Fyrre must try voor visliefhebbers

Wat is Fyrre Seafood bar toch een heerlijke verrassing.

Soms kom je van die tentjes tegen waar je meteen weet ok, dit is te gek en je krabbelt hem snel op je lijst van zeker nog eens heen gaan. Fyrre Seafood bar op de Javastraat in Amsterdam Oost is zo’n plekje. Op de stoep kun je oesters slurpen of een visje eten in het zonnetje en binnen lijk je net een vishutje binnengewandeld te zijn. Achter de bar staan lieve en enthousiaste meiden en achter het kleine raampje achterin de zaal staat eigenaar en chef Folkert Scheper achter het fornuis.

Direct reserveren bij Fyrre

Folkert heeft leren koken door vooral te doen. Vroeger werkte hij in de keuken van restaurants en vroeg hij de chef en koks hem te leren hoe de gerechten gemaakt moesten worden zodat hij het over kon nemen als het nodig was. Blijkbaar had hij er talent voor. Werken met vis leerde hij toen hij bij viscafé de Gouden Hoek (te gekke visspot in de Staatsliedenbuurt, maar blijkbaar inmiddels gesloten). En nu heeft hij dus zijn eigen seafoodbar middenin Amsterdam Oost.

Om de smaakpapillen even wakker te schudden beginnen we met een glaasje cava en al snel verschijnen er twee mooie gerechten op tafel: een huisgemaakte gravad lax met gin, gepofte rode biet, hangop en mosterdzaad en homemade viskroketjes.

Restaurant Fyrre Amsterdam Oost
Gravad lax

De zalm heeft een mooie bite en fantastische smaak en gaat heel erg mooi samen met de biet en de stevige hangop. Een goed uitgevoerd en heerlijk gerecht om mee te beginnen.

Restaurant Fyrre Amsterdam Oost kroketjes
Huisgemaakte viskroketjes

‘Hoort er nog een sausje bij de kroketjes?’ vraag ik aan Folkert. ‘Ik vind van niet,’ luidt zijn antwoord. En hij heeft gelijk. Onder het droog krokant korstje van de viskroketje gaat een heerlijke romige visvulling schuil. Een tikkie pittig en vooral met een geweldig mondgevoel. Wauw! Deze viskroketjes zijn te gek en hebben niets meer nodig.

Restaurant Fyrre Amsterdam Oost Javastraat
Coquilles

Ondertussen worden onze glazen volgeschonken met een Touraine sauvignon en vervolgens staat er een bordje met coquilles met ingelegde groene appel, knolselderijpuree, postelein, witlof, currykruiden en hazelnoot voor onze neus. De ingrediënten zijn een mondvol, maar van overdaad is zeker geen sprake. Folkert gelooft in ‘keeping it stupid simpel’. Hij doet niet aan toefjes, bloemetjes en andere toevoegingen die eigenlijk geen toevoeging zijn. Op het bord ligt wat het gerecht nodig heeft en dat is het. Ieder element op het bord voegt dan ook daadwerkelijk wat toe aan de perfect gegaarde Sint Jacobschelpen. De appel geeft een mooie friszoete toon aan de schelpdieren, de knolselderijpuree verbindt alle smaken en zorgt voor de smeuïgheid en de postelein en hazelnoot zorgen voor wat mooie texturen en de currykruiden voor warmte in het gerecht. Dit bordje gaat schoongelikt retour naar de keuken.

Restaurant Fyrre Amsterdam Oost vis
Pulpo met pindasaus

Pulpo op een stokje, een satéstokje. Als grapje serveert Folkert er huisgemaakte satésaus bij en een limoenpartje. Wederom simpel en niet te versmaden.

Restaurant Fyrre Amsterdam Oost mosselen
Mosselen met tijm en crème fraîche

Ook met mosselen weet Folkert duidelijk raad. Hij zet een rode schaal met zwarte schelpen op tafel. ‘Met appelcider, crème fraîche, tijm en laurier,’ zegt hij terwijl hij zijn schouders ophaalt alsof hij wil zeggen tja meer heeft het gewoon niet nodig. En hij heeft gelijk. De mosselen ruiken geweldig en smaken nog beter. Met iedere hap van de mosselen lepel ik wat kookvocht mee en die is prettig ziltig. Heerlijk!

Fyrre Amsterdam visrestaurant Oost

Tenslotte de fish & chips van schelvis. De vis is licht gerookt en heeft daardoor een heerlijke zoute smaak, verder heeft de vis een mooie stevige structuur en een prachtig korstje. Krokant en niet te vet. De huisgemaakte remoulade van mayonaise, sjalot, kappertjes en kervel gaat er ook goed in. Tel daarbij op de heerlijke huisgemaakte frietjes en zelfgemaakte mayo en je kunt je wel voorstellen dat ik immens blij ben. Wauw dit is zo fijn!

Echt wat is Fyrre toch een heerlijke tent. Een heerlijke low key tent waar je gewoon eigenlijk iedere dag van de week kunt binnen hobbelen om wat lekkers te happen. Of het nou een oestertje is, een visgerecht of meerdere visgerechten, het kan allemaal. Ze hebben meerdere G&T’s, cocktails, wijntjes en biertjes op de kaart, maar ook huisgemaakte limonade en andere drankjes. De meiden in de bediening zijn superlief en attent en Folkert kan verdraaid goed koken.

Ik kom hier zeker nog eens terug en dan denk ik dat ik een plekje op het terras met uitzicht over de Javastraat ga scoren.

Leuk om te weten: de vis en schelpdieren komen van Reitsma Seafood.

Reserveren bij Fyrre

Fyrre Seafood bar
Javastraat 40
Amsterdam Oost
Borrel | diner | fijn terras

Openingstijden:
Dinsdag tot en met zaterdag van 17.00 uur tot 0.00 uur

[mapsmarker marker=”137″]

Tags: visrestaurant Amsterdam Oost | 

restaurant Javastraat Amsterdam |

vis eten in Amsterdam Oost | 

mosselen eten in Amsterdam |

oesters eten in Amsterdam | 

restauranttip Amsterdam Oost | 

fish and chips Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
The BAB Amsterdam korean food
The Bab Amsterdam brengt Korean food naar Amsterdam

Al tijden roep ik dat er meer Koreaans eten moet zijn in Amsterdam. Lees verder

Sluiten