La Fiorita, een Italiaanse klassieker waar je terug wilt blijven komen

De beste ingrediënten en bereidingen waarbij de puurheid van de producten behouden blijven, de eenvoud van de Italiaanse keuken is wat mij er zo enorm aan aanspreekt.

Toen verre reizen tijdens de lockdown vrijwel niet meer mogelijk waren, (her)ontdekten we Italië. We spendeerden een maand in een landhuis op een heuvel in Toscane, toerden drie weken door Sicilië, verbleven drie weken in Zuid-Tirol, Piemonte en Ligurië en bleven maar terug gaan. Want we raakten verslaafd aan de smaak van Italië, de gastvrijheid van de Italianen en het fijne klimaat. Dit leidde er ook toe dat we op druilerige Hollandse dagen steeds vaker op zoek gingen naar plekjes in Amsterdam waar we ons weer even in la dolce vita konden wanen. Even doen alsof we weer in het laarsvormige land waren. Één spot waar dat doen alsof altijd heel erg goed slaagt is Restaurant La Fiorita. Dit knusse restaurant in de Jordaan knuffelt je zodra je binnenkomt. Het team is altijd gastvrij, hartelijk en geeft je het gevoel het écht tof te vinden dat je bij ze aanschuift. En ook de sfeer en het interieur ademt gewoon één en al gezelligheid en gemoedelijkheid. Heerlijk!

En dan nog het allerbelangrijkste; bij La Fiorita eet en drink je buitengewoon goed. Zo krijgen we als kleine snack een bordje met groene asperges van de grill getopt met gorgonzola. Zo eenvoudig en zo grandioos lekker.

Dan is het anti pasti-tijd. En dat betekent bij La Fiorita een tafel vol, ik bedoel écht vol, met heel veel Italiaanse kleine gerechtjes. Crudo di pesce: een dun gesneden rauwe kabeljauw met zoete aardappel en citrusvinaigrette, crudo di manzo (rauw rundvlees) met gefrituurde kappertjes en Parmezaancrème, burrata met geroosterde pompoen, cavalo nero en gesuikerde pompoenpitten, zucchini fritti met ricotta, munt en citroenzest, spruitjes uit de oven met ingelegde wortel, gepofte zwarte rijst en een crème van taleggio en sjalotjes, bloemkool met bagna cauda gemaakt van ansjovis en hazelnoot met daar over heen botarga, koolrabi met jalapeño, karnemelk, Granny Smith en hennepzaad. Dit is een heus smikkelfeest. Alle combinaties, of ze nou voor de hand liggen of verrassend zijn, ze werken één voor één. De elementen zoals de taleggiocrème, botarga en bagna cauda zorgen voor de oempf-effecten en de hennepzaadjes, gesuikerde pompoenpitjes en gepofte zwarte rijst voor textuur. Echt alles is niet te versmaden. Het is lastig om een favoriet te kiezen en gelukkig hoeft dat ook niet, ik mag van alles lekker genieten. We drinken er een heerlijke frisse Kerner van Villscheider uit een van onze favoriete wijnstreken Alto Adige bij.

En dan komen de primi: risotto con calamari piccante en ravioli ai fungi. De risotto is één en al umami en de rijst is perfect gegaard. En dan wauw die ravioli, wederom zo simpel en zo ontzettend goed uitgevoerd. In ons glas Acqua della Serpa van Annesanti uit Umbrië. De mineraliteit gaat heel erg goed bij de risotto en het aardse van de wijn complimenteert de paddestoelen in de ravioli.

Als restaurantmanager Mirron porchetta opnoemt als één van de keuzes voor de secondo weet ik genoeg, die wil ik! De porchetta is zo goddelijk goed en samen met de rosé gegaarde ribstuk en rode zuurkool is dit één en al comfort. De tweede secondo is een vegetarische: artisjok, aardpeer en Parmezaan. Ook dit gerecht klopt gewoon. De combinatie is top en ze weten bij La Fiorita precies genoeg zout te gebruiken. Dat is soms nogal een dingetje in Italië, ze houden echt echt van zout en dat is soms even wennen. Maar vanavond is het spot on!

Ik krijg een slokje van de Ypsillon rosso van Tenuta di Castellaro van Sicilië om te proeven en ik ben om. Deze wijn is zo sappig en ziltig tegelijk, gevaarlijk lekker en ook heerlijk bij het varkensvlees en de Parmezaan.

Halverwege de avond zeiden we tegen elkaar, we nemen geen dolce ok? Maar vanaf ons tafeltje keken we zo de open keuken in en op de pas stond een tiramisu me aan te staren. Tja, daar heb ik altijd plek voor! Om ons aan te moedigen kregen we nog te horen dat het maar kleine porties waren. En zo kwam het dat we een meringa con ciliegie (meringue, kersen, cantuccini en ricotta), profiteroles met gezouten karamel, vanille en chocolade en tiramisu deelden. En ik kan je vertellen daar had ik totaal geen spijt van, want man wat was ook dit weer goed.

Dit was een zeer geslaagde avond en een beetje tipsy en met één hand op de buik rollen we de deur uit, zoals in Italië. En dat is precies wat we nodig hebben om ons weer voor even in Italië te wanen.

Restaurant La Fiorita
Tweede Tuindwarsstraat 12H
Amsterdam Centrum | Jordaan
Diner

Bekijk de website van La Fiorita

Reserveer een tafeltje

Openingstijden La Fiorita:
Maandag tot en met donderdag van 18.00 uur tot 0.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 18.00 uur tot 1.00 uur
Zondag: gesloten

Plan je route naar La Fiorita

Ook interessant:

Translate»
Lees vorig bericht:
Jacob Amsterdam nieuwe restobar met voormalig sous-chef van Coulisse als chefkok

Jacob Amsterdam restobar wordt een nieuwe culinaire spot op de Bilderdijkstraat. Lees verder

Sluiten