erin. Een half uurtje stomen (in een stoomoven of op een stoomrekje in de pan) et voilá je hebt een super yummy soepje.

Ook laat hij zien hoe je gyozavulling maakt, hoe je het deeg maakt en hoe je er mooie pakketjes van maakt. Natuurlijk mogen we ook zelf aan het werk en helaas zijn onze gyoza niet zo mooi als de zijne. En ook hier laat hij ons het geheim zien van hoe je gyoza zowel knapperig als zacht tegelijk krijgt.

Bami maken zonder giga wok? Ook daarvoor heeft John zijn trucjes. Want eerlijk is eerlijk wie heeft er thuis nou een enorme gasbrander met zo’n enorme wok staan? Het kan dus ook gewoon met twee koekenpannen. Zijn Aziatische vrienden trokken in eerste instantie hun wenkbrauwen op toen hij met zijn twee-pannen-systeem kwam, maar ze moesten later toegeven dat het resultaat, een heerlijke bami met knapperige groenten, zeker niet verkeerd was.

En dan komt het hoor, de winnaar van vandaag: De toffee appel, dit zijn warme zachte appelstukjes met een krokante karamellaag. Wat een magnifiek gerecht, hiermee kun je bij ieder etentje de show stelen.

Smikkelen van Johns Aziatische gerechten

Natuurlijk mogen we ook proeven. We snoepen van de gestoomde en gebakken gyoza gevuld met kip en morilles, gestoomde kwartel bouillon met knolselderij, wortel en shiitake, de dubbel gebakken bami goreng en de klapper van de dag de toffee appel. Wat een feestmaal.

Deze toffee appel is niet te doen lekker

Johns workshops

Als ik ergens blij van word dan is het wel profs aan het werk te zien. De middag met John was niet alleen ontzettend inspirerend en leerzaam, maar ook heel erg gezellig. En het leuke is dat hij in de toekomst vaker workshops gaat geven om zijn Halvemaankennis te verspreiden. Hou hun website in de gaten voor de workshops.

Restaurant Halvemaan
Van Leijenberghlaan 320
Amsterdam Zuid | Buitenveldert
Lunch | brunch | diner | terras

Openingstijden Restaurant Halvemaan:
Dinsdag tot en met vrijdag ontvangst tussen 18.00 uur en 20.00 uur. Keuken sluit om 0.30 uur
Lunch alleen op donderdag en vrijdag en alleen op afspraak

 

Translate»
Lees vorig bericht:
Koala Republic koffie gezond eten Amsterdam
Koala Republic Amsterdam smart food spot

Koala Republic heet tegenwoordig Big Bowlers. (update 2019) Lees verder

Sluiten