Indian street food scoor je bij het net geopende 29 Spices op de Elandsgracht

29 Spices trakteert Amsterdam op een flinke dosis Indian street food. Het smalle zaakje heeft ongeveer een maand geleden stilletjes haar deuren geopend op de Elandsgracht in de Jordaan en serveert gerechten die in de straten van India volop aantreft.

29 Spices Indian street food op de Elandsgracht

Op deze donkere vrijdagavond is de Elandsgracht bescheiden belicht. Hierdoor valt Indiaas street food spot 29 Spices met haar heldere verlichting des te meer op. Hongerige potentiële gasten staan de menukaart die buiten hangt nieuwsgierig te bestuderen. Wij hebben 29 Spices als doel, dus wij lopen direct door naar binnen. Achter de counter treffen we restaurantmanager Jacques aan. Een ontzettende lieverd die het gastheerschap volledig heeft begrepen. Hij verwelkomt ons op zo’n hartelijke manier en zegt dat we mogen gaan zitten waar er plek is. De rij tafels in het midden worden bemand door een grote groep met ik vermoed een Indiase afkomst en ook het tweetal dat ernaast zit lijkt niet onbekend te zijn met de Indiase keuken. En als ik één ding heb geleerd van Aziatische restaurants is dat als er veel Aziaten zitten die het eten kennen en begrijpen je goed zit. Aziaten nemen goed eten bloedserieus en als ze slecht eten ten eerste niet meer terugkomen en vervolgens hun familie en vrienden afraden te gaan. Ik weet niet waarom het zo is, maar dan doen we. Dus het publiek dat ik aantref bij 29 Spices geeft me goede hoop.

Indian street food restaurant Amsterdam

Indiase smaken met een moderne twist

De kaart van 29 Spices zal voor de meeste Indian food newbies niet meteen één en al herkenning zijn. De chicken tikka massala zullen de meesten wel kennen, maar er zullen ook dishes op staan die je helemaal niets zeggen. Voor mij was ongeveer de helft van het assortiment van 29 Spices abracadabra. Des te leuker dus! Chef Dipak daarentegen is een echte Indian food kenner en presenteert gerechten van de food vendors uit India. Ik was me nooit bewust van de invloeden die dit immense land heeft van bijvoorbeeld China. De Hakka noodles die je hier kunt krijgen komen mij namelijk al wat bekender voor. De chef gebruikt 29 verschillende kruiden om je mee te nemen in zijn reis door het land van de Taj Mahal en laat ook af en toe zijn take on de Indiase keuken zien door traditionele recepten met een twist te maken. Zoals je vaak bij street food ziet.

29 Spices Indian streetfood restaurant

Geen Indian street food zonder een chai tea

Ik laat me verrassen

Het lijkt me verstandiger me over te geven aan de keuze van Jacques en Dipak. Dus ik laat me graag hun favorieten voorzetten. En dat resulteert in dit foodfest:

29 Spices Indiaas restaurant Amsterdam

Deze pani puri is ge-wel-dig. Ik zou hem zelf nooit besteld hebben omdat er dumpling stond, waardoor het niet zo bijzonder op mij overkwam maar niets is minder waar. Een pani puri staat gelijk aan één en al heerlijke texturen en een tsunami aan smaken. Wauw! De gefrituurde dumpling van tarwe en semolina heeft een open bovenkant en is gevuld met aardappels, witte erwten, ui, een boel kruiden (tig van die 29 vermoed ik), koriander en krokant gebakken noedels. Daarbij krijg je een waterig sausje dat iets zurig is. Je lepelt wat van die saus via het open dakje van de dumpling en daarna hop alles in één keer in je mond. En daarna gebeurt er behoorlijk wat in je mond. Het kraakt prettig in je mond en het sausje zorgt voor de sappigheid. Verder is het zout, zurig en kruidig en al. Wat een feest!

Indian streetfood restaurant 29 Spices Amsterdam

Delhi samosa chaat komt op tafel. Een soort van deconstructed samosa met tomaat, rode ui, tamarinde, een koriander chutney en bhujia (gefrituurde noedels gemaakt van kikkererwten en aardappelen, ik leer zoveel vandaag). Wauw wat een mooie warme pittigheid en wederom alles wat je wilt: krokant op meerdere manieren, fris door de rode ui en tomaat en een mooie diepte door de kruiden. Ik ben zo blij dat Jacques dit ons voorschotelt, ik had dit gerecht zeker overgeslagen als ik zelf had besteld.

29 Spices Amsterdam Indian restaurant

Hakka noedels, een gerecht dat ik misschien ook zelf wel had besteld omdat ik me er iets bij kon voorstellen. Deze hakka noedels is één schaal vol met heerlijkheid. Zoet, zout, sappig met een warme pittigheid. Echt dit gerecht daar kun je me dag en nacht blij mee maken. Goddelijk!

Indian streetfood restaurant 29 Spices

Gulab jamun, zo heet ons dessert. Een soort van Indiase donuts die een tijd in rozenwater zijn geweekt. Gepresenteerd met een zoete siroop en pistache. Te zoet voor mij, maar ja ik hou ook niet van zoete dingen, dus niet aan mij besteed. Maar als je een zoete tand hebt, zeker een mooi dessert om je maaltijd mee af te sluiten.

Ik kan natuurlijk niet weggaan voordat ik de chef heb bedankt voor zijn smaakpapillen-wakker-schuddende gerechten. En natuurlijk gaan maak ik nog even een kiekje van onze chef en host.

29 Spices Elandsgracht Amsterdam restaurant

Links chef Dipak en rechts onze lieve host Jacques

29 Spices nieuw Indiaas streetfood restaurant

We krijgen nog een knuffel van Jacques en gaan met twee handen op onze buik op naar huis. Als je in bent voor iets nieuws en iets verrassends en je bent niet bang voor wat pit in het eten dan kan ik je Indiaas restaurant 29 Spices op de Elandsgracht aanraden.

Oh en niet geheel onbelangrijk, het is ook nog eens bijzonder vriendelijk geprijsd. Zo heb je al een voorgerecht voor 4 euro (samosa’s) en hoofdgerechten kosten tussen de 9 en 15 euro. Een ideaal restaurant om neer te strijken na het kopen van Kerstcadeaus in de Negen Straatjes. IJskoud Coba biertje erbij om de boel te blussen en je hebt jezelf een perfect avondje lijkt me.

29 Spices
Elandsgracht 36
Amsterdam Centrum | De Jordaan
Lunch | diner  | take out | delivery

Bekijk de website van 29 Spices

Openingstijden 29 Spices:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en zaterdag van 12.00 uur tot 22.30 uur
Zondag van 14.00 uur tot 22.30 uur

[mapsmarker marker=”108″]

Tags: Indian streetfood restaurant | 29 Spices Indiaas restaurant in Amsterdam Centrum | nieuw Indiaas restaurant op de Elandsgracht in Amsterdam Centrum | Indiaas eten in Amsterdam Centrum | Indiaas streetfood restaurant in de Jordaan Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
Pacific Parc Amsterdam Westergas
Oei deze all day spot met geweldig terras op het Westergasterrein wordt te gek

Waarschijnlijk had je het al gehoord: De Drie Wijzen Uit Oost Lees verder

Sluiten